• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

Antalya, 1 milyon kruvaziyer turisti hedefliyor

Antalya, 1 milyon kruvaziyer turisti hedefliyor
Deniz turizminde katma değeri artırmaya yönelik projelere ağırlık veren Antalya, kruvaziyer turizminde hedeflediği 1 milyon turisti yakalamak istiyor.

Antalya’da son dönemde yükselen bir ivme yakalayan kruvaziyer turizmi son 2 yılda ağır bir darbe almıştı. Yerel yönetimler karlılığı ve turist potansiyelini artırmak için talebin oluşmasını beklemeden arzı gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu kapsamda çeşitli projelerle Antalya’nın mevcut potansiyelinin ortaya çıkarılması ile orta vadede 1 milyon turist hedefine ulaşması planlıyor. Antalya, Lara’da yapılması planlanan kruvaziyer ve yat liman kompleksi projesiyle ilgili çalışmaların ihale aşamasında olduğunu kaydeden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Ayrıca 2 adet marina projemiz var hatta nehir içi marinalar yönelik çalışmalarımız söz konusu bunlarda birkaç sene sonra gündemde olacak” dedi. Mevcut projelerle beraber Antalya’nın orta vadede 3 ila 4 marinaya sahip olacağını kaydeden Türel, kurvaziyer turizminde ülke olarak yüzde 11’e yakın pay alındığı dönemler olduğunu anımsattı.

“Hizmet sektöründe arz-talep ters işler”

Kruvaziyer turizminde Antalya’nın birkaç sene önce 200 bin turisti ağırladığını hatırlatan Menderes Türel, “Bu sayı, şuanda 50 binlere kadar düştü. Kruvaziyer turizminde bizim potansiyelimiz 1 milyon. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için talepten önce arzı sağlamanız gerekiyor. Çünkü hizmet sektöründe arz talep dengesi ters yönde hareket eder. Siz arzı sağlarsanız talepte o yönde oluşur” dedi. Antalya’nın turizmde altın gerdanı olarak bilinen Konyaaltı bölgesi sahil bandı ile Boğaçayı’nı birleştirerek bölgenin turizm alanındaki katma değerini artırmak istediklerini vurgulayan Türel, “Mevcut projelerimizi tamamladığımız zaman Antalya’nın deniz turizminin başkentlerinden birisi olacağına inanıyorum” dedi. 2014’te göreve başladıktan sonra 4 senede Antalya-Kemer arasında 111 bin yolcu taşıdıklarını kaydeden Türel, “Biz göreve gelmeden bölgede böyle bir talep yoktu biz arzı oluşturduktan sonra böyle bir potansiyl ortaya çıktı Kemer-Antalya arasında yaptığımız deniz otobüsleri yüzde 80 dolulukla hizmet veriyor” şeklinde konuştu.

“Deniz ülkesiyiz ama denizci ülkesi değiliz”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, “Kruvaziyer turizminde programlar 2 yıl önceden yapılıyor. Hayata geçirilen teşvikler ve yatırımlarla 2020’lerde kruvaziyer turizminin daha iyi yerlerde olacağını öngörüyoruz. Türk bayraklı özel tekne sayılarımızın artması, eğitim standartlarının yükseltilmeye çalışılması gibi konular denizcilik ve deniz turizmi açısından önemli meseleler” dedi. Türkiye’nin toplam yat bağlama kapasitesinin 25 bin civarında olduğunu anlatan Kalkavan, “Bu rakam 80 milyonluk bir ülkede 10 binde 3’e denk geliyor. Marina yapımı ile ilgili süreçleri istediğimiz düzeye çekemedik. Deniz ülkesiyiz ama denizci ülkesi değiliz. Bu alanda kat edilmesi gereken yolumuz çok” dedi. Gemi inşası konusunda stabil bir talep olmadığı için ilerlemelerin daha çok tamir, bakım, dönüşüm ve özel maksatlı gemi yapımında mümkün olduğunu kaydeden Kalkavan, “Koster filosunun yenilenmesi projesi paralelinde yan sanayide de yerlileşme olacak.Önümüzdeki birkaç yıl yan sanayi açısından belirleyici” şeklinde konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim