• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Akdeniz süper güçlerin üslerinin evsahibi

Akdeniz süper güçlerin üslerinin evsahibi
Tarih boyunca birçok savaşa sahne olan ve dünyanın en stratejik bölgelerinden biri kabul edilen Akdeniz, bölgede var olmak isteyen süper güçlerin askeri üslerine de ev sahipliği yapıyor.

Tarih boyunca birçok savaşa sahne olan ve dünyanın en stratejik bölgelerinden biri kabul edilen Akdeniz, bölgede var olmak isteyen süper güçlerin askeri üslerine de ev sahipliği yapıyor. Akdeniz'de ABD, İngiltere ve Rusya'nın askeri üsleri bulunuyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde bine yakın askeri üssü olan ABD'nin İtalya'da yedi, İspanya'da iki, Türkiye, Portekiz ve Yunanistan'da da birer üssü bulunuyor.

İngiltere'nin Güney Kıbrıs Rum kesiminde, Rusya'nın ise Suriye'de askeri üsleri var

İtalya'daki ABD üsleri

NATO'nun Güney Afrika Müttefik Komutanlığı'na da ev sahipliği yapan İtalya'daki ABD askeri üslerden biri hava kuvvetlerine, dördü ise donanmaya ait.

Venedik'in yaklaşık 80 kilometre kuzeyinde yer alan Aviano Hava Üssü, 1911'de inşa edildi ve I. Dünya Savaşı sırasında pilotların eğitimi için kullanıldı. Üs, II. Dünya Savaşı'nın ardından NATO'ya devredildi. ABD, 1955'te NATO'nun izniyle 7207. Hava Filosu'yla üssü aktif hale getirdi. Aviano Hava Üssü, Körfez Savaşı sırasında düzenlenen Çöl Fırtınası Operasyonu'nda önemli rol oynadı. Eğitim amacıyla kullanılan üste halihazırda 510. ve 555. hava filoları ile F-16 savaş uçakları bulunuyor.

ABD ordusuna ait Camp Darby Üssü, Livorno ile Pisa kentleri arasında, Caserma Ederle ise Vicenza kenti yakınlarında yer alıyor. Garda Gölü yakınlarında öldürülen General Willam O Darby'nin adını taşıyan Camp Darby, 731. levazımat filosuna, 405. destek taburuna ve Amerikan askerlerinin aileleri için çeşitli sosyal tesislere ev sahipliği yapıyor. Camp Darby'ye oranla daha küçük bir üs olan Caserma Ederle'de ise yaklaşık 8 bin ordu personeli kalıyor. Caserma Ederle, aynı zamanda ABD ordusunun sağlık merkezine ev sahipliği yapıyor.

ABD donanmasının Sicilya Adası, Gaeta, Sardunya Adası ve Napoli'de de birer üssü bulunuyor. Sicilya'daki Nas Sigonella Üssü, Libya'da 2011 yılında düzenlenen ve eski lider Muammer Kaddafi'nin ölümüyle sonuçlanan operasyonun ana merkezlerinden biri olarak tanınıyor. Napoli Havaalanı yakınlarındaki NSA Napoli Üssü ise ABD'nin 6. Filosu ve donanmanın Avrupa Komutanlığı'nda görevli 10 bin askere ev sahipliği yapıyor.

İspanya'daki ABD üsleri

ABD'nin İspanya'da bir hava, bir de deniz üssü bulunuyor. Endülüs'teki Moron Hava Üssü, ABD'nin Avrupa'daki en stratejik üslerinden biri kabul ediliyor. Sevilla'ya 50 kilometre uzaklıktaki Moron Hava Üssü, Afganistan'a düzenlenen operasyonda önemli rol oynadı. ABD donanmasının Akdeniz'e açılan kapısı olarak bilinen Rota Deniz Üssü, Cebelitarık Boğazı yakınlarında yer alıyor.
İncirlik

ABD'nin İncirlik'te hava üssü bulunuyor. ABD'nin yurt dışındaki stratejik açıdan en önemli üslerinden biri kabul edilen İncirlik, Adana'ya sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Üste 5 binden fazla Amerikan askerine ek olarak İngiliz ve Türk askeri personel görevli. 1955 yılında tamamlanan üs, Rusya ve Ortadoğu'ya yakınlığı nedeniyle ABD ordusu için büyük önem taşıyor. İncirli, Irak'a düzenlenen operasyon sırasında Amerikan askerlerinin nakliyesi için de kullanılmıştı.

Portekiz ve Yunanistan'daki hava üsleri

ABD'nin Yunanistan ve Portekiz'de de birer üssü bulunuyor. Portekiz'in başkentine bin kilometre uzaklıktaki Lajes Hava Üssü'nde ABD'nin 65. Hava Filosu görev yapıyor. Üste aynı zamanda bir sağlık merkezi ve destek birimleri yer alıyor.

ABD donanmasının Girit Adası'ndaki NSA Souda Bay Üssü, ABD'nin bölgede düzenlediği operasyonlara destek sağlaması için kullanılıyor. Üste yaklaşık 250 askeri personel bulunuyor.

İngiltere'nin Rum kesimindeki üssü

İngiltere'nin Güney Kıbrıs Rum kesiminde Dikelya ve Ağrotur adlı iki üssü bulunuyor. Limasol kenti yakınlarındaki Ağrotur ve Larnaka yakınlarındaki Dikelya üslerinde yaklaşık 15 bin Rum ve İngiliz yaşıyor. Üsler, 2011 yılında Libya'ya düzenlenen operasyon sırasında kullanılmıştı.

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin, Güney Kıbrıs Rum kesimindeki Trodos Dağları'nda da bir istasyonu bulunuyor. İstasyonda 27 askeri personel görev yapıyor.

Rusya'nın Suriye'deki Tartus üssü

Sovyetler Birliği döneminde Suriye'nin Tartus liman kentinde inşa edilen deniz üssü, Rusya'nın Akdeniz'deki tek askeri üssü olarak özel bir önem taşıyor. 1971'de Suriye ile varılan anlaşma uyarınca inşa edilen üste ikmal ve bakım tesisleri bulunuyor. Üste, Akdeniz'deki Rus gemilerinin teknik bakımından sorumlu Rus personel görev yapıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim