• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 17 °C

Arsa önceliği sanayicilerin

Arsa önceliği sanayicilerin
BTC Ham Petrol Boru hattıyla birlikte enerji yatırımları için cazibe merkezi olan Yumurtalık'ta arsa sıkıntısı yaşanıyor. Bölgede Sanko'nun liman inşaatı var.
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru hattıyla birlikte bölgede başlayan yatırım hareketliliği devam ediyor.
 
Bu aşamada firmaların yoğun olarak arsa talepleri gündeme geliyor. Firmalar yatırım yapacak alanda arsa bulmakta zorluk çekiyor. Bölgede arsaya aşırı talip fiyatları iki–üç yıl içinde üçe dörde katladı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü bu durum karşısında elindeki arsaları çiftçilere tarımsal üretim amaçlı kullandırmak yerine saniyiciye yatırım amacıyla vermeye başladı. Yumurtalıkta arsa arayan firmalardan biri de Doğan grubuna ait Petrol Ofisi. Petrol Ofisi, OMW ile ortak kuracağı rafineri için EPDK'dan arsa talebinde bulundu. EPDK ise bu isteğini Milli Emlak Genel Müdürlüğüne iletti. 2 bin 500 dönüm arsa isteyen Doğan grubunun bu arsasının yaklaşık bin 250 dönümü kamulaştırma yolu ile temin edecek. Bin 250 dönümü de hazineden 49 yıllığına kiralanacak.
Sadece Yumurtalık Serbest Bölgesinde 7 firma yatırım için sıraya girerken, serbest bölge dışında da Çalık Grubu Kazak ortaklarıyla kuracağı rafineri, Denizcilik Müsteşarlığı yapacağı tersane ve Petrol Ofisi de yatırım için arsa talebinde bulundu. Bu firmalardan sadece Denizcilik Müsteşarlığı arsayı temin etti. Çimentodan demir çelike, petro kimyadan tersaneye kadar bir çok sektörde yatırım için sıraya giren firmaların talebi yüzünden serbest bölgede büyük ölçekteki arsa talebi karşılanamaz oldu. Yumurtalık Serbest Bölgesi'nin İşleticisi Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nin (TAYSEB) Müdürü Hakan Çifteli, bugüne kadar serbest bölgede 2 bin dönüm arsa üzerinde işletmelerin faaliyete geçtiğini ya da inşasının sürdüğünü söyledi. Geriye kalan bin 500 dönüm arsanın da yüzde 80-85'ini de yatırım yapmak isteyen firmalara rezerv edildiğine dikkat çeken Çifteli, Serbest Bölge'nin bundan sonra 3- 4 firmaya daha arsa tahsisi yapabileceğini kaydetti. BTC'nin hizmete girmesinden sonra 4 firma yatırım için arsa tahsisi isterken 2006'da yatırım için başvuran 7 firmanın yatırımları tamamlandığında yaklaşık 10 -15 bin kişilik istihdam alanı oluşturacak.Yatırım yapacak firmalar arasında 3 bin 500 işçi çalıştırması beklenen Hay Gemicilik İnşaat firması tersane yapıyor. Çimento sektörünün ismi gizli tutulan büyük bir firması ve demir çelik üretimi yapan bir firma yatırım yapacak şirketler arasında yer alıyor. Sugözü Köyü Muhtarı Osman Güneyi, her gün en az iki üç kişinin gelip bölgede arsa baktığını belirtti. Muhtar Güneyi, yatırım yapmak isteyenin çok fazla olduğunu ancak ciddi atılımların henüz gerçekleşmediğini belirterek, "Şuanda bölgede SANKO'nun liman inşaatı var. Bunun dışında gözle gözükür bir yatırım yok." dedi. Muhtar Güneyi, bölgede arazi fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çekti. Milli Emlak, tarım arazisi satın almak isteyen çiftçilere dönümünü 36 bin YTL'ye satıyor. Ancak, sanayi yatırım talebi bölgede artınca Milli Emlak çiftçiye arazi satışını durdurdu. Arazi tahsisinde önceliği sanayiciler aldı. DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim