• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 9 °C

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümü kutlandı

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümü kutlandı
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale'de tören düzenlendi.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Yeni Zelanda Maslahatgüzarı Richard Mann, Yeni Zelanda Askeri Ateşesi Tuğgeneral Chris Parsons, Avustralya Savunma Bakanlığı üst düzey askeri temsilcisi ve Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümamiral Michael Noonan, Avustralya Savunma Ateşesi Albay Andrew Fidge, Avustralya Hükümeti adına Çanakkale Konsolosu Dylan Walsh, İngiltere hükümeti adına Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, bazı siyasi partilerin ve ülkelerin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun takip ettiği törene, vatandaşlar da sabahın erken saatlerinde stadı doldurarak ilgi gösterdi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsilen Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül ile Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Belediye Başkan Vekili Adnan Güler tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1994 yılında 253 bin şehit adına, 3972 Sayılı Kanunla Çanakkale'ye verilen ve üzerinde "Çanakkale Geçilmez" yazan altın madalya, bu yıl ilk kez Cumhuriyet Meydanı'nda Canikli, Tavlı, Algül ve Güler tarafından bayrağa takılarak göndere çekildi.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, törende yaptığı konuşmada Çanakkale'nin Türk ve dünya tarihi bakımından çok önemli bir destan olduğunu söyledi. Tavlı, "Çanakkale, en acı ve imkansızlıklarla dolu yıllarda kurtuluş ümidimizin meşalesi olan ve yolumuzu aydınlatan Çanakkale Zaferi'nin, maddi gücün karşısında manevi güçle verilen mücadelenin dünya savaş tarihine geçen kutlu bir destanıdır." dedi.

Çanakkale destanının, tek başına bugünkü tarih, vatan sevgisi, milli şuur ve milli beraberlik için gerekli ilgiyi ve hassasiyeti kazanacak kadar büyük olduğunu vurgulayan Tavlı, şöyle konuştu; ''Çanakkale Zaferi dünya tarihinin kaderini değiştiren emperyalistlere ilk tokatın atıldığı en önemli savaştır. Çanakkale destanı, vatanı, bayrağı, milleti, dini ve devleti için canını Allah yolunda feda eden şehitlerin destanıdır. Bu zaferde Anadolu'nun dört bir yanından koşan Mehmetler aynı isimde, aynı duada buluşmak için gelmiş ve aynı yerde, aynı şerefte, aynı mekanda, aynı ruhta buluşarak, canlarını vererek, şehitlik mertebesine ulaşarak Çanakkale'nin geçilmez olduğunu tarihe kazımışlardır. Bu topraklar Çanakkale Savaşı'nda verdiği mücadeleyle asla esaret kabul etmeyeceğini yedi düvele nasıl gösterdiyse 15 Temmuz gecesi de aynı milli ruhla, namlulara göğsünü dayayarak, tankların önüne yatarak, bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Hain darbe girişimine direnen ruh, Çanakkale ruhudur, Kurtuluş Savaşı ruhudur. Bu ruh milli ve yıkılmaz bir ruhtur.''

Tavlı, "Tarihimizin en şanlı ve en kanlı sayfalarından biri olan Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümünde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kutsal vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Bu kutlu yürüyüşte Cenab-ı Allah, devletimizin, milletimizin, başkomutanımızın ve şanlı ordumuzun yar ve yardımcısı olsun." ifadelerini kullandı.

"Kurtuluş Savaşı ruhunun temellerini atmıştır"

Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül de Çanakkale'nin, Türk askerinin "Çanakkale geçilmez" diyerek sarsılmadan ölüme, toprakla ve denizle bir olmaya koştuğu yer olduğunu anlattı.

Çanakkale Savaşı'nın Türk tarihinin şan ve şeref dolu sayfalarında önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Algül, şunları kaydetti; "Arkası vatan diyerek savaşan ataları gibi ölüme koşan Türk milletinin kahraman evlatlarının elde ettiği Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümünü gurur ve heyecanla kutluyoruz. Çanakkale Savaşı, vatanını işgal etmeye, hakimiyetini elinden almaya çalışanlara karşı Türk milletinin idaresini en güzel şekilde göstermiş Anafartalar Kahramanı Yarbay Mustafa Kemal'in Çanakkale'den doğuşuna tanıklık etmiş ve Kurtuluş Savaşı ruhunun temellerini atmıştır. Bu savaş, azmin kahramanlığının, inancın ve dehanın Türk milletinin bileğinde, yüreğinde ve zekasında destanlaştığı bir zaferdir.''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü töreninde bugün Mehmetçiğin Afrin'de, El Bab'ta, Kuzey Irak'ta ve Türkiye'nin geçit vermez dağlarında nice kahramanlık hikayeleri yazdığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ülkeyi ecdadımız kanlarıyla yoğurarak vatan haline getirmişti. Şimdi de millet olarak yine topraklarımızı kanlarımızla yoğurarak vatanımıza sahip çıkıyoruz." dedi.

"Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te ne olduğunu gördünüz"

"Kim ki bayrağımıza alternatif düşünmeye kalkarsa, kalkanların Cudi'de ne olduğunu gördünüz, Gabar'da ne olduğunu gördünüz, Tendürek'te ne olduğunu gördünüz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne dedik? İnlerine gireriz." diye konuştu.

Erdoğan, "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğurunda ölen varsa vatandır. Vatanımızı bölemeyecekler. Böldürmedik ve ne oldu? Suriye'ye kaçtılar. Kandil'e kaçtılar. Onlar kaçacak biz kovalayacağız. Tek devlet; Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka bir devletimiz söz konusu değil ve devletimize de sahip çıkacağız." ifadelerini kullandı.

Tarihin değerli dersler sunduğunu, o dersleri almayı bilmek gerektiğini dile getiren Erdoğan, gençlere, Malazgirt'i bilmeden Osmanlı'nın kuruluşunun kavranamayacağını, Ankara Savaşı'nı bilmeden İstanbul'un fethinin sırrının anlaşılamayacağını, Karlofça Antlaşması'nı öğrenmeden Sultan Abdülhamid'in siyasetinin çözülemeyeceğini söyledi.

"Zafer, göz yummadan koşana gider"

Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı; "Birileri sanki Çanakkale sadece bir hamasetten ibaretmiş gibi ısrarla bu büyük destanı gözden ırak tutmaya çalışıyor. Halbuki Çanakkale, her iki taraftan yarım milyonu aşkın insanın canını, hayalini, geleceğini bıraktığı benzersiz bir coğrafyadır. Burada sadece kurşunlar havada birbirine girmedi. Aynı zamanda hayaller vuruştu. İki farklı zihniyet çarpıştı. Allah'ın izniyle Çanakkale'de o gün biz galip geldik. Bugün de zafer bizimdir. Şu anda kendi topraklarımız yanında Suriye'de, Irak'ta, bölgemizde ve tüm dünyada verdiğimiz mücadele siz gençlerimize ve sizden sonra geleceklere daha büyük, daha güçlü bir Türkiye inşasına ilham kaynağı olacaktır. Biz, ecdadın mirasını yaşatmaya ve yükseltmeye çalışıyoruz. Gençlerimiz de inşallah bizim onlara bırakacağımız mirası daha ileriye taşımanın çabası içinde olacaktır. Türk Milleti olarak şerefimizle, şanımızla yürüttüğümüz istiklal ve istikbal davasının bayrağını nasıl ki Çanakkale'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, liderliğinde tarihe kaydettiysek inşallah Afrin'de de yeni bir tarih oluşturuyoruz."

Tuğamiral Algül, bugün yurt içinde ve yurt dışında mücadeleye devam eden Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçleri mensuplarına muvaffakiyetler dilediğini sözlerine ekledi.

Törenin sonunda, sanatçı Yücel Arzen yönetimindeki "Birileri var" isimli tiyatro gösterisi sunuldu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Çanakkale'de 103 yıl önce, vatan, bayrak, ezan, istiklal ve istikbal için destansı bir mücadele verildiğini ve bu toprakların yeniden vatan kılındığına dikkati çeken Gül, şu değerlendirmede bulundu: "Çanakkale Zaferi, kadınıyla erkeğiyle, yediden yetmişe kahraman bir milletin, bütün askeri ve ekonomik imkansızlıklara rağmen çağın en gelişmiş ordularını mağlup etmesi demektir. Çanakkale Zaferi, inancın, azmin, fedakarlığın, direniş ruhunun, diriliş şuurunun, sinelerdeki vatan ve iman sevgisinin, tarihin sayfalarına altın harflerle yazılması demektir. Hiç şüphesiz ki, bu büyük zaferden güç ve cesaret alan milletimiz, İstiklal Harbi'nde de büyük bir başarı elde etmiş, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atmıştır."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim