• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

AB kaçak göçmenler için olağanüstü toplanıyor

AB kaçak göçmenler için olağanüstü toplanıyor
Avrupa Birliği (AB), tırmanan göçmen krizinin masaya yatırılması için Birlik üyelerine 14 Eylül'de olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un yaptığı olağanüstü toplantı çağrısında, krizin 'daha önce hiç görülmemiş boyutlara ulaştığı' uyarısında bulunup 28 üye devletin içişleri bakanlarının bir araya gelip krizi ele almaları gerektiğini duyurdu. Geçen ay AB sınırlarına yaklaşık 107 bin göçmen ulaştı.
Yunanistan, İtalya ve Macaristan başta Suriye olmak üzere, Orta Doğu ülkeleri ile Afrika'dan gelen göçmen akınıyla baş etmekte zorlanıyor.

AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex'in verilerine göre, Temmuz ayında AB sınırlarına ulaşan göçmen sayısı ilk defa 100 bini buldu. Bu rakam geçen senenin Temmuz ayına göre üç kat artış gösterdi. Almanya, sığınma talebinde bulananların sayısının 2015'te dört katı artıp 800 bine ulaşacağını tahmin ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel Pazar günü Berlin'de yaptığı açıklamada, "Eğer Avrupa'da dayanışma varsa bunu şimdi başkalarına da göstermeliyiz" dedi.

Macaristan ile Fransa arasında 'duvar krizi'

Macaristan'ın göçmenleri caydırmak amacıyla Sırbistan sınırına ördüğü tel duvar, Fransa ile arasında diplomatik krize yol açtı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, duvarın Avrupa'nın temel değerlerine aykırı olduğunu söyledi.

Fabius "özellikle bazı Doğu Avrupa ülkelerinin", göçmenlerin AB üyeleri arasında dağıtılmalarına karşı çıkmalarını da "skandal" olarak nitelendirdi. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise Fabius'a tepki gösterdi.

Fransız bakanın suçlamasının kendisini şaşırttığını belirten Szijjarto, Avrupa ülkelerinin birbirlerini eleştirmek yerine göçmen krizinin çözümü için birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladı.
Szijjarto ayrıca Avrupa'da bazılarının, ülkesinin ne denli büyük bir baskı altında olduğunu anlamadığını kaydetti.

Macaristan Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Budapeşte büyükelçisini bakanlığa çağırarak açıklama istedi.

Macaristan ordusu, 175 kilometre uzunluğundaki tel duvarın inşasını Cumartesi günü tamamlamıştı. Ancak tel duvar planlanandan iki gün önce bitirilmesine karşın, ülkeye göçmen akını hafta sonunda da sürmüştü.

2015'te şu ana dek, 50 bin kadarı sadece bu ay olmak üzere yaklaşık 150 bin göçmenin Macaristan'a girdiği sanılıyor. Macaristan, AB üyesi olmayan Sırbistan'la arasındaki sınırda 4 metre yüksekliğinde bir de duvar örüyor.

Budapeşte yönetimi ayrıca ülkeye yasadışı yollardan giren kişilere yönelik cezaları da ağırlaştırmak istiyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim