• BIST 9524.59
  • Altın 2492.158
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.6988
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 14 °C

Av sezonunun açılmasıyla balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi

Av sezonunun açılmasıyla balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi
Balıkçılar yasağın kalkması ile birlikte tekneleriyle açılarak avlanmaya başladı.

Denizlerdeki av sezonu, bu gece saat 00.00 itibariyle sona erdi. Aylardır hazırlıklarını sürdüren balıkçılar, bu saatten itibaren mavi sulara açıldı. 

İstanbul'da balıkçılar, av sezonunun açılmasıyla boğaza açılırken hava muhalefeti sebebiyle "Vira Bismillah" diyemedi.

Aylardır denize hasret kalan ve sezonun açılmasıyla yoğun mesaiye başlayan balıkçılar, boğazı turlarken denize ağ atamadı. Gemideki cihazlarda hava muhalefeti sebebiyle balık görülemeyince gemiler sabahın ilk ışıklarında yola koyulmak üzere limanlara bağlandı. 

Ülke genelindeki meslektaşları gibi sezonun açılmasının mutluluğunu yaşayan Anadolu Kavağı Su Ürünleri Kooperatifi'ne bağlı balıkçılar, ekmek parası kazanmak ve bereketli bir sezonla tüketicilerin yüzünü güldürmek için sabah boğazdan Karadeniz'e açılacak. 

Tayfa halinde el birliğiyle hareket eden balıkçılar, limana bağlanan gemide rutin kontrolleri yapmaya devam etti.

Anadolu Kavağı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mahmut Poyraz, "Sezonu açtık ancak ilk saatlerde eli boş döndük. Biz boğaz balıkçısı olduğumuz için Karadeniz'e gitmemiz lazım. Karadeniz'de havanın rüzgarlı oluşundan dolayı boğazın içinde dolaştık. Boğazda da cihazlarla kontrol ettik, balık göremedik." dedi.

Palamutta bu sezon bolluk beklediklerini belirten Poyraz, "Palamut bu mevsimde, Eylül'ün başlarında ekseri Karadeniz'de gündüz gözle görülür. Eylül'ün ortalarından sonra da radarlarla tespit edilir ve avlanma başlar. Balık o zaman hem irileşir, hem akımını yapmaya başlar. O zaman daha verimli ve güzel olur. Bu sene avımız güzel görünüyor maşallah. Her şeyin hayırlısı, bizim işimiz tevekkel." diye konuştu.

Sezondan geçen seneye oranla ümitli olduklarına vurgu yapan Poyraz, sektörün masraf ve çalışma şartlarının ağır olduğunu anlattı. Ekipte 25 kişinin çalıştığını, mazotun ve giderlerin pahalandığını aktaran Poyraz, "Biz istiyoruz ki bizim balığımız pahalı olmasın da değerinde olsun. Hem insanlar kana kana yesin, biz de bundan çoluğumuza, çocuğumuza rızık götürelim, masrafımızı çıkaralım." ifadesini kullandı. 

Sabahın ilk ışıklarında Karadeniz'e doğru ilerleyeceklerini belirten Poyraz, "Gidiyoruz, balığın durumuna göre denizde kalıyoruz. Balığımız varsa onu indirmek için en yakın limana iniyoruz ve balığı kamyonlara verdikten sonra yolumuza devam ediyoruz." dedi.

Hava şartlarının iyi olduğu her gün denizde olduklarına işaret eden Poyraz, yılın 7 ayı denizde olduklarını, bunun 4 ayını Karadeniz'de, geri kalan süreyi Marmara'da geçirdiklerini söyledi. 

Kaçak avcılık yapanların sektöre ve denizin dengesine zarar verdiğini belirten Poyraz, yetkililerin balıkçılarla iş birliği halinde sektörün sorunlarına el atmasını beklediklerini sözlerine ekledi. 

Günlerdir hazırlıklarının sürdüren Ordulu balıkçılar, ilk avlanmalardan oldukça bereketli bir şekilde döndüklerini kaydetti. 

Denizlerden ilk olarak çıkan palamut balığının ise, geçtiğimiz yıla oranla daha iri olduğu görüldü. Balıkçılardan Aziz Ceylan, yeni sezonun başlangıcında umduklarından daha çok bir balık avladıklarını aktararak, "Çok şükür artık denize açıldık. Şu anda ilk ağlarımızı çektiğimizde boş dönmedik. Allah’a şükürler olsun umduğumuzdan da bol ve bereketli bir sezon bizi bekliyor. Bu akşam yaşadığımız bolluğu başka bir zaman yaşar mıyız bilmiyorum ama Allah inşallah tekrarını nasip eder" dedi. 

Tek ağda 100 kasa balık

Balıkçıların, balığın balık hangi türlü elverişli olursa ona göre ağ attığını aktaran Ceylan, "Bu akşamki atılan ağda şu anda 100 kasa balık çıktı. Şükürler olsun ki bu çok iyi bir başlangıç. Yarın sabah halin açılmasıyla birlikte inşallah bu bolluğu Ordulular olarak hep beraber yaşayacağız" şeklinde konuştu.

Balıkesir'de palamut bol

Balıkesir'deki balıkçılar, "vira bismillah" diyerek denize açıldı. Denize ağlarını bıraktıktan sonra dönen balıkçı teknelerinden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali'ne 500 çift palamut, 45 çift torik, 300 kasa hamsi, 40 kasa sardalya, 35 kasa istavrit getirildi.

Çanakkale'de kasalar boş kaldı

Çanakkaleli balıkçılar av yasağının sona erdiği ilk gün beklenen balığı bulamayarak geri döndü. 

Balıklara üreme ve büyüme dönemlerinde zarar vermemek adına her yıl belli dönemlerde konulan, bu yıl da 15 Nisan'da başlayan denizlerde av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi.

Yaklaşık 4 aydır "Vira Bismillah" demeyi bekleyen ve gece saatlerinde denize açılan yüzlerce balıkçı kuvvetli rüzgarın da etkisiyle sezonun ilk saatlerinde beklediği balığı avlayamadı. Ağlarını denizden kaldıran balıkçıların kasaları boş kaldı.

Kocaelili balıkçılar Yalova açıklarında avlandı

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde av yasağının sona ermesiyle denize açılan balıkçılar, limana palamut ve istavritle döndü.

Karamürsel ilçesinde yeni av sezonu hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, Ereğli sahilinde okunan mevlidin ardından sezonun bereketli geçmesi için dua ederek denize açıldı.

Balıkçı barınağından saat 21.00'de 7 tekneyle denize açılan balıkçılar, gelişmiş sonar cihazlarıyla yaptıkları kontrollerin ardından ağlarını, avlanma yasağının sona erdiği saat 24.00'ten itibaren İzmit Körfezi'ni geçerek Yalova açıklarında denize bıraktı.

Sezon açılışında balıkçıların ağlarına palamut, mezgit, istavrit, sardalya ve hamsi takıldı.

Marmara Denizi'nde gece boyunca avlanan balıkçılar, avladıkları balıkları Gemlik'ten kamyonlara yükleyerek sabahın erken saatlerinden itibaren Ereğli Balık Hali'ne gönderdi.Hava şartları dolayısıyla çoğu balıkçı ava çıkamadığı için hale gelen balık miktarı beklentilerin altında kaldı.

3 ton balık kısa sürede alıcı buldu

İlçe Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir'in yaptığı duanın ardından AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık ve Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban balıkçılara bereketli bir sezon diledi. 

Işık, daha sonra kendisine verilen düdüğü çalarak Türkiye'nin en büyük ikinci balık halinde sezonun ilk mezatını başlattı. 

Törene, Işık ve Balaban'ın yanı sıra AK Parti Kocaeli milletvekilleri Zeki Aygün ve İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel ve Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım da katıldı.

Kasalara doldurulan balıkların açık arttırma usulüyle satılması, renkli görüntüler oluşturdu. Mezata taşınan yaklaşık 3 ton balık, kısa sürede alıcı buldu. 

Sezonun ilk avı sonrası palamudun çifti 15-30, istavritin kasası 300-350, sardalyanın kasası 250-300, hamsinin kasası 100, tekirin kilosu 30, iskorpitin kasası 100, turna mezgitin kasası 120-150, zargananın kasası 150 liradan alıcı buldu.

Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezonun balıkçılar için bol ve bereketli geçmesini, halka bol balık yedirecek miktarda balık çıkmasını diledi.

Doğusel, çoğu ülkede kişi başı yıllık balık tüketiminin ortalama 75 kilogramlar seviyesinde olmasına karşın, Türkiye'de bu rakamın 7 kilogram civarında olduğunu ifade ederek, üç tarafı denizlerle çevrili ülkede balıkların halka bol şekilde ulaşmasını arzuladıklarını kaydetti. 

Balıkçıların av sezonunun ilk günü hava şartlarından dolayı umduklarını bulamadıklarını ancak bunun geçici bir durum olduğuna işaret eden Doğusel, "Sezonun bol ve bereketli geçmesini diliyoruz. Kurallara uygun balıkçılık yapıldığı zaman balık daha da artacak, ülkemize ve kentimize ekonomik olarak geri dönecektir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Kandıra ilçesindeki balıkçılar ise kötü hava şartları dolayısıyla sezonun ilk günü denize açılamadı. 

Düzce'de balıkçılar umduklarını bulamadı

Düzce'de büyük tekneler ağ çekerek, küçük tekneler ise akşamdan yerleştirdikleri ağları çekerek yeni sezona iyi bir başlangıç yapmayı umdu. Balıkçılar, denizde son birkaç gündür yaşanan rip akıntısı nedeniyle umduklarını bulamadan geri döndü. 

Palamuttan umutları olan balıkçılar, ilerleyen günlerde denizden bol miktarda balıkla döneceklerini ifade etti.

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde şiddetli rüzgar nedeniyle denize açılamayan balıkçılar, havanın düzelmesiyle sabah saatlerinde "Vira Bismillah" dedi. 

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı, gece yarısından itibaren sona erdi. Yasağın kalkmasıyla gece saatlerinde denize açılmak için hazırlıklarını tamamlayan İğneadalı balıkçılar, etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle sabah saatlerine kadar limanda bekledi. Yaklaşık 100'e yakın tekne, rüzgarın etkisinin azalmasıyla sabahın erken saatlerinden itibaren limandan ayrıldı. 

Balıkçı Günay Arapoğlu, hava muhalefeti nedeniyle gece denize açılamadıklarını söyledi. Büyük umutlarla denize açıldıklarını aktaran Arapoğlu, vatandaşların taze ve ucuz balık tüketebilmesi için gece gündüz demeden mesailerini sürdürdüklerini anlattı.

Balıkçılardan Numan Sağlam da yaz boyunca hazırladıkları tekne ve ağları ile denize açıldıklarını belirterek, bu yıl umutlu olduklarını vurguladı.

İzmir'de balıkçılar törenle ava uğurlandı

İzmir'de balıkçılar yeni av sezonu için düzenlenen törenle halat çözüp denize açıldı. Yarın başlayacak avlanma sezonu için hazırlıklarını tamamlayan tekneler, İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törenle yeni sezon için yola çıktı.

İZTO Başkanı Mahmut Özgener, törende yaptığı konuşmada, oda olarak su ürünleri ve balıkçılık sektörüne büyük önem verdiklerini, sektörün sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini söyledi.

Sektörün sıkıntılarıyla ilgili çalıştay düzenlediklerini aktaran Özgener, "Balıkçılarımızın Tarım ve Orman Bakanlığımızdan sürdürülebilir balıkçılık ve denizlerimizdeki balık stoklarının korunması adına daha önce 3-4 ışıkla gerçekleştirilen su ürünleri avcılığının tek ışığa düşürülmesi talebi vardı. Bu talebimizin üzerinden bir ay bile geçmeden bakanlığımızca uygun bulunduğunu ve sektöre tebliğ edildiğini büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Bakanımıza ve bürokratlara, sektörün taleplerine olan duyarlılığı ve çözüm odaklı yaklaşımı için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bu ve diğer sorunların çözümü için sektör paydaşları ile iş birliğinde bizzat öncü olacağız." ifadelerini kullandı.

Balıkçıların denize olan hasretinin bu gece sona ereceğini hatırlatan Özgener, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"4.5 ay boyunca tekneler denize, ağlar suya hasret kaldı. Hasret bu gece bitiyor. Balıkçılarımız sezonun ilk ağlarını atmak üzere denize açılacak. Hazırlıklara günler öncesinden başlandı; teknelerin, ağların son bakımları yapıldı. Balıkçılarımız geçen yıl iyi bir avlanma sezonu geçirdi. Yönetim Kurulu Üyemiz Şahin Çakan’dan aldığım bilgiye göre, Ege'de sardalya ve kolyoz bol miktarda olacağa benziyor. Tüm balıkçılara verimli ve bol kazançlı bir sezon geçirmelerini diliyorum. İnşallah hem iyi bir sezon yaşayacak hem de halkımızın bol miktarda balık tüketmesini sağlayacağız."

"Kaynakların doğru kullanımı çok önemli"

İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Musa Bakan, su ürünlerinin insan için önemli bir gıda olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ülkemiz dünyanın en güzel coğrafi deniz konumuna sahiptir. Sadece dünyanın geleceği değil, ülkemizin geleceği de başta denizlerimiz olmak üzere su kaynaklarımızı nasıl kullanacağımıza bağlıdır. Kaynakların doğru kullanımı ancak iyi bir planlama ve doğru yönetim planları oluşturmakla mümkündür. Ülkemizde su ürünleri sektörü gerek istihdama olan katkısı gerekse yarattığı katma değer ile stratejik öneme sahiptir. Özellikle su ürünleri yetiştiriciliği dünyada ve ülkemizde son yıllarda hızla büyümektedir."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da 2018-2019 balık sezonunun tüm sektöre hayırlı ve bol kazançlı olmasını temenni etti.

Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya ise sezonun hayırlı olmasını dileyerek, "Eski balıkları yakalamak mümkün olmayabilir ama bugünü koruyabiliriz. Bütün balıkçıların istediğini kota ve bölgesel balıkçılığa geçmemiz gerekiyor. Buna geçebilirsek balıkçılıkta sürdürebilirliği sağlayabiliriz." diye konuştu.

Katılımcılar konuşmaların ardından kurdele keserek tekneleri ziyaret etti. Bu sırada bazı balıkçılar orkinosun iç piyasada da tüketilmesi için gerekli kotaların verilmesini talep etti.

Balıkçı tekneleri daha sonra siren çalarak mavi sulara açılmak üzere halat çözdü.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim