• BIST 9876.23
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Aliyev: TANAP'ta ilk gaz akışı 3 yıl sonra

Aliyev: TANAP'ta ilk gaz akışı 3 yıl sonra
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Gaz Koridoru'nun gerçekleştirilmesi için tüm tarafların sorumluluk göstermesi ve ek imtiyaz elde etmek için girişimde bulunmaması gerektiğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Şahdeniz" havzasından çıkartılacak doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı(TANAP) projesinde ilk gaz akışının 3 yıl sonra gerçekleşeceğinden emin olduğunu söyledi.

 Başkent Bakü'de düzenlenen 22. Hazar Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Fuarı'nın açılış konuşmasını yapan Aliyev, ülkesinin Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesi(TAP) ve TANAP projeleriyle enerji konusunda önemli adım attığını dile getirdi.

Hazar gazının Avrupa'ya ihracı ile ilgili uzun süre tartışmaların yaşandığını hatırlatan Aliyev, Azerbaycan'ın bu sorunu çözmede çok büyük siyasi irade ortaya koyduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı, " Bu yıl mart ayında biz Türkiye'de TANAP projesine start verdik. Artık Güney Gaz Koridoru realiteye dönüştü. TANAP projesinde ilk gaz akışının 3 yıl sonra gerçekleşeceğine eminim. Böylece "Şahdeniz" gazı Türkiye ve Gürcistan'a ihraç edilecek." dedi.  TANAP'ın bir ayağını oluşturduğu TAP projesinin icrasında da sorun yaşanacağına inanmadığını bildiren İlham Aliyev sözlerine şu şekilde devam etti:

"Güney gaz koridoru danışma kurulunda yaptığımız son toplantıda proje paydaşlarının sorumlulukları daha belirgin ortaya çıktı. İmzaların ortakların adil çıkarları gözetilerek atılmış olduğundan kimsenin şüphesi olmasın. Yunanistan, Arnavutluk ve diğer Balkan ülkelerinin TAP projesine katılmış olmaları bazı risklerle birlikte projenin hayat bulması açısından çok daha önemli. Ortaklar arasında yaşanabilecek bütün sorunlar karşılıklı çıkarlar gözetilerek yapılacak müzakerelerde çözülmelidir. Azerbaycan gazının Avrupa'ya nakli ancak bu çerçevede gerçekleşebilir''  

Daha sonra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye Petrolleri (TP)standını ve diğer stantları ziyaret ederek bilgi aldı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Türkiye Petrolleri (TP) Azerbaycan temsilcisi Ayhan Durukan, ”Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Azerbaycan’da 1994 yılından beri petrol, doğal gaz arama, saha geliştirme, üretim, taşıma ve pazarlama gibi alanlarda yer almaktadır. Bugün hepinizin gördüğü gibi Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev standımızı her sene olduğu gibi bu sene de standımızı ziyaret etti, biz bundan çok memnunuz. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Petrolleri anonim ortaklığı Azerbaycan’da varlığını sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, ”Türkiye ve Azerbaycan arasındaki stratejik işbirliği sayesinde bugün itibariyle Türkiye’nin en büyük yatırımcısı SOCAR oldu. Yani Azerbaycan oldu. 20 milyar dolarlık bir yatırım projesi yürüyor. Güney Gaz Koridoru’nun Türkiye ayağı olan TANAP, Petkim, rafineri, liman, enerji, dağıtım, iletim alanlarının tamamında Türkiye’yle Azerbaycan arasında çok büyük bir proje demeti yürüyor. Özellikle TANAP’ın ve Güney Gaz Koridoru’nun varlığı bölgedeki başka projelerin de önünü açtı, birçok projeye öncü oldu” dedi.

Bakü'de düzenlenen 22. Hazar Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Fuarı'na 27 ülkeden 315 şirketi katılıyor. Bölgenin en önemli etkinliği kabul edilen söz konusu fuar, SOCAR, Bos Shelf MMC, TPAO, Tekfen Construction, BP, RussNeft, Total, Global Energy, Inpex, , Schlumberger başta olmakla bir çok petrol devlerini Bakü'de bir araya getirdi. Hazar havzasındaki enerji kaynaklarının üretimi, işletmesi ve nakliyesi ile ilgili hizmetlerde gelişmiş teknolojileri uygulamak amacıyla düzenlenen fuarda petrol şirketleri arasında iş bağlantıları yapılırken uzmanlar tarafından petrol ve doğal gaz endüstrisi konusunda dünyadaki yeni gelişmelerle ilgili konferanslar da yapılacak. 

Konferanslar çerçevesinde özellikle dünya enerji piyasasında mevcut yenilikler, Avrupa'nın enerji güvenliği teminatında Azerbaycan'ın rolü, Hazar'ın petrol ve gaz rezervlerinin dünya piyasalarına nakli, Azerbaycan'ın ihraç yollarının çeşitlendirilmesi gibi konular ele alınacak. Bakü Expo Merkezi'nde düzenlenen fuar 5 Haziran'a kadar kapılarını ziyaretçilerine açık tutacak.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim