• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 10 °C

‘Adrian Darya 1’ isimli İran petrol tankeri, rotasını Süveyş Kanalı’na çevirdi

‘Adrian Darya 1’ isimli İran petrol tankeri, rotasını Süveyş Kanalı’na çevirdi
Cebelitarık tarafından el konulan ve 15 Ağustos’ta serbest bırakılan ‘Adrian Darya 1’ isimli İran petrol tankerinin Yunanistan ve Türkiye’nin limanlarına yanaşmasına onay vermemesinin ardından rotasını Süveyş Kanalı’na çevirdiği bildirildi.

Gemi takip şirketlerinden gelen bir raporda, Cebelitarık'ta el konulduktan sonra geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan “Adrian Darya 1” isimli İranlı tankerinin rotasını Süveyş Kanalı'na çevirdiği öne sürüldü.

Tanker, 45 günlük el konulma sürecinin ardından 15 Ağustos’a serbest bırakılmıştı. Geminin sinyal sistemi başlangıçta Yunanistan’ın Kalamata Limanı’na doğru hareket ettiğini gösterirken ABD, Yunanistan’a tankere herhangi bir yardımda bulunmaması konusunda uyarmış, ardından “Adrian Darya 1” tankerinin sinyal sistemi, Türkiye'nin Mersin Limanı’na doğru hareket ettiğini göstermişti. Bu olay sonrasında ABD’nin petrol tankeri hizmetleri sunan ülkeleri tekrar uyarması sonrasında tanker rotasını yeniden başka bir yöne çevirdi.

2 tanker takip şirketi Refinito ve Tanker Tracker, “Adrian Darya 1”in Pazar günü rotasını değiştirdiğini ve Süveyş Kanalı'na yöneldiğini bildirdi.

2,5 milyon varil petrole sahip olan tankerin Süveyş Kanalı’nı geçmesinin kanalın geminin geçmesini sağlayacak derinliğe sahip olmaması nedeniyle 1 milyon varil kapasiteye sahip başka bir İranlı tankerin Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı'na gittiği öne sürülürken "Adrian Darya 1”in yükünün bir kısmını bu tankere boşaltacağı iddia edildi.

Rafinito ayrıca, “Adrian Darya 1”i Süveyş Kanalı'ndan geçmek için geminin yaklaşık 700 bin ila 1 milyon varil petrolü başka bir tankere transfer etmesi gerektiğini söyledi.

“Adrian Darya 1”in Süveyş Kanalı'nı geçerek Kızıldeniz'e gitmek istediği ve sonrada İran limanlarına geri döneceği veya Asya'daki başka bir limana yöneleceği iddia ediliyor.

Petrol tankeri, alışılmadık bir rota seçerek ve Afrika Kıtası’nı geçerek Cebelitarık’a ulaştı. Tankere, AB’nin Suriye’ye petrol satışını yasaklama konusundaki yaptırımlarını ihlal ettiği için 4 Temmuz’da el konulmuş, 15 Ağustos’ta serbest bırakılmıştı.

Her ne kadar İran, tankerin Suriye'ye gitmediğini söylese neden on binlerce kilometre döndükten sonra Süveyş Kanalı'nı geçmek istediğini açıklamıyor.

"Adrian Darya 1" isimli İran petrol tankeri, 4 Temmuz'da Suriye'ye petrol taşıdığı gerekçesiyle Cebelitarık tarafından el konulmuş, 15 Ağustos'ta serbest bırakılmıştı.

Nasim JAFARY - DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim