• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

17 Ağustos şehitleri unutulmayacak

17 Ağustos şehitleri unutulmayacak
17 Ağustos depreminin yıldönümünde Kocaeli'de ve Bursa'da depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlar için anma töreni düzenlenecek. Törenler 3 gün sürecek.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 17 Ağustos depreminin 7. yıldönümü nedeniyle bu yıl farklı bir anma programı düzenledi. 3 gün sürecek olan etkinlikler kapsamında depremde hayatlarını kaybedenler dua, ilahi ve ezgilerle anılacak. Ayrıca yaşanan felaketten çıkarılan dersler de akademik ortamda masaya yatırılacak.

Etkinlikler 15, 16 ve 17 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. İlk etkinlik Zemin Deprem Etüt Şube Müdürlüğü, mimar, inşaat ve jeoloji odaları ile birlikte İzmit Yürüyüş Yolu'nda, Gebze, Kandıra ve Gölcük Belediyelerinde stantlar açacak.

Büyükşehir Belediyesi ve meslek odalarının depreme yönelik çalışma ve faaliyetlerinin tanıtılacağı stantlarda vatandaşlara deprem tedbirleri teknik bilgiler kitapçığı ile deprem eğitim CD'si dağıtılacak. Yürüyüş Yolu'ndaki stantta ise Kızılay 3 gün sürecek bir kan bağışı kampanyası gerçekleştirecek.

Felaketin yıldönümündeki en önemli organizasyonlarından biri ise fuarda gerçekleştirecek. 16 Ağustos akşamı saat 21.00'de başlayacak olan anma programı, depremin başlama saati olan 03.02'ye kadar sürecek.

Güneş Sahnesi'nde düzenlenecek programı Uğur Aslan yönetecek. İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu, Dursun Ali Erzincanlı, Erkan Mutlu ve Mesut Şimşek'in yer alacağı programda Kuran'ı Kerim'i en iyi okuma yarışmasında Kocaeli birincisi seçilen Ahmet Yıldıran da Kur'an okuyacak. Ayrıca 34 kişiden oluşan Konya Türk Tasavvuf Müziği korosu ilahi ve semah gösterileri ile programa katılacak. Geç saatte sona erecek anma programı için Büyükşehir Belediyesi kendisine ait otobüslerle vatandaşları şehir içine taşıyacak.

Öte yandan; 16 Ağustos günü ise arşivlerden derlenen deprem fotoğrafları ile Sanat Galerisi'nde bir sergi açacak. Saat 13.00'te açılışı Başkan İbrahim Karaosmanoğlu tarafından yapılacak serginin ardından Büyükşehir Belediye Meclis Salonu'nda "17 Ağustos 1999 Depreminden Alınan Dersler" konulu bir panel düzenlenecek.

Saat 14.00'te başlayacak panele Boğaziçi, Kocaeli ve İstanbul Üniversitesi'nin kendi dallarında uzman akademisyenleri katılarak görüşlerini bildirecek. Panele ayrıca 17 Ağustos depreminin ardından yaptığı açıklamalarla topluma önemli bilgiler veren Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da katılarak bir konuşma yapacak.

"Depremde İlk Yardım ve Ruhsal Etkileri" konulu panel ise 17 Ağustos günü saat 14.00'te Halk Eğitim Salonu'nda gerçekleştirilecek. Panelde Ankara GATA Ergen Psikiyatri, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanları ile yine aynı üniversiteden Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanları katılarak deprem sonrasında yaşanan ruhsal sorunları ele alacak.

Ayrıca Kocaeli Müftülüğü ve yine Büyükşehir Belediyesi'nin ortak organizasyonu ile 17 Ağustos günü saat 20.00'de Anıt Park'ta depremde hayatlarını kaybedenler için mevlit okutulacak. Mevlide Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan da katılarak halka hitap edecek. Mevlidin ardından halka helva dağıtılacak.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 17 bin 480 vatandaşın hayatını kaybettiği, yaklaşık 44 bin kişinin yaralandığı Türkiye'yi derinden sarsan 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 7. yıldönümünü, deprem gerçeğini hatırlatarak anacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet ve Koordinasyon Merkezi'nin koordinasyonunda düzenlenecek etkinlik, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 7. yıldönümüne rastlayan perşembe günü Tayyare Kültür Merkezi'ndeki deprem paneli ile başlayacak. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan'ın konuşmacı olarak katılacağı panelin ardından deprem ve yangın tatbikatı yapılacak. Deprem paneli kapsamında 17-20 Ağustos tarihleri arasında yine Tayyare Kültür Merkezi'nde deprem fotoğraflarının yer alacağı bir sergi açılacak. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın, Türkiye'de birçok bölgenin ve özellikle Bursa'nın 1. derece deprem bölgesi olduğunu belirterek, "Bu tür felaketler yaşanıyor ve sonrasında unutuluyor. Unutulduğu için de önceden yaptığımız hatalardan ders almıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak biz bu afet sonrasında Bursa'da deprem sonrasında yaşanan en büyük sıkıntılardan biri olan koordinasyonsuzluğu gidermek amacıyla Afet ve Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) kurduk. Ayrıca AKOM olarak deprem konusunda personelimizi tatbikatlarla diri tutuyoruz. Halkımızı da bu konuda tatbikatlarla bilinçlendiriyoruz" dedi. 17 Ağustos Depremi'nin 1976-2005 yılları arasında tüm dünyada meydana gelen depremler içinde en fazla can kaybının olduğu 9. deprem olduğunun altını çizen Yalın, "Deprem sadece binaları değil ekonomimizi de yıktı. Makroekonomik bilançoya bakıldığında, iç gelir kazançlarında 2 milyar dolar kayıp, ihracat ve turizm gelirlerinde 1,9 milyar dolar azalma ve ithalatta 200 milyon dolar artışla toplam 4,1 milyar dolar gelir kaybı oluştu. Ekonomideki daralma nedeniyle de vergi gelirlerinde 1,2 milyar dolar düşme meydana geldi. Depremin toplam zararı 8,5 milyar doları buldu. Bu bilanço sonrasında ne mi yaptık? En azından deprem değil, depreme dayanıklı yapılmayan binaların öldürdüğünü anladık. Allah bir daha böyle bir felaket yaşatmasın. Ama önlem alınmadan temenni ile de bu felaketler durdurulamıyor. Bunun için 17 Ağustos'lar unutulmasın. Biz de bu felaketten ders alınması için bu paneli düzenledik" diye konuştuDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim