• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 17 °C

Antalya, her yıl 2-3 santim denize kayıyor

Antalya, her yıl 2-3 santim denize kayıyor
Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde falezler üzerindeki yapı yoğunluğu tehlikeyi artırmaya başladı. Her yıl 2-3 santim denize kayan falezlerde yer yer 40 santim açıklar oluştu.

Antalya'nın dünyaca ünlü doğa harikası falezleri göçük tehlikesi yaşıyor. Denize sıfır noktasında falezlerin üzerinde yerleşim yerlerinin fazla olması nedeniyle şehrin her yıl 2-3 santim denize kaydığı açıklandı.

Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ali Keleş, falezlerde önlem alınmaması durumunda ciddi sorunlar yaşanabileceğini söyledi.

40 SANTİM AÇILMA VAR

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Keleş, falezler üzerindeki yapılardan dolayı zemine çok yük bindiğini bu nedeniyle kaymanın arttığını ileri sürdü. Denizdeki dalga nedeniyle falezlerde aşınmaya bağlı çeltikler oluştuğunu belirten Keleş, yer altı sularından kaynaklı tatlı su ve tuzlu suyun etkisiyle kayalarda çözülmelerin yoğunlaştığını vurguladı.

Falezler üzerindeki hareketlilikten dolayı bazı bölgelerde 40 santimetreye kadar açılmaların oluştuğunu ifade eden Keleş, "Antalya hızla gelişen ve değişen bir şehir. Falezler üzerinde denize sınıf yapılar ile hareket artırıyor. Bu da açılmaları yoğunlaştırıyor" dedi. Keleş, falezlerdeki açılmaların en belirgin görünebilir yerlerinin yat limanı ve ordu evi arasında kalan bölge, konserve koyu, Manavoğlu Parkı'nın batı tarafı olduğunu anlattı.

ASFALT ÇATLAĞI KAPATTI

Falezlerdeki kayma ve açılmalar nedeniyle bazı bölgelerde yolların çatladığını iddia eden Keleş, "Yerde oluşan bazı çatlaklar belediye tarafından beton ve asfaltla kaplanmış durumda. Asfalt teknolojisinin çok iyi olmadığı yıllarda yarılmaları gözle görmek mümkündü. Daha önceleri kıyıdaki yapılarda oluşan çatlaklar nedeniyle binaların yıkılmasına başlandı. Fakat bir yere gelindi ve durdu. Özellikle üniversitelerin rapor verdiği binalar yıkamadılar" diye konuştu.

GÖZETİM GEREKLİ

Önlem alınmaması durumunda Lara bölgesini büyük tehlikenin beklediğine vurgu yapan Başkan Keleş, şunları söyledi:

"Ciddi can ve mal kayıpları yaşanabilir. Falezlerdeki bu durum sürekli gözetim altında tutulmalı. Falezlerin içindeki çentiklerin, mağaraların ve çatlakların belirlenerek ortak akıl oluşturulmalı. Bu bölgede en son 10 yıl önce inceleme yapıldı. Günümüzde mevcut bir çalışma yapılmaması düşündürücü. Varyant Seyir Terasından başlayarak falezlerin bitimi olan Karpuz Kaldıran'a kadar bir inceleme ile aciliyete göre önlem alınılmalı. Ondan sonra da alınması gereken önlemler, jeoloji mühendislerinin oluşturacağı etüt raporuyla birlikte hayata geçirilmeli."

Keleş, Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yapılacak tüm çalışmaları desteklemeye hazır olduklarını ve öneri noktasında katkı sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.

BELEDİYE ÇALIŞMA BAŞLATMALI

Falezlerin bulunduğu bölgede Muratpaşa Belediyesi'ne büyük sorumluluk ve iş düştüğüne dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı, "Bölgede konaklama yerlerine müsaade edilmemeli. Buradaki yapıların yıkılarak sosyal yaşam alanı, park ve benzeri unsurlarda kullanılması gerekli. Bunun için yerel belediyeye önemli görevler düşüyor. Muratpaşa Belediyesi önlem ve tespit noktasında yetkili mecralarla iletişime geçerek gerekli çalışmaları başlatmalı" ifadelerini kullandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim