• BIST 14417.91
  • Altın 6276.79
  • Dolar 46.7615
  • Euro 53.5116
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 31 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 24 °C

Antalya'nın cennet koyunda tekne alarmı! Şamandra şart

Antalya'nın cennet koyunda tekne alarmı! Şamandra şart
Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, Korsan Koyu’na tekneler ve karadan gelen yüzücülerin aynı anda kullanılmasının can güvenliği ve çevre açısından riskler oluşturduğunu belirtti.

Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, doğa harikası olan Korsan Koyu’nda son yıllarda ortaya çıkan sorunu gün yüzüne çıkardı. Korsan Koyu’na aynı anda hem yüzücülerin hem de teknelerin gelmesi nedeniyle bölgede büyük bir can güvenliği ve çevre riski doğduğunu açıklayan Başkan İzzet Ünlü, çözüm önerileri sundu.

KORSAN KOYU’NDA TEKNE TARTIŞMASI

Korsan Koyu’nun tekne otoparkı mı yoksa özgürce yüzülen bir sahil mi olduğunun tartışma konusu olduğunu belirten Başkan Ünlü, teknelerin varlığının yüzücüler için hem fiziksel bir engel hem de ciddi bir güvenlik ve çevre sorunu olduğunu vurguladı.

Dünyadaki ve Türkiye’deki birçok koruma altında olan koyda olduğu gibi Korsan Koyu’nda da sarı şamandıra hattının çekilmesi gerektiğini belirten Ünlü, hat sayesinde hem yüzücülerin can güvenliğinin korunacağını hem de teknelerin güvenli mesafede demirleyebileceğini söyledi.

“KORSAN KOYU MÜCADELE ALANINA DÖNÜŞTÜ”

Resmi sosyal medya hesabı üzerinden yazılı açıklama yapan Başkan Ünlü şu sözlere yer verdi:

“Korsan Koyu, kartpostalları aratmayan renkleriyle her göreni kendine hayran bırakıyor. Tarafıma gelen bu son kareler, koyun hem cazibesini hem de bugün yaşadığı en büyük sıkıntıyı özetler nitelikte. Denizden gelen tekne misafirleri ile karadan gelen yüzücülerin aynı dar alanda buluşması, bu sakin limanı hareketli bir mücadele alanına dönüştürmüş durumda.

“KORSAN KOYU TEKNE OTOPARKI MI, ÖZGÜRCE YÜZÜLEN BİR CENNET Mİ?”

Ancak bu doğa harikası, son yıllarda büyük bir tezatlığa da ev sahipliği yapıyor. Bir yanda turkuaz suların tadını çıkarmaya çalışan yüzücüler, diğer yanda kıyıya kadar sokulan irili ufaklı tekneler… Bu görsel şölen, aslında doğanın paylaşımı konusundaki haklı bir tartışmayı da beraberinde getiriyor: Korsan Koyu bir tekne otoparkı mı, yoksa özgürce yüzebileceğimiz bir cennet mi?

“CİDDİ RİSKLER OLUŞTURUYOR”

Korsan Koyu gibi hem teknelerin demirlediği hem de sahilden insanların denize girdiği doğa harikası yerlerde, teknelerin varlığı sahildeki yüzücüler için hem fiziksel bir engel hem de ciddi bir güvenlik ve çevre sorunu olarak görülmektedir.

BAŞKAN ÜNLÜ OLUMSUZ ETKİLERİ SIRALADI

Bu konudaki temel gerekçeleri ve yarattığı olumsuz etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

GÜVENLİK RİSKLERİ (EN KRİTİK SORUN)

Pervane Tehlikesi: Teknelerin manevra yaparken veya kıyıya yanaşırken pervanelerini çalıştırması, yüzücüler için hayati tehlike oluşturur.

Görüş Kısıtlılığı: Kaptanların, özellikle dalgalı veya kalabalık suda yüzen insanları (özellikle çocukları) fark etmesi çok zordur.

Tonoz ve Çapa Zincirleri: Su altındaki gizli çapa zincirleri yüzücülerin ayaklarına dolanabilir veya çarpma sonucu yaralanmalara yol açabilir.

ALAN İŞGALİ VE GÖRSEL ENGEL

Yüzme Alanının Daralması: Kıyıya çok yakın demirleyen tekneler, yüzücülerin güvenle hareket edebileceği alanı büyük ölçüde kısıtlar.

Doğal Manzaranın Kapanması: Sahildeki insanlar açık denizi izlemek yerine adeta bir "tekne otoparkı" manzarasıyla karşı karşıya kalıyor.

ÇEVRE VE SAĞLIK SORUNLARI

Kirlilik: Teknelerin sintine suları, olası yakıt sızıntıları ve sintine dışı atıkları doğrudan yüzme alanına karışarak su kalitesini bozar.

Gürültü ve Egzoz: Teknelerin motor gürültüsü ve egzoz dumanı, sahilde huzur arayan insanların tatil deneyimini olumsuz etkiler.

ÜNLÜ'DEN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Dünyadaki ve Türkiye'deki pek çok koruma altındaki koyda olduğu gibi, bu çatışmayı önlemek için "Yüzme Alanı Şeridi" (Sarı Şamandıra Hattı) çekilmelidir.

Bu hat sayesinde:

-Teknelerin şamandıranın iç kısmına (kıyıya) girmesi yasaklanır.

- Hem yüzücülerin can güvenliği korunur hem de tekneler güvenli mesafede demirleyebilir.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim