• BIST 9396.02
  • Altın 4055.681
  • Dolar 38.0285
  • Euro 43.3428
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Asya'nın Petrol İthalatı %3 Düştü

Asya'nın Petrol İthalatı %3 Düştü
Asya'nın ham petrol ithalatı 2025'te zayıf bir başlangıç ​​yaptı, çünkü en büyük ithalatçı Çin daha az satın almaya devam ediyor ve yeni yaptırımlar kıtanın en büyük tedarikçisi Rusya'dan gelen kargolara fren koyuyor. LSEG Oil Research tarafından

derlenen verilere göre, yılın ilk iki ayında Asya'nın ithalatı, geçen yılın aynı dönemindeki 26,96 milyon bpd'den 780.000 bpd düşerek 26,17 milyon varil/gün (bpd) olması bekleniyor.

Asya'nın bu yılın ilk iki ayında ham petrol ithalatında 2024'ün aynı dönemine göre yaklaşık %3'lük düşüş, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ve diğer analistlerin bu yıl sağlam talep büyümesine ilişkin tahminlerini sorgulatıyor.

Ocak-Şubat döneminde Asya'nın ham petrol ithalatındaki zayıflık Çin tarafından yönlendirildi. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı, 2024'ün ilk iki ayındaki 11,26 milyon bpd'den 840.000 bpd'lik bir düşüşle 10,42 milyon bpd'lik varışlar gördü.

2025'in ilk iki ayında Çin'in ham petrol ithalatındaki zayıflığın 2024'te kaydedilen düşüş hızından hızlandığı görüldü.

Resmi gümrük verilerine göre Çin'in petrol ithalatı 2024'te 11,04 milyon bpd idi ve bu da bir önceki yıla göre 210.000 bpd veya %2,1'lik bir düşüşe işaret ediyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi, sıkı COVID-19 kilitlenmelerinden çıktığından beri ekonomik büyüme ivmesi oluşturmakta zorlanıyor ve gayrimenkul inşaatı önemli bir zayıf sektör.

Ancak elektrikli ve hibrit otomobillere hızlı geçiş, benzin talebindeki büyümeyi de yavaşlattı ve aynı durum, sıvılaştırılmış doğal gazla çalışan kamyonların giderek daha fazla benimsenmesi nedeniyle dizel talebinde de yaşanıyor.


OPEC, Şubat ayındaki aylık raporunda Çin'in ham petrol talebinin 2025'te bir önceki yıla göre 310.000 bpd artacağını öngördü, ancak yılın ilk iki ayında ithalatın zayıf başlaması bunu iyimser gösteriyor.

Çin'in aksine, Asya'nın ikinci büyük petrol ithalatçısı Hindistan, 2025'te ilk iki ayda 4,98 milyon bpd'lik varışlarla güçlü bir başlangıç ​​yaptı ve geçen yılın aynı dönemindeki 4,70 milyon bpd'den 280.000 bpd daha fazla oldu.

Ancak, Ocak ayındaki ithalatın 5,08 milyon varil/gün olduğunu ve bunların Şubat ayında 4,87 milyon varil/güne düştüğünü belirtmekte fayda var; bu, Hindistan'ın 2024'te olduğu kadar indirimli Rus petrolü elde etmekte zorlanmış olabileceğini yansıtıyor.

Eski ABD Başkanı Joe Biden'ın görevden ayrılan yönetimi, Ocak ayında Rusya'nın petrol ihracatına yeni yaptırımlar getirdi ve büyük ölçüde Moskova'ya kalan tek iki büyük alıcı olan Hindistan ve Çin'e ham petrol teslim eden sözde gölge tanker filosunu hedef aldı.

Emtia analistleri Kpler tarafından derlenen verilere göre, Asya'nın deniz yoluyla Rus ham petrolü ithalatının Şubat ayında Mayıs 2022'den bu yana en düşük seviyeye düşmesi bekleniyor.

Şubat ayında 2,40 milyon varil Rus ham petrolünün Asya'ya ulaşması bekleniyor. Bu rakam Ocak ayındaki 2,75 milyon varil/gün'den düşük ve Mayıs 2023'teki 3,97 milyon varil/gün'lük zirve ithalatının yarısından biraz daha iyi.

Asya'nın Rus petrolü ithalatı Şubat ayında üst üste dördüncü ayda düşmüş olacak. Bu da Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra uygulanan Batı yaptırımlarının bir dereceye kadar işe yaradığını gösteriyor.

Asya'nın Rus ham petrolü ithalatının önümüzdeki aylarda toparlanma olasılığı var. Öncelikle tüccarlar geçmişte yaptıkları gibi yaptırımları aşmanın yollarını buldukça veya yaptırımlar yeni ABD Başkanı Donald Trump tarafından Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirme çabalarının bir parçası olarak gevşetilirse.

Ancak Asya'nın ham petrol ithalatının bu yıl artan talep tahminlerini karşılayacak kadar güçlü olup olmayacağına dair daha geniş soru, ilk iki aydaki zayıflık kanıtları göz önüne alındığında oldukça belirsizliğini koruyor.

(Burada ifade edilen görüşler, Reuters köşe yazarı olan yazar Clyde Russel'a aittir)

DENİZ HABER AJANSI 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim