• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Antalya'ya 4.5 milyar liralık 11 dev projeyi hayata geçiriyor

Antalya'ya 4.5 milyar liralık 11 dev projeyi hayata geçiriyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Boğaçay Projesi'yle birlikte yatırım maliyeti 4.5 milyar lirayı bulan 11 mega projeyi, 2018'den itibaren hayata geçirmeyi hedefliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin tamamlanan, devam eden ve planlanan, yatırım maliyeti yaklaşık 4.5 milyar liraya karşılık gelen 11 mega projesi dikkat çekiyor. Antalya Yatırım Alanları Vizyon Raporu'nda da yer verilen bu projelerden bir kısmı 2017'de başlatılırken, bir kısmı ihale aşamasında, önemli bir bölümünün de 2018 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor. Raporda bu 11 dev projenin detayları da açıklanıyor.

Bu projeler arasında en büyüğü ve en çok tartışılanı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in 'çılgın proje' olarak adlandırdığı Boğaçay Projesi. Proje, marina, taşkın önleme, özel proje alanı ile film platosu ve doğal yaşam alanı olmak üzere dört etaptan oluşuyor. Toplam yatırım maliyeti 1 milyar 150 milyon TL olan Boğaçay projesinde çalışmalar başladı.

Projenin marina etabı su alanı 173 bin, kara alanı ise 185 bin olmak üzere toplam 358 bin metrekarelik alandan oluşuyor. 462 yat kapasitesine sahip olacak marinada, ticari üniteler, dükkanlar, eğitim tesisleri, konaklama ve geniş peyzaj alanları bulunuyor. Marinanın yatırım bedeli 215 milyon TL.

Boğaçay Projesi'nde film platosu ve doğal yaşam alanı ise film stüdyoları, temalı parktan oluşuyor. Film stüdyoları ve temalı park 746 bin metrekare, hayvanat bahçesi ve safari park ise 2 milyon 575 bin metrekare alanda kurulacak. Temalı park alanının yatırım maliyeti 665 milyon TL, film stüdyo alanının ise 180 milyon TL olarak açıklandı.

Projenin taşkın önleme ve özel proje alanında 485 bin metrekare peyzaj, ticari, konut, eğitim ve dini tesis alanları bulunuyor. Yatırım maliyeti 90 milyon TL olan bu etabın taşkın koruma projesinin ihalesi ağustos ayında yapıldı.

Konyaaltı Sahil Projesi, Beach Park, Akdeniz Bulvarı ve Minicity olmak üzere üç etaptan oluşuyor. 6 kilometre uzunluğunda ve 8 mavi bayrağa da sahip kent merkezindeki Konyaaltı Sahili, dünyanın sayılı plajları arasında gösteriliyor. Mimarlar Odası ile ortak düzenlenen yarışmada 51 proje arasından seçilen projenin 65 milyon TL'lik Beach Park etabıyla, 75 milyon TL'lik Akdeniz Bulvarı etaplarında çalışmalar devam ediyor. Beach Park etabında 8 bin 600 metrekare büfe, yeme-içme üniteleri, çay bahçesi, restoran ve sergi alanlarından oluşacak. Akdeniz Bulvarı, 23 büfe, gölgelik ve şezlongların bulunduğu kıyı düzenlemeleriyle birlikte 442 bin metrekare alanı kapsıyor. Minicity alanı ise ticari üniteler ve otoparkla birlikte 75 bin metrekare.

Antalya'nın seyir terası Tünektepe ve Teleferik Projesi'nde ise teleferik yatırımı tamamlandı. Daha önce 'Döner Gazino' olarak adlandırılan yapının da bazı düzenlemeler yapılarak hizmete açıldığı, 140 milyon TL'lik yatırım maliyetli projede, 240 kişilik restoran, 30 oda ve 60 yatak kapasiteli otel planlanıyor.

Güneş Enerji Santrali Projesi, 8.5 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirilecek

Büyük öneme sahip yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki Güneş Enerji Santrali Projesi ise 8.5 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirilecek. Sulama kooperatifleri tarımsal sulamada kullanılan elektriğin karşılanması amacıyla 2 mw kurulu güce sahip santral tamamlandı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile güdümlü proje kapsamında ilave 3 mw kurulu güce sahip santral kurulması için de müracaat yapıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan ön izni alınan 'Kruvaziyer ve Yat Limanı' Lara'da inşa edilecek. Kalkınma Bakanlığı'nın da yatırım programına alınan ve yatırım maliyeti 905 milyon TL olarak açıklanan kruvaziyer ve yat limanı 377 bin metrekare kara, 113 bin metrekare deniz olmak üzere toplamda 490 bin metrekare alana kurulacak. Aynı anda 4 adet kruvaziyer gemisine hizmet verebilecek limanda 426 adet yat bağlama kapasitesi bulunuyor. Yüzen iskeleler dışında limanda deniz altından karaya bağlantılı 8 bin 91 metrekarelik tüp tünel de kurulacak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim