• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 22 °C

AP, Frontex'i görevini yapmamakla suçladı

AP, Frontex'i görevini yapmamakla suçladı
Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) sınır koruma ajansı Frontex'in Birliğin dış sınırlarında temel hakları koruma sorumluluğunu üstlenmediğini ve ihlalleri önlemediğini bildirdi.

AP'nin Frontex İnceleme Grubu, ajansın temel hakları ihlali hakkında 4 ay süren araştırmasıyla ilgili raporunu, Parlamento'nun Sivil Özgürlükler Komitesine sundu.

"Frontex, Avrupa'nın dış sınırlarında temel hakları koruma sorumluluğunu üstlenmedi ve sonuç olarak, teşkilat bu ihlalleri önlemedi veya gelecek için riskleri azaltmadı." ifadesine yer verilen sunumda, ajansın ayrıca göçmenlerin Birlik sınırlarında yasa dışı şekilde geri çevrildiğine dair kanıtları da "gözden kaçırdığı" ifade edildi.

Raporda bu durum, "göçmenleri gelecekte temel haklarının ihlal edilmesine maruz bırakan bir başarısızlık" olarak nitelendirildi.

YUNANİSTAN

Raporda ayrıca, kuruluşun Yunanistan gibi "ortak operasyon yürüttüğü üye ülkelerde temel hak ihlalleri iddialarını destekleyen kanıtlar bulduğu, ancak bu ihlalleri derhal, dikkatli ve etkili bir şekilde ele almadığı ve takip etmediği" sonucuna vardığı belirtildi.

Raporda, "Frontex'in bu olayları incelerken Yunan hükümetinin 'inkarlarını' dayanak olarak aldığı, ancak söz konusu hükümetin hiçbir araştırma yapmadığı, Frontex'in de inkardan sonra davayı kapattığına" dikkat çekildi.

Raporda, Türkiye-Yunanistan sınırındaki ihlallerle ilgili sürekli ve tutarlı biçimde gelen bilgilerin değerlendirmeye alınması gerektiğine işaret edilerek "Frontex inceleme grubu, Frontex Direktörü'nü Yunanistan'a verdiği destek konusunda mümkün olan en kısa sürede bu prosedürü uygulamaya davet ediyor." ifadesi yer aldı.

MACARİSTAN

"Frontex'in Macaristan'daki tüm faaliyetini derhal sonlandırması çağrısı yapıyoruz." denilen raporda şöyle devam edildi:

"Adalet Divanı'nın açık şekilde Macaristan'ın geri gönderme politikasının AB hukukunu ihlal ettiğine hükmetmesine rağmen Frontex'in Macaristan'a hala destek verdiği sonucuna ulaştık."

KOMİSYON VE ÜYE ÜLKELERE ÇAĞRI

Raporda, AB Komisyonu'na temel haklara riayet edilmesi konusunda eylemlerini hızlandırması çağrısı yapıldı ve "Dokunulmazlığa son vermenin tam zamanı." ifadesi kullanıldı.

AB üyesi ülkelere, Frontex yönetim kurulundaki temsilcileri aracılığıyla daha aktif biçimde sürece dahil olma ve sınırda söz konusu haklara nasıl uyulabileceği konusunda görüşmeler yapmaları çağrısı yapılırken AP'nin Frontex'i incelemeye devam edeceği belirtildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim