• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Antalya’da kıyı temizliği gerçekleştirilecek

Antalya’da kıyı temizliği gerçekleştirilecek
18 Eylül Dünya Temizlik Günü nedeniyle Antalya’da çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. ATSO; Düzlerçamı’nda çevre temizliği yaparken TURMEPA Gönüllüleri ise Konyaaltı Sahili’ni temizleyecek.

18 Eylül Dünya Temizlik Günü nedeniyle Antalya’da etkinlikler düzenlenecek. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından 18 Eylül Cumartesi günü saat 10.00’da Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle Düzlerçamı bölgesinde temizlik yapılacak.

Bir diğer etkinlik ise Konyaaltı Sahili’nde gerçekleştirilecek. DenizTemiz Derneği/TURMEPA gönülleri, Konyaaltı Sahili 1 Nolu Plaj’da buluşarak kıyı ve deniz dibi temizlikleri için bir araya gelecek.

ÇETİN’DEN DAVET VAR

ATSO Başkanı Davut Çetin, Düzlerçamı bölgesi ile başlayacak etkinliklere halkın katılımını beklediklerini ifade ederek “Tüm halkımıza bir çağrıda bulunuyorum. Sizler de kendi hayatınızdan ve alışkanlıklarınızdan başlayarak temiz bir çevre için adım atın, kendi sokağınızdan başlayarak doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, Antalya'mızı temizleyelim. 18 Eylül'de gerçekleşecek etkinliğimiz Düzlerçamı bölgesinde saat 10.00'da meclis ve komite üyelerimiz, personelimiz, kentimizde bulunan SİAD ve TMMOB temsilcilerinin katılımıyla başlayacak. Tüm hemşerilerimizi bölgeyi temizlemeye davet ediyorum" dedi.

SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI

Çetin, sosyal medya hesabından da paylaşımda bulundu. Çetin, “Sevgili Antalyalılar, hem çevre temizliğine dikkat çekmek, hem de ormanlık arazilerdeki tehlikeyi en aza indirmek için sizleri 18 Eylül Dünya Temizlik Günü saat 10.00'da, Düzlerçamı bölgesini hep birlikte temizlemeye davet ediyorum. Antalya Bizim, Haydi Temizleyelim” çağrısında bulundu.

TURMEPA DA TEMİZLEYECEK

DenizTemiz Derneği/TURMEPA da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Konyaaltı Sahili’nde temizlik etkinliği düzenleyecek. 18 Eylül 2021 Cumartesi günü Konyaaltı Sahili 1 Nolu Plaj’da düzenlenecek kıyı ve deniz dibi temizliklerine yüzlerce gönüllünün katılması bekleniyor. TURMEPA da sosyal medya hesaplarından Antalyalılar’a çağrıda bulunarak etkinliğe katılmaya davet etti.

TURMEPA/Deniz Temiz Derneği Antalya Şubesi Başkanı İzzet Ünlü, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Denizlerimizi Kirletmemek Temiz Tutmak ve Korumak İçin Neler Yapmalıyız? Denizlere Çöp atılmamalı, atanlara engel olunmalı. Kıyıdan 12 mil açığa kadar yiyecek maddesi de denize atılmamalı. Yakıt alırken veya motor yağını değiştirirken denize mazot, benzin ya da yağ dökülmesini önlemek için her türlü önlemi alınmalı. Limandayken, mümkün olduğunca karadaki tuvaletler kullanılmalı. Teknemizdeki pis su tankının, limanda varsa sahil pis su toplama tankına pompalanmasını sağlanmalı. Bu işlemin yapılabilmesi için tekneye pis su emme flanşı ve düzeneği yaptırılmalı ve kıyıdan 12 mil açığa kadar denize hiçbir şekilde pis su basılmamalı. Denize pis su basarken de en az 4 mil hızımızın olmasına özen gösterilmeli. Seyirde deniz memelilerini (yunus, balina vb.) gördüğümüzde onlara zarar vermemek için dikkatli olunmalı ve teknenin daha dikkatli seyri sağlanmalı. Dip yapısına zarar vermemek için demir yeri dikkatle seçilip deniz çayırlarına demir atılmamalı. Fosfat oranı düşük, çevreye hiç olmayan ya da zararı azaltılmış ‘Kostik ve Solvent’ içermeyen denize özel kimyasallar ve deterjanlar kullanılmalı.

Günlük çöpün, geri dönüşüme gönderilebilecek olanları diğerlerinden ayrılmalı. Bakım, onarım işlerinden kaynaklanan atıklar usulüne uygun şekilde bertaraf edilmeli, hiçbir şekilde denize atılmamalı, yanık yağ, eski akü-batarya gibi geri dönüştürülebilir malzemeler ilgili kurumlara teslim edilmeli. Eski zehirli boya temizlenirken, teknenin altına muşamba vs. serilmeli, zehirli boyanın denize akmasına kesinlikle engel olunmalı, aksine davrananlar uyarılıp bilgilendirilmeli.

Trol ile balıkçılık yapanlar Sahil Güvenliğe ihbar edilmeli. Denizlere vidanjörler ile foseptik boşaltanlar ilgili devlet makamlarına şikayet edilmeli. Deniz temizliği ile ilgili devlet ya da gönüllü kuruluşlara maddi manevi destek verilmeli. Deniz dibi ve deniz yüzeyi temizlik çalışmalarına maddi manevi destek verilmeli. 18 Eylül’de TURMEPA Gönüllüleri ile kıyılarda buluşalım. Bildiğiniz gibi DenizTemiz Derneği/TURMEPA olarak her yıl çeşitli uluslararası etkinliklere katılmaktayız. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ocean Conservancy adlı sivil toplum kuruluşunun ana yürütücülüğünü yaptığı ve 100’ün üstünde ülkeden yüzbinlerce gönüllünün katıldığı ‘Uluslararası Kıyı Temizleme Etkinliği-International Coastal Cleanup (ICC)’nin Türkiye Koordinatörlüğü’nü TURMEPA olarak biz üstlenmiş durumdayız.

Planlanan kıyı ve deniz dibi temizlikleri için gönüllülerimiz ve denize gönül vermiş deniz sevdalıları ile kıyılarımızı Türkiye’nin birçok noktasında temizlemeyi hedefliyoruz. Bu organizasyonu hep beraber var ettiğimiz için destekleriniz bizim için önem kazanmaktadır. Bu yıl 18 Eylül 2021 Cumartesi günü Konyaaltı Sahili 1 Nolu Plaj’da düzenlenecek kıyı ve deniz dibi temizlikleri için gönüllülerimiz ile kıyılarımızı temizlemeyi hedefliyoruz ve tüm vatandaşlarımızı etkinliğimizde yer almak üzere davet ediyoruz. Deniz varsa, hayat var!”

turmepa.jpeg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim