• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Andrea Doria batığında 16 dalgıç hayatını kaybetti

Andrea Doria batığında 16 dalgıç hayatını kaybetti
Andrea Doria, 60 yıl önce Nantucket adası kıyılarında batmıştı. Batığın yakım çekim görüntüleri, OceanGate isimli okyanus keşif şirketinin dalgıçlarının çalışması ile 20 yılda toplandı.

Sualtı kaşifleri, efsanevi Andrea Doria batığının şimdiye kadar hiç görülmemiş yakın çekim görüntülerini yayınladı. Andrea Doria, 60 yıl önce Nantucket adası kıyılarında batmıştı. Batığın yakım çekim görüntüleri, OceanGate isimli okyanus keşif şirketinin dalgıçlarının çalışması ile 20 yılda toplandı.

Dalışın amacı ise enkazın tamamını göstermek ve bugünkü durumunu belgelemek olarak açıklandı. OceanGate şirketi tarafından yapılan açıklamada, sisli hava koşullarının ve denizin dalgalı olmasının dalgıçları zorladığı belirtildi.

Şirket, “Sert okyanus koşullarına karşı ekibimizin güvenliğini sağlamak her zaman önceliğimizdir” açıklamasında bulundu. İtalyan Denizyolları’na ait Andrea Doria yolcu gemisi; zamanının en büyük, en lüks ve en güzel yolcu gemilerinden biri olarak 1953’te 28 milyon dolara inşa edilmişti.

ADREA DORIA YOLCU GEMİSİ 1956 YILINDA BATMIŞTI

213 metre uzunluğunda olan gemi, pahalı iç dizaynı ile okyanus aşırı çalışan en muhteşem gemilerdendi. Andrea Doria, Atlantik’i 101. kez geçmesi sırasında, 25 Haziran 1956 gecesi, yoğun sis içerisinde kısıtlı görüşte batı rotasına ilerlerken Nantucket Adaları’nın 50 mil güneydoğusunda (New York’un 200 mil doğusunda) İsveç Denizyolları şirketine ait Stockholm yolcu gemisiyle çatıştı. Kazada 52 kişi hayatını kaybetti ,yüzlerce kişi de kurtarma operasyonuyla filikalardan diğer kurtarma gemilerine aktarıldı.

Andrea Doria’nın personeli de Costa Concordia kazasındaki gibi gemiyi ilk terk etmeye çalışarak denizcilik örf adetlerini hiçe saymaktan çekinmedi.

Öte yandan yıllar boyunca süren çalışmalarda 16 dalgıç, Andrea Doria’nın enkazına ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti. Batık, bulunduğu konum ve derinliği nedeniyle ise “Dalışın Everest’i” olarak adlandırılıyor.

Andrea Doria

Derinlik: 72 mt
29,083 gross ton
213 metre boy
27 metre genişlik
Ansaldo gemi tersanesi tarafından genovada yapıldı
Kayıp: 52

Zamanında denizlerin Lady’si olarak anılan Andrea Doria için batması imkansız deniyordu. Gemide bolca sanat eseri, Amiral Andrea Doria’nın bronz heykeli ve kasalarının yolcuların değerli eşyaları,mücevher ve para yanında altınla dolu olduğu söyleniyordu!

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim