• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

AB, Türkiye anlaşmasını kabul ettirmeye çalışıyor

AB, Türkiye anlaşmasını kabul ettirmeye çalışıyor
AB, Yunanistan'daki göçmen yükünü azaltmaya ve Türkiye anlaşmasını kabul ettirmeye çalışıyor.

Avrupa Birliği (AB), Yunanistan'da bulunan binlerce göçmeni yeniden yerleştirmeye çabalarken, yetkililer bir yandan da Türkiye ile yapılan geri iade anlaşmasının yasal taraflarına yoğunlaşıyor.

Göç konularıyla ilgilenen Avrupa Komisyonu üyesi Dimitris Avramopoulos, içişleri bakanlarının bir araya geldiği toplantıda ayda en az 6,000 kişinin, şu ana kadar yalnızca 900 kişinin yerleştirilmesini sağlayan program çerçevesinde üye ülkelere dağıtılması gerektiğini söyledi.

Avramopoulos her ne kadar son dönemlerde çoğunluğu Irak ve Suriye'den olan mülteci geri yerleştirmelerinde bir ivme kazanıldığını belirtse de hedeflenen rakamın çok iddialı olduğunu da kabul etti.

Avusturya önderliğinde Almanya'ya giden ülkelerin sınırlarını kapatmalarının ardından Yunanistan'da yaklaşık 35,000 göçmen sınırda kaldı. AB yetkilileri bu engelleme sonucu göçmenlerin kuzeye doğru kendi imkanlarıyla gitmeleri yerine daha fazla yeniden yerleştirilme talebi oluştuğunu belirtiyor.

Almanya'nın kapılarını geçtiğimiz yıl yaklaşık bir milyon Suriyeliye açmasının ardından seçimlerin yaklaşmasıyla baskı altında kalan Başbakan Angela Merkel diğer AB ülkelerinin de yükü paylaşmasını istedi. Fakat Merkel bu iş için çok fazla gönüllü bulamazken, bazı kesimler yeniden yerleştirilecek göçmenlerin eninde sonunda Almanya'ya yol alacağını söylüyor.

Merkel, Ankara ile varılan ve Yunan adalarına gelen göçmenleri Türkiye'ye geri göndermeyi öngören anlaşmayı kabul etmeleri için AB liderlerine baskı yaparken, konunun yasal detayları üzerinde önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek AB zirvesi öncesi çalışmalar devam ediyor.

'AB'nin değerlerini denize atıp atmadığını soruyorum'

Birleşmiş Milletler'in en üst düzey insan hakları yetkilisi bu anlaşmanın "toplu ve keyfi sınır dışı edilmelere" yol açabileceği uyarısını yaptı. AB liderleri ise Ankara'nın işbirliğinin maliyeti ve özellikle Türklere vize serbestisinin Haziran ayına çekilmesi ve Türkiye'nin AB üyeliği görüşmelerinin yeniden canlandırılması konusunda rahatsız.

Türkiye'ye alternatif olarak Yunanistan'ın kuzey sınırını kapatması çabalarına öncülük eden Avusturya'nın İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, "Kendime AB'nin değerlerini denize atıp atmadığını soruyorum" dedi. Mikl-Leitner, Türkiye'nin yaptığı öneriden üç gün önce bir gazeteye el koyduğunu hatırlattı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim