• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 16 °C

Antalya Limanı'nda 'Domuz Gribi' tatbikatı

Antalya Limanı'nda 'Domuz Gribi' tatbikatı
DSÖ'nün domuz gribi pandemisinin başladığını bildirdiği 'Atlantis' ülkesinden gelen 'Mu' adlı 'Mitos' bandıralı bir geminin Antalya Limanı'na ulaştığında gönderdiği 'Deniz Sağlık Bildirimi' ile tatbikat başladı.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Antalya Limanı'nda düzenlenen tatbikatta, senaryoya göre domuz gribi belirtisi gözlenen 3 gemi personeline müdahalede bulunuldu.

Antalya Limanı'nda, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü (THSSGM) tarafından 'Halk Sağlığı Acil Durum Tatbikatı' düzenlendi. Türkiye'nin, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bildirdiği 13 Belirlenmiş Giriş Noktasından biri olan Antalya Limanı'ndaki tatbikatta, İnfluenza A H1N1'e (Domuz Gribi) karşı acil durum ilan edildi.

DSÖ'nün domuz gribi pandemisinin başladığını bildirdiği 'Atlantis' ülkesinden gelen 'Mu' adlı 'Mitos' bandıralı bir geminin Antalya Limanı'na ulaştığında gönderdiği 'Deniz Sağlık Bildirimi' ile tatbikat başladı. Liman açığında bekleyen gemideki 3 personelde yüksek ateş, baş ve kas ağrısı ile halsizlik olduğu yönünde yapılan bildirimin ardından oluşturulan kriz merkezi ile tüm paydaşlara haber verildi. Bunun üzerine Antalya Sahil Sağlık Denetleme Merkezi'nde görevli bir doktor ve 2 sağlık memurundan oluşan ekip ile bir kılavuz kaptan, gemiye hareket etmek üzere hazırlandı.

GEMİYE SARI BAYRAK ASILDI

Kişisel koruyucu kıyafetlerini giyerek ekipmanlarını alan ekip, kılavuz tekneyle gemiye doğru hareket etti. Bu arada gemiye uluslararası alanda 'karantina' anlamına gelen 'sarı bayrak' asıldı. Sahil Güvenlik ve deniz polisi çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekibi de gemiye çıkarak koruyucu sağlık önlemlerini aldı ve hastaların durumunu değerlendirdi. Gemi daha sonra kılavuz kaptan eşliğinde karantina bölgesi olarak belirlenen limandaki yolcu rıhtımına yanaştırıldı.

Rıhtımda hazır bekleyen 112 ve UMKE ekipleri, gemideki ekiple birlikte domuz gribi belirtisi gözlenen 3 personele müdahale etti. Yürüyecek durumdaki iki hasta sedyelerle ambulansa alınırken, durumu ağır olan diğer hasta ise negatif basınçlı sedyeyle gemiden çıkarıldı. Ambulansa alınan 3 personel hastaneye götürüldü. Kaptan ve gemi personeline koruyucu ilaç verilirken, geminin tüm yaşam alanları ve diğer bölümleri ilaçlandı. Hastaneden geri bildirim alındıktan sonra acil durum sonlandırıldı.

ANTALYA LİMANI'NI TEST ETTİK

Tatbikat sonunda açıklama yapan THSSGM Akdeniz Bölge Baştabibi Dr. Özlem Erinekçi, Uluslararası Sağlık Tüzüğü 2005'e onay vermiş her ülkenin 'halk sağlığı acil durumlarında giriş yapılabilecek' bazı noktaları belirleyerek, buralarda birtakım özel çalışma yapması gerektiğini söyledi. Türkiye'de bunun için 8 deniz limanı ile 5 havalimanının seçildiğini aktaran Dr. Özlem Erinekçi, şöyle dedi:

"Bu tatbikatımızın amacı Antalya Limanı Halk Sağlığı Acil Durum Planı'nı test etmekti. Bu senaryonun hepsi, bizim 'Halk Sağlığı Acil Durum Planı'nda yer almakta. Daha önceden hangi kurumun, hangi işlevi, hangi nedenle ve hangi iş akışıyla yapacağı belirlenmiştir. Biz bu tatbikatla Antalya Limanı Halk Sağlığı Acil Durum Planı'nı biyolojik risk açısından test ettik. Bunun aynı zamanda kimyasal ve nükleer tehlikelere karşı da yapılması gerekiyor. Bundan sonraki aşamalarda bu tatbikatları gerçekleştireceğiz."

antalya-limani-nda-domuz-gribi-tatbikati.jpg

tatbikat.20130612140046.jpg

tatbikat1.20130612140105.jpg

 

tatbikat3.20130612140125.jpg

tatbikat2.20130612140233.jpg

www.DenizHaber.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim