• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 18 °C

'Ares 150 Hercules OPV’ Katar’a teslim edildi

'Ares 150 Hercules OPV’ Katar’a teslim edildi
Türk firması tarafından yapılan dünyanın en hızlı açık deniz karakol gemisi 'Ares 150 Hercules OPV’ Katar’a teslim edildi.

Antalya'da Türk firması tarafından üretilen 48 metrelik açık deniz karakol gemisi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da katıldığı törenle Katarlı yetkililere teslim edildi. 

Katar İçişleri Bakanlığı ile Antalya Serbest Bölgede faaliyet gösteren ARES Tersanesi arasında 2014'te imzalanan sözleşme kapsamında, 3 farklı tipte 17  "Herkül Sınıfı" Süratli Karakol Gemisi'nin inşa edilmesi plana alındı. Proje kapsamında şu ana kadar 24 metrelik 5, 34 metrelik 6 süratli karakol gemisi, Katar Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edildi.

Üretim ve teslimat süreci devam eden proje kapsamında yer alan 48 metrelik, 37 deniz mili hıza sahip dünyanın en süratli açık deniz karakol gemisi olduğu ifade edilen "Ares 150 Herkül OPV" adlı geminin yapımı tamamlandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Vali Münir Karaloğlu, Katar İçişleri Bakan Vekili Tümgeneral Al-Khulaifi, Katar Sahil Güvenlik Komutanı Tuğgeneral Al-Mannai, ARES Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kalafatoğlu'nun katılımıyla tersanede tören düzenlendi.

Türkiye'de bugüne kadar inşa edilmiş en büyük kompozit gövdeli gemi unvanına sahip olduğunu belirtilen 48 metrelik "Ares 150 Herkül OPV" ile 34 metrelik sürat karakol gemisi, Katarlı yetkililere teslim edildi.

Bakan Arslan ve beraberindekiler, iki gemiyi gezerek bilgi aldı.

Katar İçişleri Bakan Vekili Al-Khulaifi, törende, 2002'de filolalarını güçlendirmek için şirket arayışına girdiklerini, Türk üreticiler sayesinde bu hayali gerçeğe dönüştürdüklerini anlattı.

Daha önce teslim aldıkları geminin Katar sularında hareket halinde olduğunu ifade eden Al-Khulaifi, "Türk hükümetine ve ARES Tersanesine teşekkür ediyorum, benim hayalimi gerçeğe dönüştürdüler." dedi.

"Gemi ihracatında Türkiye'de başarı kazanılmıştır"

Katar Sahil Güvenlik Komutanı Tuğgeneral Al-Mannai, gerçek bir ortaklığa dayalı ilişkilerin iki ülke arasındaki kardeşliğin simgesi olduğunu söyledi.

İnşası tamamlanan karakol gemisi anlaşmasının iki ülke arasındaki ilişkiler için önemli olduğunu bildiren Al-Mannai, "ARES tersanesi uzun zamanlarda en seçkin askeri gemi inşa eden firmalardan bir tanesi olarak öne çıkmıştır. Son derece güvenilir sonuçlar elde etmiştir. Yüksek teknolojisinde farklılık ve rekabetçi fiyatları öne çıktı. Gemi ihracatında Türkiye'de başarı kazanılmıştır. Rekabetçi bir hale gelmiş ve dünya çapındaki üreticilerle rekabet eder hale gelmiştir." diye konuştu. 

"Türkiye'nin en önemli ihracatı oldu"

ARES Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu, teslimatı yapılan açık deniz karakol gemisi "Ares150 Herkül OPV"nin dünyanın en hızlı açık deniz karakol gemisi ve Türkiye'de bugüne kadar inşa edilmiş en büyük kompozit gövdeli gemi unvanına sahip olduğunu söyledi. 

Kalafatoğlu, 2014'te 18 dünya devi firmayı geride bırakarak ihaleyi kazandıklarını anımsatarak, 17 gemilik siparişin 13'ünü tamamlayıp teslim ettiklerini ve gemilerin zorlu hava ve deniz şartlarında görevlerini sorunsuz bir biçimde yerine getirdiklerini ifade etti.

Projenin ilk 48 metrelik gemisini yaptıklarını anlatan Kalafatoğlu, "Bu projenin içinde iki adet 'Ares 150 Herkül OPV' diye adlandırdığımız 48 metrelik gemi var. Bunlardan ilkini bugün Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim ediyoruz. Bu gemi toplam bin 600 deniz mili ikmal yapmadan seyredebiliyor. 37 deniz mili sürate erişebiliyor." dedi. 

Kalafatoğlu, projenin kompozit gövdeli karakol gemileri sınıfında Türkiye'nin en önemli ihracatı olduğuna dikkati çekti.

ares-150-hercules-opv’-katar’a-teslim-edildi_1.jpgares-150-hercules-opv’-katar’a-teslim-edildi_2.jpgares-150-hercules-opv’-katar’a-teslim-edildi_3.jpgares-150-hercules-opv’-katar’a-teslim-edildi_4.jpgares-150-hercules-opv’-katar’a-teslim-edildi_5.jpgares-150-hercules-opv’-katar’a-teslim-edildi_6.jpgares-150-hercules-opv’-katar’a-teslim-edildi_7.jpgares-150-hercules-opv’-katar’a-teslim-edildi_8.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim