• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

ABD Donanması, Lazer Toplu savaş gemisini 2030 yılında istiyor

ABD Donanması, Lazer Toplu savaş gemisini 2030 yılında istiyor
ABD Donanması’nın bel kemiği olan Arleigh Burke sınıfı destroyerlerini 2030 yılında servisten çekmeye hazırlanıyor. Yeni duyurulan DDG (X) sınıfının teslimatının 2030 yılında yapılmasını istendi.

ABD Donanması tarafından konsept planları ve proje planları ortaya çıkartılan Yeni Nesil Güdümlü Füze Destroyer Programı, Amerika'nın denizlerdeki gücünü temsil eden Arleigh Burke sınıfı Güdümlü Füze Destroyerlerinin ve artık eskimeye başlayan Ticonderoga sınıfı Güdümlü Füze Kruvazörlerinin yerini alacak.

Breaking Defense tarafından yapılan haberde, hem bu geminin geleceği hem de proje hakkında yapılan değerli yorumlara yer verildi.

YERİNİ ALACAĞI SINIFTAN ÇOK DAHA BÜYÜK VE AĞIR

Çizimlere bakıldığında Arleigh Burke sınıfından çok daha büyük görünen bu yeni sınıfın tahmini olarak 9.000 ila 12.000 ton arası olması beklenirken tam yük ağırlığında ise ABD Donanması’ndaki en yüksek tonaja sahip gemi sınıflarından biri olması bekleniyor. Arleigh Burke sınıfı ise en güncel versiyonu olan Flight III modelinde 9.700 ton maksimum ağırlığa sahip.

2028 yılı için planlanan ve konsepti 2022 Surface Navy Association Sempozyumunda tanıtılan DDG(X), yıkıcı silah güçleri ile donatılırken ilerleyen yıllarda ise ABD'nin yıllardır geliştirmekte olduğu ve daha çok bilim kurgu filmlerinden görmeye alışkın olduğumuz Lazer Toplarını da kullanmayı hedefliyor.

HAYALET GEMİ ZUMWALT'IN ÖZELLİKLERİNİ DE TAŞIYACAK

Öte yandan bu gemide dünya denizcilik tarihindeki en özel gemilerden olan ve hayalet olma özellikleri taşıyan Zumwalt sınıfı destroyeri ile benzer motorları paylaşacak. DDG(X), Zumwalt sınıfından geliştirilen ve kendisine su altında gizlenme katacak olan motorları; Zumwalt sınıfından yüzde 50 daha çok menzile, yüzde 120 daha uzun çalışma süresi ve yüzde 25 yakıt tasarrufu sağlayacağı iddia ediliyor.

Yeni sınıfın çizimlerine bakıldığında ise bir Kruvazörden hallice Destroyer olduğu ve özellikle gövdenin ve üst güvertedeki sistemlerin Zumwalt sınıfı hayalet destoryerine oldukça benzediği gözlerden kaçmıyor.

TASARIMLAR DONANMA TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLDİ VE ÖVGÜYLE BAHSEDİLDİ

ABD Donanması’nın gözdesinin yerini almak için tasarlanan bu yeni nesil savaş gemisi, tasarımcı olan iki şirketin projelerinin Donanma tarafından ödüllendirilmesiyle Ingalls Shipbuilding Başkanı Kari Wilkinson tarafından övgüyle bahsedildi.

Wilkinson, "Donanma ve bu endüstrideki partnerlerimizle işbirliğimizi devam ettirmek için sabırsızlanıyoruz." dedi.

Ödül alan tasarımcı şirketlerden olan BIW (Bath Iron Works) Başkanı Chuck Krugh ise, "Bu anlaşma bizlere yeni inovasyonlarımızı ve deneyimli mühendislerimizin olabilecek en iyi şekilde geleceğin yüzey savaşlarındaki ünitelerinde pratik yapmasını sağlayacak. BIW olarak bizler şimdiki DDG-51 (Arleigh Burke) projesinin geleceğe uyarlaması olan [DDG(X)] son teknoloji bu yeni mühendislik ve tasarım uyarlamasında uzmanlığımızı göstermeye oldukça hevesliyiz." yorumunda bulunurken Cuma günü yapılan başka bir açıklamada ise, "HII (Ödül alan diğer tasarım şirketi) ve endüstrideki diğer partnerlerimizle, Donanmanın ihtiyaçları, planları ve harcamaları için yan yana çalışabilme şansı bu projenin bundan öncekiler gibi başarıyla sonuçlanmasına yol açacak." dedi.

DONANMA SONUNDA BASKILARA DAYANAMADI

Fakat her şeye rağmen şuanda her şey kesinleşmiş değil zira 1985 yılında, bundan yıllar önce, HII ve General Dynamics Bath Iron Works adında ABD Donanmasına çalışan iki şirket halihazırda yeni Arleigh Burke sınıfı destoyerleri tasarlamıştı fakat o dönemlerde projenin devamı Bath Iron Works'e kaldı ve böylelikle 3 Nisan 1985'te 320 milyon dolarlık bir anlaşma ile ilk Arleigh Burke savaş gemisi tasarlanmış oldu.

Daha sonrasında gemilerinden memnun olan ABD Donanması eldekiyle devam etmeye karar verdi ve yeni tasarımları elinin tersiyle itti. Yılların ardından Donanma baskılara dayanamayarak yeni tasarımlara onay verdi ancak bu yeni gemiyi kimin yapacağı henüz kesinleşmedi ve şuan için ortada sadece konsept tasarımları bulunuyor.

GELECEĞİ HENÜZ KESİN DEĞİL

Donanma bu iki gemi şirketine de projeye devamlılıkları için yetki ve ödül vermiş olsa da ABD'nin geçmişine bakıldığında dev şirketlerin birlikte bu gemiyi yapmaktansa Donanmanın iki şirketten hangisinin daha iyi bir anlaşma vereceğini öğrenmek adına, anlaşmayı koparmak için birbirleri ile hem mahkemelerde hem de mühendislik alanlarında savaşması gerekebilir.

Geleceği şimdilik belirsiz olan bu geminin kuşkusuz önemli bir yere sahip olacağı kesinken zaman ise bu geminin kimler tarafından yapılacağını gösterecek.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim