• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Akdeniz mülteci rotası Libya’dan Türkiye’ye kayıyor

Akdeniz mülteci rotası Libya’dan Türkiye’ye kayıyor
Daha iyi bir hayat umuduyla Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mülteciler, ana güzergah olarak kaba kuvvet ve kaosun hâkim olduğu Libya’dan yüzlerini çevirip Türkiye’yi tercih etmeye start verdi .

Frontex’e göre pek çok Afrikalı sığınmacı dahi uçakla İstanbul’a gelip Ege Denizi’nden Avrupa’ya geçmeye başladı.

AB’nin sınır muhafaza kuruluşu Frontex, daha iyi bir hayat umuduyla canlarını tehlikeye atıp Avrupa’ya göç etmeye çalışan mültecilerden Türkiye rotasını kullananların sayısının Libya’yı kullananları geçtiğini açıkladı. Doğu Akdeniz rotasından Avrupa’ya ulaşan mültecilerin sayısının bu yılın başından beri 46 bine ulaştığını duyuran Frontex’e göre Libya’dan gemilerle İtalya’ya geçmeye çalışanların sayısı ise 43 bini buldu.

Geçen yıl ise Libya’dan geçenlerin sayısı 171 bin, Türkiye’den geçenlerin sayısı ise 50 bin civarındaydı. Mülteci rotalarındaki değişim trendi, Libya’da hareket eden gemilerde yüzlerce mültecinin hayatını kaybettiği kazaların ardından AB liderlerinin geniş kapsamlı tedbirleri tartıştığı bir dönemde gerçekleşti.

Frontex, merkezi otoritenin tamamen kaybolduğu Libya’daki şiddet ve kaosun, mülteci rotalarının Türkiye üzerine kaymasının en önemli sebebi olduğunu belirtti. Ege Denizi üzerinden derme çatma gemilerle Yunanistan’a geçmeye çalışmanın da tehlikesiz olmadığına dikkat çeken AB kurumu, buna karşın Libya’dan Malta ve İtalya’ya uzanan gemi yolculuklarının çok daha uzun ve tehlikeli olduğuna da vurgu yaptı. Frontex’e göre, Türkiye rotasını Libya’ya göre tercih edenler yalnızca ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler değil. Kimi Afrikalı mülteciler de umut yolculuğuna çıkmak için İstanbul’a uçakla gelerek denizi kaçak olarak geçmeye çalışıyor.

2011 yılından bu yana süren iç karışıklıklar Libya’yı umuda yolculuk için tüm Ortadoğulular ve Afrikalılar nezdinde elverişli bir liman haline getirmişti. Akdeniz’de yüzlerce mülteciyi taşıyan teknelerin ardı ardına batması sonucunda yalnızca 2015 yılı içinde en az bin 800 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

BM: Suriyeli mülteci sayısı 4 milyonu geçti

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), bölge ülkelerine sığınan kayıtlı mülteci sayısının dört milyonu geçtiğini açıkladı. Beşinci yılına giren iç savaş nedeniyle 7,6 milyon kişinin de ülke içinde göç etmek zorunda kaldığını kaydeden UNHCR, Suriyeli mültecilerin yarısının 18 yaşının altında olduğuna dikkat çekti. Pek çok uzmana göre gerçek sayı, kayıtlı mülteci sayısının çok ötesinde. Suriyeli aktivistler ise son birkaç ayda şiddetlenen çatışmalar nedeniyle komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının hızla artmaya başladığını belirtiyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim