• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Avrupa Birliği'nin deniz taşımacılığı politikasındaki öncelikleri belirlendi

Avrupa Birliği'nin deniz taşımacılığı politikasındaki öncelikleri belirlendi
Avrupa Birliği'nin 2020 yılına kadar deniz taşımacılığı politikasındaki öncelikleri belirlendi. Valletta Deklarasyonu kapsamında belirlenen önceliklerin, rekabetçilik, karbonsuzlaştırma ve dijitalleştirme olduğu ifade edildi.

Avrupa Birliği'nin 2020 yılına kadar deniz taşımacılığı politikasındaki öncelikleri belirlendi. Valletta Deklarasyonu kapsamında belirlenen önceliklerin, rekabetçilik, karbonsuzlaştırma ve dijitalleştirme olduğu ifade edildi.

Deniz taşımacılığı hakkındaki Valletta Deklarasyonu, 28-29 Mart tarihlerinde AB'nin Malta Başkanlığı tarafından düzenlenen Bakanlık Paydaş Konferansı'nın sonunda kabul edildi. Rekabetçilik, dijitalleştirme ve karbonsuzlaştırma konularına odaklanan deklarasyon, AB'nin deniz taşımacılığı politikasındaki önceliklerini ana hatlarıyla çiziyor.

Avrupalı Ulaştırma Bakanları’nın Valletta Deklarasyonu kapsamında belirledikleri önceliklerin özeti şu şekilde:

Rekabetçilik hakkında

Valletta Deklarasyonu, Avrupa’da dünya lideri bir deniz taşımacılığı endüstrisinin geliştirilmesi için; emniyet, güvenlik, çevre ve sosyal koşullara yönelik uluslararası standartlara dayanan istikrarlı, öngörülebilir ve rekabetçi koşulları sağlamanın önemini vurgular.

Yeni endüstrilerin ve lojistik faaliyetlerin muhafaza edilmesinde ve cazip hale getirilmesinde, farklı bölgelerin Avrupa Birliği iç pazarında birleştirilmesi ve çevreci taşımacılığın desteklenmesinde birbirine iyice bağlanmış modem limanların ve etkin kısa mesafeli deniz taşımacılığının oynadığı rolü hatırlatır.

Mevcut bağlantı kopukluklarını gidermek, izolasyonu önlemek ve adalar, çevre dışı bölgeler, periferik ve tecrit edilmiş bölgeler için eşit gelişme fırsatları sunmak amacıyla; güvenilir, sık ve sürdürülebilir denizcilik bağlantılarının artırılması anlamında gelişmiş bağlantısallık çağrısında bulunur.

Endüstriyel, periferik, tecrit edilmiş ve ada alanlarını bağlayan; modem aktarma tesislerini, etkin ve sürdürülebilir liman altyapısını, otomasyon trendlerini ve ileri teknolojileri ön plana çıkaran bir multimodal taşımacılık koridorları ağının oluşturulmasına duyulan ihtiyaç üzerinde ısrar eder. Bu bağlamda çalışmaların, ilgili finansal enstrümanların ve hibelerin en iyi şekilde kullanılmasını sağlayan Trans Avrupa Taşımacılık Ağı (TEN-T) ve Avrupa’yı Birleştirme Aracı (CEF) çerçevesinde durmaksızın sürdürülmesi çağrısında bulunur.

Avrupa denizcilik çevrelerinin, uygun beceri ve yeterliliklere sahip yetkin personel sıkıntısı yaşamaması için, AB deniz taşımacılığı sektörünün gelecek nesiller adına cazip hale getirilmesi ihtiyacını vurgular. 2006 ILO, MLC ve diğer ilgili sözleşmelerin etkin şekilde uygulanması yoluyla, deniz taşımacılığında sosyal anlamda eşit koşulların pekiştirilmesi ve gemi adamlarına adil muamelenin garanti altına alınması ihtiyacını teyit eder. Yeterli sayıda AB Ti gemi adamının yetiştirilmesine yönelik girişimleri destekler ve iyi çalışma ile yaşama koşullarını temin eden uluslararası standartların geliştirilmesi ve uygulanması gerekliliğinin altını çizer.

Daha fazla kadının taşımacılık sektöründe istihdam edilmesinin yaratacağı faydalarını kabul eder; kadınların deniz taşımacılığı sektöründeki katılımının artırılması ihtiyacını vurgular.

Çok taraflı, iki taraflı ve bölgesel diyalogun geliştirilmesinin, uluslararası düzeyde deniz taşımacılığına ilişkin iyi uygulamaların paylaşılmasının ve daha yakın bir işbirliğinin önemini vurgular.

Küresel eşit şartların oluşturulmasına yönelik çabaları yoğunlaştırması için Avrupa Komisyonu’na çağrı yapar.

Rekabete zarar vermeyecek şeffaf, küresel olarak bağlayıcı ve teknolojik olarak ileri standartları desteklemeyi sürdürmeleri için AB üyesi devletleri ve Avrupa Komisyonu’nu teşvik eder.

Devlet yardımları için topluluk kurallarının deniz taşımacılığına olan katkısını teyit eder, AB deniz taşımacılığı için küresel eşit şartları sürdürebilmek amacıyla bu kurallar doğrultusunda istikrarlı bir vergilendirme çerçevesine ve AB üye devletlerinin bayraklarının kalitesinin ve cazibesinin artırılmasına duyulan ihtiyacı doğrular.

Dijitalleştirme hakkında

Valletta Deklarasyonu, gemiler için gümrük formalitelerini hafifletmeyi planlayan Blue Belt’in, uyumlaştırılmış bir elektronik yük manifestosunun (e-Manifest) kullanılması da dahil olmak üzere, tam ve hızlı şekilde uygulanmasına duyulan ihtiyacı hatırlatır. Ayrıca Avrupa Komisyonu’nu, Blue Belt’in uygulanması ve etkinliği hakkında paydaşlarını düzenli şekilde bilgilendirmeye davet eder.

Deklarasyon, Avrupa Komisyonu’nun üye devletler, denizcilik endüstrisi ve Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA) ile birlikte geliştirdiği e-Manifest’in özelliklerine ilişkin çalışmayı memnuniyetle karşılıyor ve destekliyor.

Multimodal taşımacılığı Avrupa’da ve tüm dünyada geliştirmek ve lojistik zincirleri en iyi hale getirmek amacıyla, verileri tüm tarafların erişimine açacak koşulları netleştirmenin ve veri alışverişini teşvik etmenin önemini kabul eder. Özellikle bu amaçla yapılan akıllı liman girişimlerini ve Dijital Taşımacılık ve Lojistik Forumu (Digital Transport and Logistics Forum) gibi diğer girişimleri memnuniyetle karşılar.

Yakıt tüketiminde azaltmalar sağlanmasında, lojistikte verimliliğin artırılmasında ve yük akışlarının iyileştirilmesinde ve aynı şekilde AB deniz taşımacılığı sektöründe emniyetin ve çevresel performansın geliştirmesinde dijitalleşmeyi tamamlayan otomasyonun sahip olduğu potansiyelin farkındadır. Bu nedenle deklarasyon, daha fazla dijital çözümün ve ileri denizcilik teknolojisinin geliştirilmesine imkan tanımanın önemini vurgular.

Gemiler ve mürettebat için sertifikaların dijitalleştirilmesi ve elektronik tasdiki konseptinin daha fazla geliştirilmesine duyulan ihtiyacı vurgular ve sertifikaların elektronik ortama taşınmasını teşvik eder.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim