• BIST 10193.78
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Araba taşıyıcı, Hollanda'nın UNESCO Dünya Mirası Alanı yakınında yanmaya devam ediyor

Araba taşıyıcı, Hollanda'nın UNESCO Dünya Mirası Alanı yakınında yanmaya devam ediyor
Hollanda'nın sahil güvenliği, 24 saati aşkın bir süredir yanmakta olan Fremantle Highway adlı araç taşıyıcısını soğutmaya çalışıyor.

Hollanda sahil güvenliği, 25 Temmuz gece yarısı civarında, Shoei Kisen'e ait araba gemisinde büyük bir yangın çıktığına dair bir ihbar aldı.

Kawasaki Kisen Kaisha (K Line) tarafından kiralanan gemi, alev aldığında Ameland'ın yaklaşık 27 km kuzeyinde bulunuyordu. Hollanda sahil güvenliğine göre, bir mürettebat üyesi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı, 22 kişi ise tekne ve helikopterle kurtarıldı.

Raporlarda ayrıca birkaç mürettebatın kendilerini alevlerden kurtarmak için 20 metreden fazla yükseklikten atlamak zorunda kaldığı iddia edildi.

Kurtarılanlardan 16'sı yaralandı ve ambulansla solunum problemleri, yanıklar ve kemik kırıkları ile yakındaki hastanelere götürüldü. Yaralılardan hiçbirinin hayati tehlikesi bulunmuyor.

Guardian ve Nordic gemileri,  yangın söndürücülerle geminin yan kısımlarını soğutmaya çalışmak için sahadaydı. Nordic daha sonra Fairplay 30 ile değiştirildi.

Hollandalı kurtarma şirketleri Smit ve Multraship, uzmanların römorkaj bağlantısı kurma olasılığını araştırmasıyla birlikte kurtarıcı olarak atandı. Yanan gemi, gemiyi yerinde tutmak için Hunter römorkörüne bağlandı.

Sahil güvenliğe göre, Fremantle Otoyolundaki yangın henüz söndürülemedi ve yangının günlerce sürmesi ve gemideki 3.000 aracın çoğunun tahrip olması bekleniyor.

Yanan geminin bulunduğu bölgenin üzerinde, çevre koruma alanına yakın bir yerde uçuş yasağı uygulanmaktadır.  Bu, acil durum hizmetlerine yer sağlamak için sahil güvenlik tarafından talep edilen geçici bir yasaktır.

Fremantle Otoyolu şu anda dünyanın en büyük gelgit düzlükleri sisteminin bir parçası olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Wadden Adaları'nın yakınındadır. Yerel halk , dört yıl önce 342 konteynerin denize düştüğü ve 3.000 ton yükün yerel kıyı şeridine vurduğu MSC Zoe kutu dökülmesi kazasını iyi hatırlıyor.

Sahil güvenlik, yangının kaynağının bilinmediğini iddia ederken, bir kez daha bir elektrikli aracın sorumlu olduğuna dair yaygın spekülasyonlar var.

Birçok yük gemisi ve araba taşıyıcısı, talep gören lityum-iyon pillerin artan nakliyesinden kaynaklanan aşırı yangınlardan etkilendi ve sınıf, sigortacılar ve bir dizi uluslararası kuruluş çözüm üzerinde çalışıyor.

Hasarlı lityum-iyon pillerde, tek tek hücreler aşırı ısınmaya, yanıcı ve zehirli gazları dışarı atmaya ve termal kaçak adı verilen patlayıcı zincirleme reaksiyonun bir parçası olarak çevredeki hücreleri etkilemeye eğilimlidir. Alev alan bu tür piller, 2.700 santigrat dereceden daha yüksek sıcaklıklara ulaşabilir.

 Allianz Global Corporate & Specialty raporunda, gemilerde lityum-iyon pil taşımanın tehlikeleri vurgulanarak, yangın ve patlama 2017- 2021 yılları arasında deniz sigortası hasarlarının bir numaralı nedeni olarak sıralandı. Kasım 2022'de yayınlanan araştırma, doğru şekilde depolanmayan, kullanılmayan veya taşınmayan lityum-iyon pillerin neden olduğu yangınların artan tehdidini de ortaya koydu.

Sadece denizde değil, karada da bataryaların düzenlenmesine yönelik çağrılar artıyor. İngiliz yardım kuruluşu Electric Safety First, tam şarjlı bir e-bisiklet aküsünün depoladığı enerjisinin altı el bombasına eşdeğer olduğunu iddia ederek, İngiltere hükümetini e-bisiklet akülerini havai fişekler gibi düzenlemeye çağırdı. E-bisikletlerdeki bataryalar elektrikli bir araçtakinden ortalama 140 kat daha küçüktür.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim