• BIST 9693.46
  • Altın 2509.616
  • Dolar 32.5735
  • Euro 34.7645
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Adrenalin tutkunlarının favorisi USS Kittiwake gemisi oldu

Adrenalin tutkunlarının favorisi USS Kittiwake gemisi oldu
USS Kittiwake gemisi için denizin üstünde bulamadığı popülerliği denizaltında buldu denilebilir. Özellikle tüplü veya serbest dalış yapan sporcuların gözdesi haline gelmiş olan gemi batığı, ilk dalış tecrübesini yaşamak isteyen kişiler için de keşfedilmeyi bekleyen iyi bir rota.

Karayipler’in Grand Cayman bölgesinde bulunan Seven Mile Plajı açıklarında batık olan USS Kittiwake gemisi, bugün binlerce dalgıç ve adrenalin tutkunu turist tarafından ziyaret ediliyor.

NEYDİ, NE OLDU?

Geminin faaliyete geçiş zamanı Temmuz 1945’e kadar dayanıyor. Amerikan denizaltı filosunda kurtarıcı olarak kullanılan USS Kittiwake, 1945’den 1994’e kadar Karayipler başta olmak üzere Akdeniz, Atlantik ve Hint Okyanusu boyunca sefer yapıyor. 49 yıllık faaliyetin neticesinde gemi emekli edilmek üzere batırılıyor. Kısa süre sonra ise USS Kittiwake gemi batığı, dalgıçlar ve turistler için önemli bir keşif parkı haline dönüşüyor.

Gemiyi dalgıçlar için cazip kılan birtakım özellikler bulunuyor. Bunları sıralamadan önce geminin mimarisine de değinmek gerekiyor. Beş güverteden oluşan geminin yaklaşık büyüklüğü 251 metre kadar. Ağırlığı ise, 2 bin 200 ton. Dalgıçlar için gemiyi çekici kılan ise, USS Kittiwake rezervuar odalarına, idari merkezine ve gemi güvertesindeki birçok noktaya çeşitli deniz canlıları tarafından sığınak yapılması.

DENİZ CANLILARININ EVİNE MİSAFİR OLMAK

USS Kittiwake gemi batığı çok derin bir yüzeyde yer almıyor. Bu da, tüple dalışı kolay ve güvenli bir hale getiriyor. Özellikle profesyonel anlamda dalıcı olmayan kişiler için USS Kittiwake gemi batığı, ideal bir dalış noktası. Ancak yine de profesyonel olmayan dalıcılara geminin sadece ilk üç güvertesine dalış izni veriliyor. Profesyonel dalıcıların ise, tüm güverteleri keşfetmelerine müsaade ediliyor.

Emekliye ayrılması gereken gemilerin denizin derin sularına terk edilmesi tüm dünyada standart uygulamalar arasında yer alıyor. Bu standarttan istisna tutulan USS Kitiwake gemi batığının hikayesi şöyle gelişiyor: Cayman Adaları'ndaki yetkili kişiler, dalgıçlar tarafından adanın daha fazla ziyaret edilmesini arzu ediyor. Bunun için de cazip bir dalış platformu fikri üzerinde duruluyor. En iyi platformun batık bir gemi olacağı kanaatiyle Amerikan Deniz Komutanlığı ile iletişim kuruluyor. Bunun üzerine emekliye ayrılması planlanan USS Kittiwake gemisi Cayman Adaları açıklarında batırılıyor.

USS KITTIWAKE GEMİ BATIĞINI KEŞFETMEK

Daha önce batık dalışı yapmayanlar için USS Kittiwake gemi batığı iki farklı deneyimi birlikte yaşama imkanı sağlıyor.

Dalgıçlar, hem mavi suların içerisindeki canlı hayatını yakından görebiliyor hem de askeri bir geminin mimarisini egzotik bir tecrübe yaşayarak keşfediyor. Farklı deneyimleri bir arada yaşamayı hayal eden birçok turist rotasını Cayman Adaları'na doğru çeviriyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim