• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Aliağa'da 25 milyon $'lık tesis yatıyor

Aliağa'da 25 milyon $'lık tesis yatıyor
Petkim'in 25 milyon dolara kurduğu "Katı-sıvı tehlikeli atık yakma tesisi" Çevre Bakanlığı'ndan lisans alınamadığı için bir türlü sanayicilere hizmet veremiyor.
3 yıl önce Petkim'in kendi ihtiyacını karşılamak üzere Fransız VINCI firmasına yaptırılan, bugüne kadar geçici lisans ile çalıştırılan tehlikeli atık yakma tesisi, Çevre Bakanlığı lisans vermediği için sadece Petim'e hizmet verebiliyor. 17 bin 500 tonluk kapasitesi ile sanayicilere de hizmet verecek olan tesis 21 parametreden sadece kalay ve organik karbon değerinin yüksek çıkması nedeniyle lisans alamadığı için çalıştırılamıyor.Türkiye'deki lisanslı tek tehlikeli atık depolama tesisinin İzmit'teki İzaydaş firması, yoğunluğundan dolayı 2007 yılına kadar atık kabul edemezken, İzmir burnunun dibindeki tesisten yararlanamıyor. Tesisin yıllık kapasitesinin 17 bin 500 ton olduğunu ifade eden Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, bunun 7 bin tonunun Petkim'in, 10 bin 500 tonunun da sanayicinin ihtiyacını karşılayacağını söyledi. Tesisin 2003'te Fransız VINCI firmasına yaptırıldığını ve geçici lisans ile çalıştırıldığını anlatan Yavuz, arıtma tesisinin işletme lisansını almak için 1 yıldır çalıştıklarını ifade etti. Rapordan şüpheliyiz
Ünitenin İzaydaş'ın yarı büyüklüğünde olduğunu ifade eden Yavuz şu bilgileri verdi: "Çevre Bakanlığı TÜBİTAK ile birlikte çalışarak ölçüm yaptılar. Tehlikeli Atıklar Kontrolü yönetmeliğinde kalay değeri 0,50 miligram / m3 iken Bizim tesiste bu oran 0.55 miligram / m3 çıkmış. Ayrıca organik karbon oranı da yüksek çıkmış. Lisansı vermeyiz diyorlar. 1200 derece sıcaklıkta karbon bile kalmaz. Biz bu rapordan şüpheliyiz. O yüzden şimdi DEÜ Çevre Mühendisliği ile beraber deneme çalışması yapıyoruz. Bu ay çıkacak sonuçları Lisans işinin çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Bu sayede milyonlarca dolarlık yatırımımız heba olmayacak."
Tesisin lisans alması ile sanayicilerin atıklarını İzmit'e kadar götürmek zorunda kalmayacağını anlatan Yavuz, bunun da maliyetleri aşağı çekeceğini vurguladı.
Petkim geçen hafta Çevre ve Orman Bakanlığı personeli gözetiminde 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümü akademisyenleri ile birlikte son deneme yakma çalışmasını yaptı. Sonuç raporu ay sonunda Petkim'in eline geçecek. Petkim, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan "Bertaraf Lisansı" almak için müracaatta bulunacak. Sonuçların Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun olacağı tahmin ediliyor. Lisanslama işleminden sonra Petkim, sadece kendi atıklarını değil, benzer proseslere sahip çevre kuruluşlardaki tehlikeli atıkları da bertaraf etme imkanına kavuşacak. Yılda 6 bin 800 ton katı atık yok edilecek
* Tesiste baca gazı arıtma, baca gazında online ölçüm, kül ve cüruf için nihai bertaraf yöntemleri uygulanıyor.
* Tesisin sadece 1/3 lük kapasitesi Petkim ihtiyaçları için kullanılacak, geri kalan 2/3 lük kapasitesi diğer sanayi kuruluşlarına ayrılacak.
* Katı-Sıvı Atık yakma ünitesinde yanabilir nitelikteki tehlikeli atıklardan atık yağ, arıtma çamuru, atık çamur ve katı hidrokarbonlar ile çöpler yakılarak yok edilebilecek.
* Tesiste tam kapasite çalışıldığında yılda 6 bin 800 ton katı atık, 8 bin 560 ton arıtma çamuru ve 2 bin 720 ton atık yağ bertaraf edilebilecek.
Sanayiciler isyan ediyor
EBSO Başkanı Tamer Taşkın Petkim'in 1 yıldır lisans alamadığına dikkat çekerek, sanayici olarak bu duruma isyan ettiklerini söyledi. Taşkın, "Bu tesis çalıştırılmadığı yüzlerce kilometre yol gidiyoruz ve 2 bin YTL'ye yakın nakliye ödüyoruz. Petkim'de bu tesis 25 milyon dolar para harcanarak yapılmış. Ancak kullanamıyoruz. Yetkililer bu tesisi bir an önce açmalı. Petkim 17 bin 500 bin kapasiteli tesisin ancak 7 bin tonunu kullanıyor. Geriye kalan 10 bin ton tehlikeli atık tesisini sanayici kullanabilecek. İnsanın aklına 'İzaydaş para kazansın diye mi çalıştırılmıyor' sorusu geliyor. Yetkililer sesimize kulak verip bu tesisi artık açmalı" diye konuştu.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim