• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

28 Rus bayraklı gemi, Türk limanlarında tutuklandı

28 Rus bayraklı gemi, Türk limanlarında tutuklandı
24 Kasım'da Rus uçağının düşürülmesiyle Türkiye ile Rusya arasındaki kriz denizde de kendini gösterdi. Rusya'nın Türk bayraklı gemileri tutmasının ardından yapılan denetimlerde Türkiye'de 28 Rus bayraklı gemiyi alıkonuldu.

Rusya Fedarasyonu Denizcilik İdaresi, 2'si yabancı bayrakta 8 Türk gemisini PSC denetimleri sonucu, Karadeniz’deki limanlarında alıkoyunca, Türkiye'de mütekabiliyet esasları çerçevesinde karşı atağa geçerek, Akdeniz Memorandumu (Med MoU) kapsamında 14, Karadeniz Memoradumu (Black Sea MoU) kapsamında 14 olmak üzere, toplam 28 Rusya Federasyonu bayraklı gemiyi PSC denetimleri sonucu alıkoydu.

Türkiye ile Rusya arasındaki kriz, Akdeniz’in yanı sıra Marmara, Ege ve Karadeniz’in de ısınmasına yol açtı.

Deniz Haber Ajansı'nın derlediği bilgiye göre, Rusya ile Türkiye arasında meyadana gelen kriz ile birlikte, Rusya Federasyonu limanlarına seyir yapan 2'si yabancı bayrakta 8 Türk gemiyi Novorossiisk Limanı'nda PSC denetimleri sonucu tutuklaması üzerine, Türkiye'ye sefer yapan Rusya Federasyonu bayraklı gemiler, mütekabiliyet esasları çerçevesinde yakın takibe alındı.

Türk limanlarına sefer yapan ve Akdeniz Memorandumu kapsamında denetime tabi tutulan Rusya Federasyonu bayraklı 14 gemi, Gemlik, Tekirdağ, Karabiğa, Ambarlı, İzmir, Bandırma, Aliağ ve Tuzla liman bölgesinde tutuklanırken, Karadeniz Memorandumu kapsamında Samsun Limanı'nda 12, Trabzon Limanı'nda ise 2 gemi PSC denetimi sonucu alıkondu.

RUSYA BAYRAKLI 28 GEMİ TUTUKLANDI

Türkiye, önce Rusya’nın bu tutumundan vazgeçmesini bekledi. Gemilerin tutulmaya devam etmesi üzerine Türkiye, “karşılıklılık” ilkesi çerçevesinde Akdeniz ve Karadeniz Memorandumları uyarınca yaptığı denetimlerde, eksikleri tespit edilen 28 Rus bayraklı gemiyi, Türk limanlarında tutmaya başladı. 

RUSYA SORUNUN AŞILMASI İÇİN YEŞİL IŞIK YAKTI

Gemi trafiğini ve ticareti vuran “tutuklamalar” sonrasında Türk ve Rus denizcilik otoriteleri, e-mail üzerinden yazıştı. Rusya, bu sorunun aşılması için “görüşme” konusunda yeşil ışık yaktı. Türk yetkililer, “Görüşmenin şekli ya da zamanı belli değil. Görüşme ve sorunu aşma konusunda bir niyet ortaya çıktı” dedi. Rusya Federasyonu bayraklı gemilerin genelde ‘yaşlı’ olduğu belirtildi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
fishery
09 Şubat 2016 Salı 08:54
08:54
Bu tür uygulamalar karadeniz'in diğer limanlarında da yapılıyor fakat hiç bir tutuklama yok nedeni ne acaba .
78.189.13.152
asbestçi
16 Aralık 2015 Çarşamba 13:19
13:19
Bu yaşı gemiler Aliğaya söküme geldiğinde hiç mtehlike yoktu sürekli denetimsiz söküldü
88.228.255.45
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim