• BIST 9079.97
  • Altın 2324.473
  • Dolar 32.3318
  • Euro 34.8419
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Anayasa Mahkemesi'nden bot faciası kararı: Salih Orakcı'da yargılansın

Anayasa Mahkemesi'nden bot faciası kararı: Salih Orakcı'da yargılansın
Anayasa Mahkemesi, 2012 yılında meydana gelen bot faciasıyla ilgili olarak, dönemin Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı'nın, yeniden yargılanmasına karar verdi.

Şile açıklarında 2012 yılında batan yük gemisinin mürettebatını kurtarmaya giderken botun alabora olması sonucu hayatını kaybeden 3 Kıyı Emniyeti personelinin ve bir balıkçının ölümüne ilişkin bakanlık tarafından izni verilmediği için hakkında soruşturma açılmayan dönemin Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı için Anayasa Mahkemesi, yeniden yargılanmasına karar verdi.

Şile açıklarında 4 Aralık 2012 tarihinde batan yabancı uyruklu yük gemisinin mürettabatını kurtarmaya giderken alabora olan “Kıyı Emniyeti-7” isimli botun kaptanı Cemil Özben, yağcı Turgay Sarıboğa, makinist Mehmet Genç ile balıkçı Mümin Akgün boğularak yaşamını yitirmişti. Olaydan sonra personelin kötü hava koşullarına rağmen zorla ve tehdit edilerek göreve gönderildiği iddia edilmişti.

BİLİRKİŞİ RAPORU GÖREVE GÖNDERENLERİN YÜZDE 50 KUSURLU OLDUĞUNU RAPOR ETTİ

Savcılık, olayda hayatını kaybeden personele ilişkin ‘taksirle ölüme sebebiyet verilip verilmediği ve taksir var ise kusurluların kimler olduğunun tespit edilmesi' için olaya bilirkişi tayin edilmesine karar verdi. Hazırlanan bilirkişi raporunda, “Hava ve deniz durumu ile dalga yüksekliği gözününe alındığında römorkör ve helikopterler yerine göreve uygun olmayan tahlisiye botlarını görevlendiren kişi veya kişilerin olayda yüzde 50 görev kusurunun bulunduğu” belirtildi.

BAKANLIK SORUŞTURMA İZNİ VERMEYİNCE GENEL MÜDÜR SORUŞTURULAMADI

Bu durum üzerine Şile Cumhuriyet Savcılığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı ve 10 yetkili hakkında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi. Bakanlık, mürettabatın emniyetinin sağlanması yönünde karar alma ve uygulama noktasında kaptanın yetki ve sorumluluğa sahip olduğunu belirterek Genel Müdür Salih Orakcı'nın soruşturulmasına izin verilmemesine karar verdi. Diğer 10 yetkilinin ise re'sen soruşturulabileceği belirtildi. Diğer 10 kişi hakkında dava açıldı. Orakcı hakkında ise soruşturma imkanının bulunmaması gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BİREYSEL BAŞVURU YAPILDI

Bu durum üzerine hayatını kaybeden personelin yakınları Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, Genel Müdür Salih Orakcı'nın da olayda sorumluluğunun bulunduğunu ileri sürerek, hakkında verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın iptalini talep etti.

ANAYASA MAHKEMESİ: CİDDİ EMARELER VAR YENİDEN YARGILAMA YAPILSIN

Bireysel başvuruyu kabul eden Anayasa Mahkemesi, atılı suçu işleyebileceğine dair teknik bulgularla desteklenen ciddi emareler varken  hakkında soruşturma izni verilmeyerek etkili bir ceza soruşturmasının yürütülemediğini vurgulayarak, yaşama hakkının usule ilişkin boyutunun ihlal edildiğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi ihlalin giderilmesi için, Salih Orakcı'nın yeniden yargılanmasına karar verdi. Karar oy çokluğuyla alındı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
emn
04 Mayıs 2018 Cuma 11:58
11:58
haklı karar.
212.174.71.225
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim