• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Ali Ağaoğlu'nun hibe ettiği Temiz Deniz Süpürgesi ilk seferine çıktı

Ali Ağaoğlu'nun hibe ettiği Temiz Deniz Süpürgesi ilk seferine çıktı
DenizTemiz Derneği / TURMEPA’nın Ağaoğlu Şirketler Grubu desteği ile hayata geçirdiği Temiz Deniz Süpürgesi ilk seferine çıktı.

DenizTemiz Derneği / TURMEPA’nın Ağaoğlu Şirketler Grubu desteği ile hayata geçirdiği Temiz Deniz Süpürgesi ilk seferine çıktı. Temiz Deniz Süpürgesi’nin ilk seferi için düzenlenen törene Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, DenizTemiz Derneği /TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı ve DenizTemiz Derneği / TURMEPA Kurucu ve Onursal Başkanı Rahmi Koç katıldı. 

Geçtiğimiz günlerde Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun DenizTemiz Derneği / TURMEPA’ya bağışta bulunmasıyla hayata geçirilen Temiz Deniz Süpürgesi  bugün (22 Mayıs’ta) düzenlenen törenle ilk seferine çıktı. DenizTemiz Derneği / TURMEPA’nın 2 yıl boyunca sponsorluğunu üstlenen Ağaoğlu Şirketler Grubu, bu işbirliği ile özel sektörün tüm oyuncularını bu tür sosyal sorumluluk kampanyalarına duyarlı olmaya davet etti. 

Tören sırasında konuşma yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, toplumsal fayda sağlayan projelerin her zaman en büyük destekçisi olacaklarını belirtti. Ağaoğlu: “Bugüne kadar kendimizi ‘Yaşam Mimarı’ olarak addettik. Bunu söylerken elbette ki sadece inşa ettiğimiz binalara güvenmedik. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmayı, kullandığımız kaynakları yerine koymak için çaba sarf etmeyi ‘Yaşam Mimarı’ olmamızın bir parçası olarak gördük. Bu amaçla da bugün bir adım daha attık ve DenizTemiz Derneği / TURMEPA ile işbirliğini başlattık. Tüm İstanbullulara hayırlı uğurlu olmasını dilerim” dedi.

Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Biz inşaat çalışmalarımızı çevreye duyarlı yapmak için gayret ediyoruz. Ancak iş adamları sivil toplum kuruluşlarına destek olmak zorunda. Biz de denizlerin temiz tutulmasını söyleyen ilk kuruluş DenizTemiz Derneği / TURMAPA’ya maddi destek sağlayarak en azından topluma bu bilincin aşılanması konusunda destek olmak istiyoruz. İstanbul Boğazı dünyanın en güzel yerlerinden birisi. Burayı temiz tutmak için yardımcı olmak gerekiyor.” 

Ağaoğlu: “Doğa bizim değil, çocuklarımızın, torunlarımızın bizlere emaneti. Eğer bu dünyada yaşayacaksak bu emanete sahip çıkmamız gerekiyor. Ben inşaat sektörünün bir temsilcisi olarak üzülerek söylüyorum ki sektörümüze şehirleri betonlaştırıyor diye ön yargılı yaklaşılıyor. Türkiye şuan da konut sektöründe dünyayla yarışabilecek bir noktaya geldi. Tasarladığımız binalar enerji tasarruflu, çevreye duyarlı, LEED sertifikasına sahip. Projelerinde yeşil alana en çok yer veren firmayız. Diğer taraftan yenilenebilir enerjide özellikle rüzgar enerjisinde ciddi yatırımlarımız var. Nitelikli, kaliteli binalarda barınmak her insanının hakkı, biz de bunun için çalışıyoruz. Çevreci projeler yapıyoruz ama sadece işimiz çevreye duyarlı olmak değil mümkün olduğunca bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşlarına da destek olmamız gerekiyor. Önemli olan çevreyi kirlettikten sonra temizlemek değil, topluma çevreyi koruma bilincini vermemiz lazım. Bu konuda DenizTemiz Derneği / TURMEPA temiz deniz konusunda büyük bir farkındalık yarattı. Bu konuda başta Kurucu ve Onursal Başkan Rahmi Koç ve Sayın Tezcan Yaramancı olmak üzere bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

DenizTemiz / TURMEPA Derneği Kurucu ve Onursal Başkanı Rahmi Koç ise konuşmasında şunları söyledi: “Bizi yanlış anlıyorlar, çöpçü zannediyorlar. Bizim gayemiz bilinç yaratmak. Yoksa bizim ne adam gücümüz ne mali gücümüz üç tarafı denizle çevrili bu ülkenin suyunu temizleme imkanı yoktur. Biz herkesten yardım istiyoruz. Esas gayemiz eğitimdir. Sayın Ağaoğlu’nun da dediği gibi 21 senemiz geçti kendimize 30 sene biçmiştik. Gitgide bu bilinç memleketimizde algılanıyor. Fakat kafi değil. Daha da fazla gayret sarf etmemiz lazım. Denizden tek bir çöp kaldırsanız bize yardım etmiş olursunuz. Sayın Ağaoğlu’na bu desteği için çok teşekkür ediyorum.”

Türkiye, deniz süpürgesiyle ilk kez 1997 yılında DenizTemiz Derneği / TURMEPA sayesinde tanıştı. TURMEPA deniz süpürgesi,  yıllarca İstanbul Boğazı’nda atık toplayarak kirlilikle mücadelede özellikle yerel yönetimlere örnek oldu.  1999 depreminde İzmit Körfezi’ni temizlemekte önemli rol oynayan süpürge, 2006 yılına kadar Boğaz’ı temizlemeye devam etti ve sonrasında Samsun Belediyesi’ne hibe edildi, Karadeniz kıyılarını temizlemeye başladı.

Şu anda derneğin 4 ayrı körfezde çalışan katı ve sıvı atık toplama tekneleri sayesinde milyonlarca litre sıvı ve binlerce ton katı atığın denize karışması önleniyor. Turizm sezonu boyunca Çeşme, Hisarönü,  Marmaris ve Göcek Körfezleri’nde TURMEPA I, TURMEPA II, DenizTemiz III, DenizTemiz IV, Filika A ve Filika B isimli teknelerimizle sadece 2014 yılında 2.419.652 litre sıvı ve 43.343 jumbo boy katı atığın denize karışması engellendi. TURMEPA yıllardır bu bölgede sürdürdüğü deniz temizleme faaliyetlerinde 30 milyon litre siyah su ile 500 bin jumbo boy çöp torbası kadar atığın denizlere karışmasını önledi.

DenizTemiz Derneği/  TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı,  İstanbullular’a bu güzel müjdeyi verirken şöyle konuştu: “İstanbul Boğazı’nı tehdit eden kirliliğe karşı ve ülkeye örnek olması amacıyla bir sivil toplum kuruluşu olarak kendi kısıtlı kaynaklarımızla getirdiğimiz deniz süpürgesini İstanbul Boğazı’na 1997 yılında hediye ettik. Bu Türkiye için bir ilkti, güzel bir örnekti. Yıllarca İstanbul Boğazı’nın temiz kalması için çalışan deniz süpürgesi, İzmir Körfezi’nde de emek verdikten sonra şimdi de Samsun koylarını temizliyor. Ardından birçok yerel yönetim bizim açtığımız yoldan gitti ancak görüyorum ki, bu konuda arzu ettiğimiz kadar ilerleme kaydedemedik. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda yürütmekte olduğu çalışmalara bir STK olarak özel sektör ile birlikte katkıda bulunma mecburiyetini hissettik. Çünkü problem hala çok büyük. Maalesef bir sivil toplum kuruluşu tarafından, topladığı bağışlarla böylesi teknelerin işletilmesi çok maliyetli olduğundan mümkün görünmüyor; bu nedenle büyük sosyal sorumluluk projelerini özel sektörün önde gelen temsilcileriyle hayata geçirmeyi tercih ediyoruz. Çok yüksek tutarlara mal olan böylesine bir çalışmayı iki yıl boyunca Ağaoğlu Şirketler Grubu sponsorluğunda yürüteceğiz. Bu işbirliğinin başka şirketlere ve özellikle de yerel yönetimlere örnek olmasını diliyorum. Unutmayın; ihtiyaç duyduğumuz oksijenin yüzde 70’ini denizlerimiz sağlıyor. Deniz varsa, hayat var. Bu nedenle denizlerimizin temiz kalması, nefes alıyor olması, hayati öneme sahip. Herkesin bu duyarlılıkla hareket etmesini diliyorum”.

Beşiktaş Belediyesi,  gönüllü çözüm ortağımız Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliğine gönüllü çözüm ortağı olduğunu belirten Yaramancı sözlerine şöyle devam etti: “ Bu güzel iş birliğinin iki yıl boyunca gönüllü çözüm ortağı Beşiktaş Belediyesi oldu.  Temiz Deniz Süpürgesi ‘nin atık yükünü, Beşiktaş Belediyesi’nin araçları ve çalışanları her akşam bilabedel alarak atık yönetim merkezlerine ulaştıracak. Boğaz’ın temizliği konusunda çalışmalarını sürdüren ve bu konuda çözümler sunmaya çalışan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’a hassasiyeti için teşekkür ediyoruz.”

Temiz Deniz Süpürgesi

Temiz Deniz Süpürgesi 12 m boyunda, 3 m eninde, derinliği de 3 m’dir.  Ahtapot sınıfı deniz süpürgesi, İstanbul Boğazı’nın Avrupa ve Anadolu kıyıları ( Beşiktaş, Beyoğlu, Sarıyer, Fatih, Beykoz, Üsküdar ve Kadıköy ilçelerinin kıyı kesimleri) ile Haliç (Eyüp ilçesi) kıyılarında hizmet veriyor. Teknenin günlük atık toplama kapasitesi 4.200 kg’dır. 1 yılın sonunda en az 175.000 kg atığın toplanması hedefleniyor. 

TURMEPA

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 yılında Rahmi M. Koç'un kurucu başkanlığında, İMEAK Deniz Ticaret Odası ile birlikte kuruldu. 2000 yılında Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde eden TURMEPA,  yaptığı örnek çalışmalarla Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline geldi. TURMEPA 20 yılda; hayata geçirdiği projelerle yedi buçuk milyonu aşkın öğrenciye çevre dersleri ile ulaştı, 10 bini aşkın çevre konusunda eğitici yetiştirdi, eğitim modülleriyle Fatih Projesi’ne dâhil olarak çevre derslerini 16 milyon öğrencinin hizmetine sundu ve yürüttüğü bilinçlendirme kampanyalarıyla da 52 milyon kişiye ulaşmayı başardı. 

aga_670_koc.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim