• BIST 9771.79
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Avşa Belediyesi su sorununu denizle aştı

Avşa Belediyesi su sorununu denizle aştı
Türkiye'de ilk kez Avşa Adası'nda 2 yıl önce önce 23 milyon lira maliyetle kurulan deniz suyunu arıtma tesisinden içme suyu temin ediliyor.

Avşa Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kıvrak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde, Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı ada beldesi Avşa'nın bir turizm merkezi olduğunu hatırlattı.

Kış aylarında 3 bine kadar düşen belde nüfusunun yaz mevsiminde turist akınıyla 100 bine ulaştığını dile getiren Kıvrak, İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir ile yurt dışından yüz binlerin adaya geldiğini anlattı.

Adada birkaç yıl öncesine kadar şebeke suyu olarak yer altı kaynağının kullanıldığını ifade eden Kıvrak, şöyle konuştu: "Zamanla su tuzlandı, deniz suyu karışmaya başladı. Bu durum, ada turizmi için büyük risk oluşturuyordu. Acilen proje geliştirmemiz, bu su sorununu çözmemiz gerekiyordu. Aksi halde yüz binlerle sayılan turistleri kaybedebilirdik. Belediye başkanımız, bununla ilgili yurt dışında incelemelerde bulundu, araştırmalar yaptı. Sonunda deniz suyunun arıtılarak içme suyu olarak kullanılmasına karar verildi. Türkiye'de ilk kez Avşa Adası'nda 2 yıl önce deniz suyu arıtılarak içme suyu kullanılmaya başlandı."

-2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayabilecek-

Kıvrak, 160 kilometrelik alt yapısıyla, yaklaşık 23 milyon liraya mal olan deniz suyunu arıtma tesisinde günde 4 bin ton su ürettiklerini belirterek, tesisin günlük 10 bin ton kapasiteye çıkarılabilecek şekilde kurulduğunu anlattı.Tesisin deniz suyundan içme suyu elde etme veriminin yarı yarıya olduğunu vurgulayan Kıvrak, denizden çekilen suyun yarısının arıtılarak şebekeye verildiğini, diğer kısmının tekrar denize bırakıldığını söyledi.
 
Kıvrak, tesisin ham deniz suyu ihtiyacının, kıyıdan yaklaşık 500 metre açıkta, 15 metre derinlikten sağlandığını aktararak, ''Tesisimiz, 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak şekilde kuruldu. Teknolojisi ABD'den alındı'' dedi.

-Ada turizmi kurtuldu-

Kaynak sularından daha temiz ve sağlıklı suya sahip olduklarını ve turistlerin de çeşmelerden akan suyu beğendiğini vurgulayan Kıvrak, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin en kaliteli içme suyunu biz üretiyoruz. Tonunu 1 liraya mal ediyoruz. Halka tonunu 3 liradan sunuyoruz. Kendini amorti edecek. Antalya ve İstanbul'dan bizi arayanlar, proje hakkında bilgi talep edenler çok oldu. Bu konuda danışmanlık da yapıyoruz. Su olmasa turizm biterdi. Tesisle adanın turizmi kurtuldu. Marmara Denizi'nin ortasındaki turizm cenneti adamız, deniz suyunun arıtılmasıyla bu özelliğini korumuş oldu. Sadece turizm değil, adada yaşayanların, gelecek nesilin de hayatı kurtulmuş oldu.''

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Kamil Doğru
12 Ocak 2013 Cumartesi 21:57
Su arıtma tesisi kimin
Avşa belediyesi 2013 den itibaren Avşa da evi veya arsası olan su abonesi olsun olmasın herkeze''su arıtma tesisi katılım bedeli ''adı altında bir borç tahakkuk ettirmiştir.Toplanması planlanan bu bedel bu tesisin yapım bedeline yakın ve çok yüksektir. Basında belediye başarısı olarak duyurulan bu tesis madem halkın parası ile yapılmış olacak öyleyse bundan böyle su parası ödenmemesi gerekir.Belediye Tesisi yaparken arsa veya ev sahiplerinden onay almadı .Tesisten faydalansın faydalanmasın herkeze borç çıkarılması zaten mantıksız. Madem bu tesis için iller bankasından kredi alındı kefil olarak Avşa daki ev ve arsa sahiplerimi gösterildi?
78.179.133.181
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim