• BIST 9524.59
  • Altın 2491.542
  • Dolar 32.5421
  • Euro 34.719
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 14 °C

75 yaşındaki TCG Akın hizmet dışı bırakıldı

75 yaşındaki TCG Akın hizmet dışı bırakıldı
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na 47 yıl hizmet eden TCG Akın düzenlenen törenle hizmet dışı bırakıldı. Geminin eski subay ve astsubayları veda töreninde duygusal anlar yaşadı

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en eski gemilerinden TCG Akın düzenlenen törenle hizmet dışı bırakıldı.

2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte ABD’nin ihtiyacı doğrultusunda Kaliforniya’da USS Greenlet adıyla yapılan denizaltı arama kurtarma gemisi, 1970 yılında Türk donanmasına katılmıştı. TCG Akın ismini alarak 75 yıllık görev süresini dolduran emektar geminin hizmet dışına çıkatılması töreni dün İstanbul Tersane Komutanlığı’nda yapıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal’ın da bir mesaj gönderdiği törene, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İskender Yıldırım ile Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer katıldı. Gemide şimdiye kadar görev yapan çok sayıda subay ve astsubayın da hazır bulunduğu törende konuşan TCG Akın’ın komutanı Kıdemli Binbaşı İlker Basmaz, yüzlerce Türk askerinin gemide güzel anılar yaşadığını ve verilen görevlerin başarıyla yerine getirildiğini söyledi. Daha sonra geminin flandra ve bayrakları güverteden indirildi. Geminin iki tarafında bulunan borda numaraları (A 585), görevli askerler tarafından boyanarak kapatıldı. Törenin en duygusal anları ise TCG Akın’ın bağlı olduğu rıhtımdan ayrılması sırasında yaşandı. TGC Akın romorkörler ile rıhtımdan çekilirken, görevliler keplerini çıkartarak gemiyi uğurladı. 

‘40 günde getirdik’

Törende duygusal anlar yaşaşan isimlerden biri de gemiyi ABD’deki Pearl Harbor Limanı’ndan getiren astsubaylardan Baki Cihansız’dı. 82 yaşındaki Cihansız güçlükle geldiği gemiyi son kez dolaşırken, “Gemiyi ABD’den 40 günde getirmiştik. 10 yıl aralıksız bu gemide görev yaptım ve hayatım boyunca unutamayacağım pek çok hatıra biriktirdim” dedi. 

Denizaltıcılar çok güveniyordu

ABD donanmasına Chanticleer sınıfı denizaltıdan personel kurtarma gemisi olarak katılan TCG Akın, 2. Dünya Savaşı’nın en şiddetli çarpışmalarında da görev yaptı. Japonya’nın yenilgiyi kabul edip teslim olduğu anlaşmayı imzalarken Tokyo Limanı’nda ki filoda görev yapan gemi, Vietnam Savaşı’na da katıldı. Aralık 1970’de Türk donanmasına katılan TCG Akın, 1976 yılında Çanakkale Boğazı’nda Rus şilebiyle çarpışarak yara alan TCG Dumlupınar denizaltısını kurtarmıştı. Yüzlerce görevae katılan TGC Akın, özellikle denizaltı filosunun en güvendiği gemilerden biri olmuştu.  

tcg_akin_1.jpgtcg_akin_2.jpg

Kaynak: Gökhan KARAKAŞ / Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim