• BIST 9464.73
  • Altın 2488.057
  • Dolar 32.5993
  • Euro 34.7989
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

Anamur’da ‘Balık Çiftliklerine Hayır Eylemi’ düzenlendi

Anamur’da ‘Balık Çiftliklerine Hayır Eylemi’ düzenlendi
Anamur’da kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili ÇED olumlu raporuna karşı açılan davalar kapsamında denizde keşif yapan tekneye çevreciler, ‘Balık Çiftliklerine Hayır Eylemi’ ile seslerini duyurmaya çalıştı.

Mersin'in Anamur ilçesinde Çamlıpınaralanı, Demirören ve Anıtlı mahalleleri açıklarında kurulması planlanan 7 şirkete ait 12 balık üretim tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ÇED olumlu raporuna karşı Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin (MERÇED) izinlerin iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle açtığı dava kapsamında bölgede keşif yapıldı.

Keşif heyetini taşıyan teknenin Bozyazı’ya doğru geçişi sırasında sahilde toplanan kalabalık ‘Balık Çiftliklerine Hayır’ yazılı pankart açtı.

Anamur Gazetesi’nden Musa Suğan’ın haberine göre, balık çiftliklerini protesto eylemine Çevre Dernekler, Hayvanları koruma Derneği, Akdeniz Foku Koruma Derneği, Sivil toplum Kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Platform sözcüsü Süreyya Yıldız Çoban tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bugün burada, balık çiftliklerinin Anamur’da yaratacağı tahribatın ne kadar büyük olacağına dikkat çekmek ve balık çiftliklerinin kurulmasına tüm Anamurluların nasıl tek vücut olarak karşı çıktığını göstermek için bir araya geldik.

Şimdiye kadar balık çiftliği kurmaları için 6 şirkete izin verilmiş olup izinlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması amacıyla Mayıs 2019’da Mersin çevre ve doğa derneği tarafından Mersin 2. İdare Mahkemesi’nde davalar açılmıştır.

balik_ciftlikleri_5.jpg

Davalarda şirketlerin lehine karar verilmesi ve bu kararların kesinleşmesi halinde daha önceden tespit edilen ve şirketlere kiraya verilen deniz alanlarında, toplamda 7 şirket tarafından 12 ayrı tesis kurulacaktır. Bu tesislerde havuz da denilen 396 adet kafes yer alacaktır. Bu kafeslerin deniz yüzeyinde kapladığı toplam alan yaklaşık 500 bin metrekaredir. Bunlar denize alıştırma, yetiştirme ve hasat kafesleridir. Çapları ile derinlikleri değişmektedir. Küçük kafeslerin derinlikleri 7 metre iken büyüklerinin derinlikleri 14 metredir.

Bu kafeslere yıllık yaklaşık 18 bin ton balık üretilecektir. Üretim esnasında balıkların yemediği 3 bin tondan fazla yem denize karışacaktır. 6 bin tondan fazla balık dışkısı da denize karışacak ve deniz tabanında tonlarca fosfor ve azot birikintisine neden olacaktır.

Bu da denizde ciddi bir kirlenme yaratacaktır. Bu atıkların yanı sıra çeşitli nedenlerle kafeslerde ölen balıklar da denize bırakılacaktır. Çok yakınımızdaki Bozyazı ve Aydıncık’ta kurulacak çiftliklerden bırakılacak atıklar da düşünüldüğünde, ortaya korkunç bir kirlilik çıkacaktır.

Deniz yüzeyinde meydana gelen kirlilik kıyılarımıza ulaşacak ve tüm kumsallarımız bir daha temizlenemeyecektir. Öte yandan balıklar için kıyıda depolanacak olan yemle kafeslerden havaya karışacak pis kokular olduğu gibi ilçemizin üzerine çökecek ve bunun sonucunda da ilçemiz yaşanmaz hale gelecektir.

balik_ciftlikleri_4.jpg

Ayrıca kafeslerden kaçacak balıkların, doğal balıkların genetiğinin değişmesine sebep olacağı gibi, bazı etobur balık türlerini beslemek için yem olarak hamsi ve sardalya gibi balıkların kullanılması sonucu doğal türlerin azalmasına, yarattığı kirlilik nedeniyle oksijensiz kalan deniz çayırlarının azalmasına, deniz dibinin çölleşmesine ve sonuçta deniz ekosisteminin bozulmasına neden olacaktır.

Balıkların taşınması sırasına karayoluna sızan balık suları yolları kayganlaştırarak ciddi anlamda kazalara yol açabilecektir. Kaldı ki balık çiftliği kurulmak istenen bölge, hem turizm alanı hem de “kesin korunacak hassas alan” olarak bakanlıklarca ilan edilmiştir. Öte yandan söz konusu yerler Akdeniz foklarının ve Caretta Carettaların yuvalama ve yaşam alanıdır. Bu alanlar ülkemizin de taraf olarak imzaladığı uluslararası sözleşmelerle koruma altındadır.

Verilmiş olan izinlere göre karaya en yakın olan tesis 2,2 km olup, hepsinin uzaklıkları farklıdır. Ancak, ilk fırsatta hepsi yer değiştirip, karaya daha çok yaklaşacaklardır. Karadaki tesisleri ile kafeslerin bağını daha kolay kurmak ve maliyeti düşürmek için de kıyıya yaklaşmaları kuvvetle muhtemeldir. Çünkü rant dışında kaygıları olmayan şirketlerin, Anamur’da yaşayanların sağlığını düşünmeyecekleri açıktır.

Anamur’un ekonomisine hiçbir bir katkısı olmayacak şirketlere, böylesine büyük kapasitelerle endüstriyel üretim izni vermek, doğayı ve halkın sağlığını hiçe saymak demektir. Doğanın ve halkın değil, şirketlerin çıkarını gözeten çiftliklerin kurulmasına asla izin verilmemelidir.

balik_ciftlikleri_3.jpg

“Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirliliğini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’’ şeklinde düzenleme içeren Anayasa’mızın 56. Maddesinde vücut bulan haklar, herkes tarafından çekinmeden kullanılmalı ve çiftliklerin kurulumuna karşı çıkılmalıdır.

Balık çiftliklerinin denizlerimizde yaratacağı kirliliğin insan eliyle temizlenmesi mümkün olmadığı gibi, bu kirliliği doğa da çok uzun süre temizleyememektedir. Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerin denizi temiz kalsın, doğal balıkları üretebilsinler diye kurulmak istenen ve beş on şirkete para kazandırmak dışında halka hiçbir faydası olmayan balık çiftliklerinin kurulumuna şiddetle karşı çıkmalı, bu yöndeki taleplerimizi her yerde dile getirmeliyiz.

balik_ciftlikleri_2.jpg

Bir kere daha vurgulamak istiyoruz: Bu kafeslerin deniz yüzeyindeki kapladığı toplam alan yaklaşık 500 bin metrekaredir. Şirketler isterse kapasitelerini yüzde 50 artırma hakkına sahip olacaklar ve böylece bu kafeslerin deniz yüzeyindeki toplam alanları yaklaşık 750 bin metrekareye çıkacaktır. Bu tesislerde 396 havuz (kafes) yer alacaktır. Kapasite artırmaları halinde kafes sayısı 600 olacaktır. 3 bin tondan fazla yem denize karışacaktır. 6 bin tondan fazla balık dışkısı denize karışacak ve deniz tabanında tonlarca fosfor ve azot birikintisine neden olacaktır. Deniz yüzeyinde meydana gelen kirlilik kıyılarımıza ulaşacak ve tüm kumsallarımız bir daha temizlenemeyecektir. Balıklar için kıyıda depolanacak olan yem ile kafeslerden havaya karışacak pis kokular olduğu gibi ilçemizin üzerine çökecek ve bunun sonucunda da ilçemiz yaşanmaz hale gelecektir. Unutmayalım ki dünyayı ödünç aldığımız çocuklarımıza temiz bir çevre ve temiz bir deniz bırakmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Buraya gelerek, taşıdığı sorumluluğun gereğini yapan herkese, bugünün çocukları, geleceğin büyükleri adına teşekkür eder, saygılarımızı sunarız” dedi.

Eylem, protestoların ardından sona erdi.

balik_ciftlikleri_1.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim