• BIST 9142.4
  • Altın 2325.529
  • Dolar 32.3782
  • Euro 35.0031
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

AB Komisyonu Başkanı Juncker, mülteci krizine karşı önlemleri açıkladı

AB Komisyonu Başkanı Juncker, mülteci krizine karşı önlemleri açıkladı
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 22 üye ülkeye çağrıda bulundu ve gelecek haftaya kadar Yunanistan, İtalya ve Macaristan'dan 120 bin göçmeni kendi aralarında paylaşma yönünde karar almalarını istedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci krizine karşı alınması planlanan önlemleri açıkladı. Junker, 22 üye ülkeye çağrıda bulundu ve gelecek haftaya kadar Yunanistan, İtalya ve Macaristan'dan 120 bin göçmeni kendi aralarında paylaşma yönünde karar almaları gerektiğini söyledi.

Juncker, Fransa'nın Strasbourg kentindeki Avrupa Parlamentosu'nda geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilen "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı. Büyük kısmını mülteci krizine ayırdığı açıklamalarına "Korkma zamanı değil" diyerek başlayan Juncker, şunları söyledi:

*Avrupa Birliği iyi bir durumda değil. Avrupa'dan yoksun, birlikten yoksun. Bu değişmek zorunda. 
*Biz Avrupalılar olarak Avrupa'nın bir dönemde hemen hemen herkesin mülteci olduğu bir kıta olduğunu unutmamalıyız.
* Biz Avrupalılar sığınma hakkının neden en temel ve en önemli haklardan biri olduğunu bilmek ve asla unutmamak zorundayız.
* İnsanlara yardım etmek için gerekli araçlara sahibiz.  
*Avrupa II. Dünya Savaşı'nda yaşananlardan çıkarılan dersi hatırlamalı. 
*Avrupa sahip olduğu barış ve istikrarla gurur duymalı. 
*IŞİD'den kaçan insanlara yardım etmeliyiz. 
*Türkiye'yi, Ürdün'ü ve Lübnan'ı Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptıkları için alkışlamak gerek. Onlar bizden daha Avrupalı olmayı başardılar.

ZORUNLU KOTA: RAKAM 160 BİN

Avrupa Komisyonu'nun Mayıs ayında önerilen 40 bin rakamına ek olarak 120 bin göçmenin daha yeniden yerleştirilmesi için bir kota sistemi teklif ettiğini söyleyen Juncker, "Bu zorunlu bir şekilde yapılmalı. Rakam 160 bin. Umarım bu kez herkes hemfikir olur. Laf değil, ihtiyaç duyulan şey eylem" şeklinde konuştu.

Kış mevsiminin yaklaştığını hatırlatarak, "Biz gerçekten ailelerin tren istasyonlarında, soğuk gecelerde çadırlarda uyumalarını mı istiyoruz" diye soran Juncker, "Söz konusu mültecilerse, bunun dini, inancı, felsefesi olmaz" dedi.

Mültecilerin kabul edildikleri ülkelerde çalışmaları için yasal değişikliklerin yapılması gerekliliğine dikkat çeken Juncker, "Avrupa Birliği'nin sınır korumasının güçlendirilmesi gerektiğini de" sözlerine ekledi.

O ÜLKELER AB ÜYESİ OLMA HAKKINI KAYBEDER!

Junker, ayrıca aralarında Türkiye, Arnavutluk ve Kosova'nın da bulunduğu bir "güvenli ülkeler listesi" açıkladı. Söz konusu ülkelerden bu yıl binlerce insan kaçtı. "Güvenli" olarak sınıflandırılan bu ülkelerden Avrupa'ya sığınmak isteyen kişilerin iltica başvuruları belirli şartlar altında kabul edilecek. Bu ülkelerin vatandaşı olan kişiler, Avrupa'ya sığınmak için şiddet gördüklerini ya da baskı altında olduklarını kanıtlamak zorunda. Junker konuşmasında, "Bu ülkeler bilmek zorunda ki listeden çıkarıldıklarında AB üyesi olma haklarını da kaybedecekler" dedi.

Kim ne kadar mülteci alacak?

Son günlerde çoğu Suriyeli binlerce mülteci Avrupa'ya giriş yaptı.

Birçok göçmenin gitmek istediği ülke olan Almanya kota sistemini destekliyor, fakat bazı AB ülkeleri zorunluluk içeren bu uygulamaya karşı çıkıyor.

Mültecilerin önemli geçiş yollarından biri olan Macaristan'a hafta sonuna kadar 40 bin göçmenin daha ulaşması bekleniyor.

Bu arada daha fazla yardım etmesi konusunda baskı altında olan Avustralya, 12 bin Suriyeli mülteci alacağını açıkladı.

Juncker göçmenlere ilişkin planlarını, her yıl Avrupa Komisyonu'nun önceliklerini açıkladığı "birliğin durumu" konuşmasında ifade ediyor.

Bu plan kapsamında, İtalya, Yunanistan ve Macaristan'da bulunan 120 bin göçmen Almanya, Fransa ve İspanya'ya gönderilecek. Mayıs ayında ise İtalya ve Yunanistan'daki 40 bin göçmenin diğer AB ülkelerine dağıtılması öngörülmüştü.

Her ülkenin alacağı göçmen sayısı o ülkenin milli geliri, nüfusu, işsizlik oranı ve hali hazırda işlemde olan sığınma başvurusu sayısına göre belirleniyor.

Bu kotalara uymayan ülkelere para cezaları uygulanması öngörülüyor.

Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya ve Romanya zorunlu kota sistemine karşı çıkarken Almanya bu yıl içinde 800 bin mülteci alacağını açıklamıştı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim