• BIST 9693.46
  • Altın 2507.571
  • Dolar 32.5778
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Aşut'tan Mersin’e lojistik merkez çağrısı

Aşut'tan Mersin’e lojistik merkez çağrısı
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye'nin Lojistik Performans Endeksi'nde 27. sıraya yükselmesinin sevindirici olduğunu, ancak ilk 10 hedefi için lojistik altyapıların yetersiz olduğunu belirtti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye'nin Lojistik Performans Endeksi'nde 27. sıraya yükselmesinin sevindirici olduğunu, ancak ilk 10 hedefi için lojistik altyapıların yetersiz olduğunu belirtti.

Dünya Bankası'nın açıkladığı 2012 yılı Lojistik Performans Endeksi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan MTSO Başkanı Aşut, Lojistik Performans Endeksi'ne göre, Türkiye'nin 2011 yılına göre 7 basamak atlayarak 27. sıraya yükseldiğini bildirdi. Türkiye lojistiğinin hedefinin ilk 10'a girmek olduğuna dikkat çeken Aşut, yükselişin sevindirici olduğunu ancak, ilk 10 hedefine ulaşmak için lojistik alt yapıların yetersiz olduğunu vurguladı. Aşut açıklamasında, "Çok fazla lojistik firmanızın olması, stratejik öneminizin olması, limanınızın veya binlerce TIR'a sahip olmanız sizi bir lojistik merkezi yapmaya yetmiyor. Lojistik tüm bunların planlanması ve hesaplanmasıdır. Mantıklı bir planlama olmadan lojistik yapamazsınız veya yaptığınız lojistikten para kazanamazsınız. Bu verimsiz lojistik, maliyetlere negatif yansır ve rekabette yarar getirmez. Tüm bu verimliliğin sağlanacağı yer lojistik merkezlerdir. Unutulmaması gereken şey ise sadece lojistik merkez kurulması yetmez, bunun en verimli bölgeye kurulması gerekir" dedi.

Bu anlamda, Türkiye'nin İstanbul'dan sonra en büyük dış ticaret merkezi olan Mersin'de yapılması planlanan, Mersin iş dünyası olarak gereken tüm çabanın gösterildiği Mersin Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi modelinin hala hayata geçmemesinin, Türkiye'nin lojistikte ilk 10'a girme hedefi ile çeliştiğini ifade eden Aşut, şunları kaydetti: "500 milyar dolarlık ihracatın yükünü hangi lojistik alt yapı ile taşıyacağız? Hangi planlama ile katma değer yaratacağız? Listede üzerimizde olan ülkelerin lojistik imkanlarına baktığınızda henüz bizim bu düzeyde olduğumuz söylenemez. Unutulmamalıdır ki, lojistik sadece katma değer yaratan bir sektör değildir, aynı zamanda ihracatın karını belirleyen, işsizlik sorunun da çözümü bir sektördür. Bir taşla üç kuş vuracağımız en güçlü yanımızı ihmal ederek ilk 10 içine giremeyiz. Derler ki, 'potansiyel, siz susuzluk çekerken, yanı başınızdan akan ırmaktır'. Evet, lojistik potansiyelimiz var ama lojistik merkezle bunu aktive edemezsek, su yanı başımızdan akar ama biz susuzluktan kırılırız."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim