• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

2020’de internette en çok aranan gemi Oruç Reis oldu

2020’de internette en çok aranan gemi Oruç Reis oldu
Oruç Reis sismik araştırma gemisi, tüm dünyadaki internet kullanıcıları tarafından en çok aranan gemi listesinde ilk sırada yer aldı.

2017 yılında Doğu Akdeniz’de petrol ve hidrokarbon arama görevine başlayan Oruç Reis, 2020 boyunca görevine devam etti.

Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir fırkateyn liderliğinde 4 korvet Oruç Reis’i koruma görevini üstlendi. Bir denizaltı da faaliyetlere destek verdi.

Oruç Reis’i koruyan savaş gemisi sayısı kritik dönemlerde 8’e kadar yükseldi. Zaman zaman bakım için Antalya Limanı’na dönen Oruç Reis için 15 Haziran’a kadar sürecek Navtex ilan edildi.

2020’DE DÜNYANIN GÖZÜ ORUÇ REİS’TEYDİ

En büyük doğalgaz rezervine sahip bölgelerden Doğu Akdeniz’deki faaliyetler sebebiyle özellikle yılın ikinci yarısında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında tansiyon yükseldi.

Oruç Reis gemisinin çalışmaları, Doğu Akdeniz gündemli AB Liderler Zirvesi’nin de başlıklarındandı. Bu süreçte, iki ve üç boyutlu derin sismik araştırmalar yapan gemi, dünya genelinde merak uyandırdı.

Gemilerin hareketleri ve mevcut konumları hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlayan Marine Traffic adlı internet sitesi, 2020 yılının en çok aranan gemilerini açıkladı.

Verilere göre, geçen yıl tüm dünyada internette en çok aranan gemi Oruç Reis oldu.

oruc-reis-001.jpg

İKİNCİ SIRA ÇİN'İN UÇAK GEMİSİNİN

Çin'in uçak gemisi Liaoninghao 16 ise mart ayında Tayvan Boğazı'nı geçince dünyanın en merak edilenleri arasına girdi. Yüksek süratle boğazı güney-kuzey hattında geçen gemi, Japonya-Tayvan arasındaki açık sulara çıktı. Liaoninghao 16'ya beş savaş gemisi eşlik ediyordu. ABD uçak gemisinin Kovid-19 nedeniyle Guam Adası'na çekildiği dönemde sahaya çıkan gemi, Batı Pasifik'te çeşitli eğitimler yaptı.

cin-ucak-gemisi.jpg

KUZEY AKIM-2 TAKİP EDİLDİ

Rusya'dan Avrupa'ya gaz taşımak için yürütülen Kuzey Akım-2 projesinin aralıkta yeniden başlatılmasıyla gözler Rusya'nın boru döşeme gemisi Akademik Chersky'e çevrildi. 1 Ekim'de Almanya'nın Mukran Limanı'ndan ayrılan gemi, 8 Ekim'de Kaliningrad bölgesine ulaştı.

Kuzey Akım 2 projesinin sözcüsü Jens Mueller yaptığı açıklamada, yaptırımlar dolayısıyla duran 11.2 milyar dolarlık hatta boru döşeme operasyonunun 5 Aralık'ta yeniden başlayacağını duyurdu. Bin 230 kilometrelik hattın döşenmesi, Trump yönetiminin operasyonu yöneten şirketlere ilave önlemler açıklaması dolayısıyla 2019'un aralık ayında durdurulmuştu. Rus gaz şirketi Gazprom liderliğindeki konsorsiyum, projenin yüzde 90'ından fazlasını tamamlanmış olsa da hala döşenmemiş olan 100 kilometreden fazla boru hattı bulunuyor.

kuzey-akim.jpg

KARANTİNADAKİ GEMİ BLUE STAR

Koronavirüs nedeniyle karantinaya alınan Yunanistan'a ait 130 metrelik dev feribot Blue Star Myconos da yılın en çok arananları arasına girdi. Bodrum'a yedi mil uzaklıktaki İstanköy’e yolcu taşıyan ve Rodos, Atina, İstanköy, Leros, Kavala hattında çalışan feribotta; 12 Mart'ta koronavirüs taşıyan bir yolcu tespit edildi. Gemi; 345 yolcusu ve 77 mürettebatı ile birlikte karantinaya alındı.

blu-star.jpg

KARAYA OTURAN PREVELIS

Rodos Limanı’ndan ayrılan Prevelis isimli feribot ise 10 Kasım'da Kerpe Adası yakınlarında karaya oturdu. Feribotun içinde 109 yolcu bulunuyordu. 142.5 metre uzunluğunda, 23.5 metre genişliğindeki feribotun 2 saat sonra kendi imkanlarıyla yeniden yüzmeyi başardığı bildirildi. Feribotun karaya oturmasına ise kötü hava koşullarının neden olduğu söylendi.

prevelis.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim