• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 16 °C

Akdeniz’de antik Roma gemisi keşfedildi

Akdeniz’de antik Roma gemisi keşfedildi
İtalya’da Sicilya kıyılarında bin 800 yıllık bir antik Roma gemisi bulundu. Uzmanların, son yılların en önemli tarihi keşiflerinden biri olarak nitelediği geminin kalıntılarında değerli anforalar açığa çıkarıldı. Çalışmanın, antik dönemde Akdeniz’deki gerçekleşen uluslararası deniz ticaretine ışık tutacağı belirtildi.

Akdeniz'de Palermo açıklarında MÖ 2. yüzyıla tarihlenen antik bir Roma gemisi keşfedildi. Gemi, Isola delle Femmine yakınlarında, denizin 92 metre derinliğinde yatıyor ve bir denizaltı robotu tarafından çekilen ilk görüntülere göre, bol miktarda şarap amforası taşıyor.

Amfora, gövdesinden daha ince olan boyun kısmının altında dibe doğru daralarak sonlanan iki kulplu, antik dönemlere özgü bir çeşit çömleğe deniliyor.

TİCARİ FAALİYETLERE IŞIK TUTACAK

Keşfi yöneten araştırmacı Valeria Li Vigni, “Akdeniz, farklı gemi türlerinin eşlik ettiği deniz ticareti,ve savaşlarla dolu tarihimizi anlamamız için bize sürekli değerli unsurlar veriyor. Artık gemideki yaşam ve kıyı toplulukları arasındaki ilişkiler hakkında daha çok şey öğreneceğiz” dedi. Keşif, aynı zamanda Sicilyalı yetkililer tarafından son yılların en önemli arkeolojik buluntularından biri olarak tanımlandı.

ROMA GEMİSİ ENKAZLARI DAHA ÖNCE DE BULUNMUŞTU

Diğer taraftan, birkaç hafta önce Sicilyalı arkeologlar başka bir batık keşfetmişlerdi. Ustica adasının açıklarında yaklaşık 70 metre derinlikte bulunan farklı bir eski bir Roma gemisi. Bu gemi de aynı zamanda MÖ 2. yüzyıla tarihlenen şarapları içeren çok sayıda amfora taşıyordu. Araştırmacılar bulguların, Roma'nın Kuzey Afrika, İspanya, Fransa ve Orta Doğu'yla yaptığı baharat, şarap, zeytin ve diğer ürünlerin ticaret faaliyetlerine ışık tutacağını belirtti.

İTALYAN POLİSİ KAÇAK ESERLERİN PEŞİNDE

Bununla birlikte, Akdeniz'de çok sayıda Roma gemisi enkazı bulunuyor. 2013 yılında Cenova kıyılarında keşfedilen ve MÖ 2. yüzyıla tarihlenen bir gemide de 50'ye yakın değerli amfora bulunmuştu. Söz konusu buluntu, Alassio sahilinden yaklaşık bir buçuk kilometre açıkta polis dalgıçları tarafından fark edildi. Bu olayda, İtalya'nın kuzeyinde karaborsada satılan çalıntı eserlerle ilgili bir yıl süren soruşturma sırasında polise teknenin nerede olduğu hakkında bilgi verildi. Diğer taraftan yasadışı yollarla ele geçirilen yüzlerce antik Roma amforası, İtalyan polisi tarafından sıklıkla sanat tüccarlarının evlerinde bulunuyor.

Haziran ayında, İtalyan yetkililer Belçikalı bir koleksiyoncunun evinde MÖ 6. yüzyıla kadar uzanan ve 11 milyon Euro (değerinde yüzlerce yasadışı yollarla toplanmış arkeolojik esere el koydu. Kültürel mirastan sorumlu kolluk kuvvetlerine göre, steller, amforalar ve diğer öğeler de dahil olmak üzere yaklaşık 800 "olağanüstü nadirlik ve paha biçilemez değere sahip eserden oluşan koleksiyon İtalya'nın güneydoğu ucundaki Puglia'daki gizli kazılardan geldi. Belçikalı koleksiyoncunun yargılanması gelecek ay başlanması bekleniyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim