• BIST 10959.01
  • Altın 5777.642
  • Dolar 42.5074
  • Euro 49.5642
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 15 °C

15 yaşını dolduran öğrencilere Gemiadamı Cüzdanı verilebilecek

15 yaşını dolduran öğrencilere Gemiadamı Cüzdanı verilebilecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, denizcilik eğitimi alan ortaöğretim öğrencilerinin zorunlu stajlarını yapabilmeleri için önemli bir düzenlemeyi duyurdu.

29 Ağustos 2024 tarihinde yapılan değişiklikle, Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği’nin 25. maddesine eklenen hüküm sayesinde, yaş şartını henüz sağlamayan öğrencilerin de gemiadamı cüzdanı alabilmesinin önü açıldı.

Buna göre, denizcilikle ilgili ortaöğretim kurumlarında okuyan ve staj yapmak isteyen öğrenciler, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin onayıyla "liman seferi kısıtlamalı" gemiadamı cüzdanı alabilecek.

Sürecin tamamlanabilmesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de gerekli altyapı güncellemelerini yaptı.

1 Eylül 2025 tarihi itibarıyla, 15 yaşını dolduran öğrencilerin parmak izi alınarak gemiadamı cüzdanı almalarına engel bir durum bulunmadığını gösteren belgeler düzenlenebilecek.

Böylece denizcilik eğitimi gören lise öğrencileri, staj yükümlülüklerini yerine getirebilmek için gerekli belgeleri alarak gemilerde görev yapabilecek.

Öte yandan Deniz İşçileri Platformu  yaptığı açıklamada, “Bu karar ile birlikte çocuk işçiliği karadan denize taşındı. MESEM adı altında patronlara ucuz iş gücü olarak sunulan çocukların ardından şimdi de denizcilik eğitimi alan lise öğrencileri, staj zorunluluğu bahanesiyle gemilerde çalıştırılabilecek. Bakanlık tarafından zorunlu staj adıyla meşrulaştırılmaya çalışılan bu uygulama, 15 yaşındaki çocukların bedava ya da ucuz iş gücü olarak kullanılmasının yolunu açıyor” denildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim