• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Akdeniz, 'hayalet ağlardan' temizleniyor

Akdeniz, 'hayalet ağlardan' temizleniyor
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü bünyesindeki Akdeniz Araştırma 1 Gemisi, uzun süre su altında kalan ve deniz canlılarına zarar veren "hayalet ağ" ile doğal yaşamı tehdit eden atıkları çıkarıyor.

Akdeniz Araştırma 1 Gemisi'yle gözle görülmediği için "hayalet ağ" olarak bilinen ve doğal yaşamı tehdit eden atıklar temizleniyor.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (AKSAM) envanterine 2014'de kazandırılan 30 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğindeki Akdeniz Araştırma 1 Gemisi, geniş bir alanda çalışmalarını sürdürüyor.

Araştırma gemisinde görevli 8 personelin hassas çalışmalarıyla Antalya Lara Falezleri açıklarında 18 metre derinlikte, uzun süre önce atıldığı tahmin edilen, 400 metre genişliğinde "hayalet ağ" tespit edildi.

Ağı çıkarmak için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, AKSAM, deniz polisi ve sahil güvenlik ekipleriyle ortak bir çalışma yürütüldü. Araştırma gemisinin üzerinde bulunan vinç yardımıyla yaklaşık 3 saatlik çalışmayla ağ, bulunduğu yerden gemiye çıkarıldı.

Ağa deniz canlılarının dışında çok sayıda plastik, cam şişe, terlik ve metal kutu gibi atıkların takıldığı görüldü.

ALTI YILDA 20'DEN FAZLA "HAYALET AĞ" ÇIKARILDI

Enstitü Müdürü Serkan Erkan, Akdeniz Araştırma 1 Gemisi'nin sadece ülkenin açık denizlerinde değil, uluslararası sularda da görev yaptığını söyledi.

Sorumluluk alanlarında deniz izleme ve tür çeşitliliğinin de bulunduğunu anlatan Erkan, Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği talimat gereği avcılık kontrolü de yaptıklarını belirtti.

"Hayalet ağ" olarak bilinen ağların su altı canlılarına zarar verdiğini ve denizleri kirlettiğini aktaran Erkan, aldıkları ihbarlar doğrultusunda ağları temizlemeye çalıştıklarını ifade etti.

Erkan, yürüttükleri çalışmalar kapsamında Lara Falezler kısmı açıklarında tespit edilen ağın başarıyla çıkarıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu tür çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Bu ağlar kalitesine göre 2 ile 8 yıl deniz altında faaliyetlerine devam ediyor. Günümüzün ve geleceğimizin bir sorunu. Araştırma gemimiz altı yıldan beri büyük boyutta 20'den fazla ağı denizden çıkardı. Ayrıca denizlerimiz ufak boyutlarda, çok sayıda ağdan temizlendi. Bu tür ağlar duyarlı balıkçıların desteğiyle de çıkarılıyor. Halk, denizleri kirletmeme konusunda daha duyarlı olmalıdır."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim