• BIST 10248.74
  • Altın 2392.404
  • Dolar 32.3509
  • Euro 34.7737
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Antarktika'da yüzgeçli balinaların sayısı artıyor

Antarktika'da yüzgeçli balinaların sayısı artıyor
Deniz memelisi bilimcisi Helena Hare, AFP'ye yaptığı açıklamada yüzgeçli balina sayılarının olması gereken popülasyonun yüzde bir veya ikisine düştüğünü söyledi.

BBC’nin yayınladığı Antarktika sularında yüzen 100'den fazla yüzgeçli balinaya ait fotoğraflar, 1976'dan bu yana yasak olan, balina avcılığı sonucunda neredeyse nesli tükenen bu türü tekrar ortaya çıkardı. Bu durum bilim insanları tarafından sevinçle karşılandı.

Deniz memelisi bilimcisi Helena Hare, AFP'ye yaptığı açıklamada yüzgeçli balina sayılarının olması gereken popülasyonun yüzde bir veya ikisine düştüğünü söyledi.

Balinalar genellikle vücutlarındaki çok miktarda bulunan yağı nedeniyle öldürülüyor. Hare’ye göre bu onlardan kâr elde edebildiği durumda doğal kaynaklara nasıl davrandığına dair trajik bir örnek olarak gösteriliyor.

Droneler tarafından çekilen görüntüler, 150'ye kadar yüzgeçli balinanın okyanusta yüzdüğünü ve daha sonra su yüzeyine çıkarak gökyüzündeki kuşlarla birlikte hareket ettiğini gösteriyor.

Hare duruma dair açıklamasında şunları söyledi:

“Balinalar sürekli hareket ettikleri için etrafımızda sürekli dalgalar vardı ve bu da ıslanmamıza neden oldu. Onları izlemek inanılmaz bir şeydi.”

Bu sahneler, bilim insanına göre bir ekosistem mühendisi olarak kabul edilen mavi balinalardan sonra dünyanın en büyük ikinci hayvanı olarak bilinen yüzgeçli balinalar için umut veriyor.

Bilim insanları, yüzgeçli balinaların sayısındaki artışı okyanusların durumu açısından olumlu bir işaret ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının bir göstergesi olarak görüyor.

Balinalar demir açısından zengin krillerle beslenirler ve su yüzeyine doğru hareket ederek, karbondioksiti enerjiye ve oksijene dönüştürmek için güneş ışığını kullanan küçük fitoplanktonların büyümesine yardımcı olan besinleri okyanusa bırakırlar.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, yüzgeçli balinayı nesli tükenmeye yakın türler arasında sınıflandırdı. Dünyadaki popülasyonunun yüz bin olduğunu ve bunların çoğunun kuzeyde yüzdüğünü belirtti.

Bilim insanları, 1976'da balina avcılığının yasaklanmasından bu yana güneydeki yüzgeçli balinaların sayısının yavaş yavaş arttığını, bazılarının ise tarihi beslenme alanlarında büyük gruplar halinde gözlemlendiğini doğruladı.

“Güney yarımkürenin tamamındaki yüzgeçli balinaların sayısı birkaç bini geçmiyor” diyen Hare şimdi bu balinalarla ilgili gizemleri, özellikle üreme alanlarını araştırmak için yeni araştırmalar yürütmeyi planlıyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim