• BIST 9490.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

29 yıllık "tehlikeli yolculuğu" Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bitirecek

29 yıllık "tehlikeli yolculuğu" Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bitirecek
29 yıldır Altınkaya Barajı üzerinden ilkel feribot ve sandallarla "tehlikeli yolculuk" yapan yöre sakinlerinin ulaşım sorunu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın hibe edeceği çıkarma gemisiyle son bulacak

Samsun'un Vezirköprü ilçesine ulaşmak için 29 yıldır Altınkaya Barajı üzerinden ilkel feribot ve sandallarla tehlikeli yolculuk yapan yöre sakinleri ile Alaçam ve Bafra ile Sinop'un Durağan ilçelerine bağlı mahalle ve köy halkının ulaşım sorunu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın hibe edeceği çıkarma gemisiyle sona erecek.

 Kızılırmak üzerinde bulunan ve çevredeki yerleşim yerlerinin ulaşımını sağlayan köprünün 1986 yılında Altınkaya Barajı'nın suları altında kalmasıyla, söz konusu yerlerin Vezirköprü ilçesiyle doğrudan karayolu bağlantısı kesildi. O günden bu yana Vezirköprü ilçesine gelmek için tekneleri kullanan çevre sakinleri, kestirme güzergah olduğu için baraj gölünü geçmek zorunda kalıyor.
Yıllardır ulaşımlarını ilkel şartlarla sağlayan yöre halkından onlarca kişi, aradan geçen zaman içinde teknelerin devrilmesi veya düşme sonucu hayatını kaybetti. Bu sorunun düzelmesi için yıllardır sürdürülen girişimlerde son noktaya gelindi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan çıkarma gemisi alınmasına öncülük yapan Samsun Milletvekili Tülay Bakır, vatandaşların 29 yıldır bölgede ulaşım sorunu yaşadığını söyledi. Baraj üzerinde bazı yöre sakinlerinin ilkel sandallarla ulaşımı sağlamaya çalıştığını belirten Bakır, şöyle devam etti:

"Bu da bazı sorunlara neden oluyordu. Hem vatandaşlar tehlikeli bir şekilde ulaşımını sağlamak için yüksek ücret ödüyor hem de acil hastaların hastaneye yetişmesi zor oluyordu. Yani hastaneye acil yatması gereken hastaların taşınmasında bile çok büyük zorluk vardı. Biz Samsun Valiliği kanalıyla Milli Savunma Bakanlığımıza yazı yazdık. Milli Savunma Bakanlığımızın onayıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın çıkarma gemisi olarak kullandığı bir geminin burada feribot hizmet vermesi için onay çıktı. Önümüzdeki aylar içinde Samsun Valiliğimiz çıkarma gemisini Samsun'a getirecek."
Feribot ile ulaşım sorununun tamamen çözüleceğini kaydeden Bakır, "Feribot 24 saat boyunca burada hizmet verecek ve vatandaşlarımızın sorunu çözülecek. Feribotun buraya ulaşmasıyla yıllardır süren ulaşım sorununu gidermiş olacağız" dedi.

"Ambulansa 30 lira, greyderin geçmesine 300 lira veriyoruz"

Vezirköprü Kuruçay Mahallesi Muhtarı Yusuf Öncel, yıllardır ulaşım sorunu yaşadıklarına dikkati çekerek, "Bir ay önce bir vatandaşımız kalp krizi geçirdi. Sandallar ve diğer feribotlar çok yavaş olduğu için hastaneye geç götürüldü ve vatandaşımız hayatını kaybetti. Doktorlar, '10 dakika erken gelseydi tekrar hayata döndürebilirdik' dediler. Yani biz bu sıkıntıyı 29 yıldır çekiyorduk. Birçok kişi burada yaşamını yitirdi. Feribotun gelmesiyle artık bu sıkıntıları yaşamayacağız. Ambulans ve itfaiye rahat rahat ve ücretsiz mahallemize ulaşabilecek" ifadesini kullandı.

Mahalleye hizmet yapmak için belediyenin gönderdiği greyderin barajın karşısına geçmesi için bile para ödediklerine işaret eden Öncel, "Greyderin geçmesi için 300 ila 400 lira ödüyoruz. Ambulansın geçmesine 30 lira veriyoruz. Zaman zaman bu paraları ödeyemediğimiz için belediyeden yardım istiyoruz. Umarım feribotla bu fırsatçılardan kurtulmuş oluruz" diye konuştu.

baraj.jpg

baraj1.jpg

baraj2.jpg

baraj3.jpg

baraj4.jpg

baraj5.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim