• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Aşışığı plajında 4 yıl aradan sonra ilk caretta caretta yuvası

Aşışığı plajında 4 yıl aradan sonra ilk caretta caretta yuvası
Kemer’de caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama dönemi başladı. Ayışığı Parkı Plajı'na ise yaklaşık 4 yıl aradan sonra ilk kez bir caretta caretta yuva yaptı.

Kemer merkezdeki Ayışığı Parkı Plajı'na önceki gün saat 23.30 sıralarında çıkan caretta caretta kaplumbağası belirlediği noktaya derin bir çukur açarak yumurtalarını bıraktı. Yaklaşık 4 yıl sonra ilk kez bir deniz kaplumbağası Ayışığı Parkı Plajı'na yuva yaparken, bölgeye gelen Sahil Güvenlik TCSG-33 Bot Komutanlığı ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. Yaklaşık 2 saat süren yumurtlamanın ardından caretta caretta Akdeniz'e döndü.

Deniz kaplumbağasının ayrılmasının ardından Sahil Güvenlik ekipleri yuvanın etrafını şezlonglarla çevirdi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) bilgi verdi. Sahil Güvenlik ekipleri bölgedekileri de yuvaya karşı duyarlı olmaları konusunda uyardı.

ÇIRALI SAHİLİ DE İLK YUVASINA KAVUŞTU

Ceratta carettaların dünyadaki en önemli yumurtlama noktalarından Kemer'e bağlı Çıralı Sahili de ilk yuvasına kavuştu. 12 Mayıs gecesi sahile çıkarak yumurtalarını bırakan deniz kaplumbağasının sabah fark edilen yuvası korumaya alındı.

KORUMA AMACIYLA YUVANIN YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Ayışığı Parkı Plajı'na gece yuva yapan caretta carettanın yumurtaları denize daha uzak bir bölgeye taşındı. Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi üyeleri, Kemer Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, yuvayı açtı. 101 caretta caretta yumurtası denizden yaklaşık 1.5 metre uzaklıktaki eski yerinden alınarak yaklaşık 3 metre uzaklıkta açılan yeni yuvaya konuldu. Sahildeki bazı turistler yumurtaların taşınmasını ilgiyle izlerken, bazıları da yumurtaların taşınmasına yardım etti. Yumurtaların yuvası değiştirildikten sonra demir kafes ile koruma altına alındı ve üzerine farklı dillerde uyarı levhası asıldı.

'24 SAATTE DENİZDEN UZAĞA TAŞINMALI'

Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi kurucu üyesi Ulupınar Mahalle Muhtarı Habip Altınkaya, yuvanın denize yakın olduğu için su altında kalabileceği ve yavruların yuvadan çıkamadan telef olabileceğini söyledi. Böyle durumlarda yuvanın 24 saat içerisinde denizden uzak bölgeye taşınması gerektiğini aktaran Altınkaya, Türkiye'de resmi olarak caretta carettaların yuvalanma alanlarından birisinin Ulupınar'daki Çıralı Sahili olduğuna dikkati çekti. Muhtar Altınkaya, "Çıralı'da yıllık 100'e yakın yuva oluyor. Çıralı'ya yakın koylarda da yuva oluyor. Ayışığı Plajı'nda yumurta bırakan caretta caretta daha önce Çıralı'dan buraya gelmiş olabilir. Buraya bırakmasının sebebi, yumurtlamaya sıkışmış olması olabilir" dedi.

'YUVAYI TAKİP EDECEĞİZ'

Yeri değiştirilen yuvadan 101 yumurta çıktığını anlatan Altınkaya, "Yumurtaları 45- 60 gün arasında takip edeceğiz. Yavrular yaklaşık 2 ay sonra yuvadan çıkınca yuvayı tekrar açacağız. Çünkü bazı yavrular embriyodan ölmüş olabilir. Bazıları ise yuvadan çıkmamış olabilir. Bunları takip edeceğiz" diye konuştu.

'HER ŞEYDEN KORUYACAĞIZ'

Yuvanın bulunduğu sahildeki tesis işletmecisi Halim Kılınç ise bu tarz olayların turistlerin de ilgisini çektiğini ve turizme yarar sağladığını belirtirken, yuvadaki yumurtaların kendilerinin misafiri olduğunu ve 2 ay boyunca zarar verebilecek her şeyden koruyacaklarını vurguladı. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim