• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

Alemdar II gemisinde iş var!

Alemdar II gemisinde iş var!
7 Haziran 1966 yılında denize inen Alemdar II kurtarma gemisi tam 40 yıldan beri KEGKİ bünyesinde hizmeti ile pek çok gemi ile pek çok gemicinin hayatını kurtardı.
1866 yılında, ki Sultan Aziz’in dönemidir, Karadeniz’de patlak veren çok şiddetli bir fırtınada bir defada 70, bir başka seferinde de 150 yelkenli tekne parçalanmış, pek çok denizci azgın dalgaların arasında can vermekten kurtulamamıştı.

O yıllarda İsveç ve Norveç sefirlerinin önerileriyle Bahriye Nezareti tarafından 4 Şubat 1871 bir komisyon kurulmasıyla İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinde gemi kurtarma çalışmaları başlamıştı. Cumhuriyet’in ilanına kadar bu işte hep yabancı şirketler faaliyet göstermişti. Danimarka bandıralı Santos Parados ile Yunan bandıralı Belos adlı tahlisiye gemileri Kabataş ve Salıpazarı önlerinde hazır bekletilmekteydi. Bu arada bir İngiliz kuruluşu olan Ocean Salavge and Towage (Açık denizde Kurtarma ve Çekme adlı kuruluş da hizmet vermekteydi.
1 Mayıs 1930 günü çıkartılan bir yasayla Türk Gemi Kurtarma Umited Şirketi kuruldu. Başına getirilen Amiral Vasıf Bey (Soyadı: Temel) İngiliz şirketinin gemilerini satın alarak kurtarma alanında faaliyete geçti. Kuruluş, zaman içinde Türk Gemi Kurtarma AŞ, sonra Devlet Deniz- yollan işletmesi Umum Müdürlüğü’ne bağlı Gemi Kurtarma Servisi adını aldı. Daha sonraları Denizcilik Bankası’na bağlanan kuruluş, en son olarak TDI’nin bünyesinde Gemi Kurtarma işletmesi Müdürlüğü olarak yeniden örgütlendi.

Bu dönem içinde, kuruluşun, değişik tonajlarda Alemdar, Hora, Akbaş, Kilyos, Saros, Adalet, Galata , Bozcaada, Hora il, İmroz, İmroz II, Alemdar II, Söndüren adlı yangın söndürme römorkörü, Gemi Kurtaran, Kurtaran 1, Kurtaran 2, Kıyı Emniyeti 1, Kıyı Emniyeti 2 adlı gemilerle daha küçük tonajda yardımcı motorlar, botlar hizmet etti.

Bugün, sahil yolundan Sanyer’e gidenler, Büyükdere’de, yan yana, kıçtan karaya bağlanmış bir takım gemilerin arkasından geçerler. Bilenler bilir de, bilmeyenlere, bu gemilerin şu ya da bu nedenle kazaya uğramış gemileri kurtarmak üzere görev başında bekletilen kurtarma gemileri olduğunu söyleyelim.

Bunların arasında en büyüklerinden biri, Alemdar II adlı olan gemidir. Tam 40 yıldan beri hizmet görmekte olan bu kurtarma gemisi, pek çok gemiyi, dolayısı ile pek çok gemicinin hayatını kurtarmıştır.

1966 yılının 7 Haziran günü hizmete giren Alemdar II adlı bu açık deniz römorkörü, Batı Almanya, Bremerhaven’de, Seebeck-Werft tezgahlarında inşa edilmiştir. 952 gros, 140 net tonluk olup 60,7 metre uzunluğunda, 11,6 metre genişliğindedir; çektiği su 5,1 metredir. Batı Almanya, Motorenv. Mannheim A.G. yapımı, her biri 250 beygir gücünde iki adet dizel motoru vardır, 1989’da su altı-su üstü kaynak kesme, dört adet elektrikli dip pompalarıyla donatılmıştır.

Gemi Kurtarma işletmesi Müdürlüğü gemilerin kurtarılmasından çok kazazedelerin kurtarılmasını amaçlamaktadır. İstanbul ve Çanakkale Boğazlan ile Marmara Denizi’nin de Güvenliğini sağlamaya çalışan işletme, 1990’da İzmir limanının içindeki olaylarda da yardıma koşmaktadır. Personel, Büyükdere’deki istasyonda, 12’şer saatlik iki vardiya halinde yirmi dört saat görev başında beklemektedir.


Kaynak: Eser Tütel-Dünya/ Perşembe Rotası
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim