• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

22 ülkede 1 milyon kişi Akdeniz'i temizleyecek

22 ülkede 1 milyon kişi Akdeniz'i temizleyecek
Akdeniz etrafındaki 22 ülkede örgütlenen 'Let's Do It (Haydi yapalım) Grubu' üyeleri, 9 Mayıs'ta aynı anda tüm bu ülkelerde 1 milyon gönüllüyle hem kıyı, hem dip temizliği yapacak. Türkiye'de ise Edirne'den Hatay'a 10 ilde 160 bin gönüllü hedefleniyor.

Let's Do It' hareketi, 2008 yılında Baltık ülkesi Estonya'da 50 bin gönüllünün bir araya gelerek 5 saatte 10 bin ton atık toplayarak ülkeyi temizlemesiyle başladı. Uluslararası çevre hareketi, 9 Mayıs günü 22 ülkede kıyısı bulunan Akdeniz'in temizlenmesini gündeme getirecek bir etkinlik hazırladı. 22 ülkede aynı anda başlayacak etkinlikle 1 milyon gönüllünün katılımıyla Akdeniz'de hem dip hem de kıyı temizliği yapılacak.

TÜRKİYE'DE 10 İL

Akdeniz'in temizliği için bütün tarafların sorumluluk alması gerektiğine inandıklarını belirten Let's Do It Akdeniz Koordinatörü Emre Ustaoğlu, Akdeniz'in 3 kıtada kıyısı bulunan tek deniz olduğunu söyledi. Ustaoğlu, Let's Do It Akdeniz'in Türkiye'de Edirne, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da faaliyet gösterdiğini, bu illerdeki her yaştan kişinin gönüllü olabileceğini dile getirdi.

TÜRKİYE'DE 160 BİN GÖNÜLLÜ

Türkiye'de ilk kez geçen yıl yapılan etkinliğe yağmura rağmen 4 bin gönüllünün katıldığı ve 12 ton kıyı ve dip temizliği yapılarak çöp toplandığını belirten Ustaoğlu, bu yıl 22 ülke hedefinin 1 milyon, Türkiye'deki 10 ilin hedefininse 160 bin gönüllü olduğunu söyledi. 9 Mayıs Cumartesi günü belirlenecek 40'ın üzerindeki noktada etkinlik yapılacağını belirten Ustaoğlu, “Bütün insanları sahalara davet ediyoruz" dedi.

SURİYE'DEN YUNANİSTAN SINIRINA

Türkiye'de temizliğin Suriye'den Yunanistan sınırına kadar süreceğini belirten Emre Ustaoğlu, "Edirne'den başlayıp Hatay kıyılarına kadar sualtı ve kıyı temizliği planlıyoruz. Dünyanın en büyük iç denizi özelliği taşıyan Akdeniz, 46 bin kilometrelik kıyı şeridiyle Asya, Avrupa ve Afrika'yı birbirine bağlamaktadır. Dünyada, yaklaşık 100 milyon ton atık bulunduğu düşünülüyor. Bu sadece estetik bir sorun değil, aynı zamanda sağlık, doğal hayat, dayanışma ve sorumlulukla alakalı bir durum. Sadece 1 günde kapımızın önünü süpürerek, dünyayı temizleyebileceğimize inanıyoruz" dedi.

AKDENİZ BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

Akdeniz'in tehlike sinyali verdiğini anlatan Ustaoğlu, şöyle konuştu: “Akdeniz yüzyıllardır insan medeniyetinin pek de şirin olmayan işgali altında. Akdeniz Deniz ve Kıyı Durum Raporu'na göre, Akdeniz'in barındırdığı ve yüzde 30'u sadece kendine özgü olan türler ile biyolojik çeşitliliğin tehlike altında bulunduğu belirtiliyor. İklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklığın artması istilacı türleri de artırıyor. Bunların bazıları önemli balıkçılık kaynağı olarak değerlendirilirken, bazıları da ekosistemi risk altına sokuyor. Aşırı balıkçılık, tesadüfi avlanma veya yan avlar, deniz dibi yapısını bozan dip trolü ve diğer yöntemler ekolojik süreçleri ve ekosistem hizmetlerini etkileyerek Akdeniz üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Ayrıca kıyı yerleşimlerinin yüzde 37'sinde kanalizasyon arıtılmadan denize deşarj ediliyor, atık su arıtım tesislerinin yüzde 18'i ise yetersiz. Ayrıca dünya deniz trafiğinin yüzde 15'i Akdeniz'de gerçekleşiyor ve kazalardan kaynaklı petrol kirliliği artıyor."

"BÜTÜN KURUMLAR DESTEK VERİYOR"

Let's Do It Akdeniz'in etkinliğine 10 il ve ilçelerinde valilikler, kaymakamlıklar, sahil güvenlik komutanlıkları, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, emniyet müdürlüklerinin dalış ekipleri, can kurtarma merkezleri, dalış kulüpleri, kent konseyleri, bisiklet toplulukları, öğrenci toplulukları, doğa sporları toplulukları, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler gibi çok sayıda taraf destek veriyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim