Doktorların “Nasıl olsa ölecek, uğraşmaya değmez!” dediği bedensel engelli Gündem Emine İntepe, Türkiye Bedensel Engelli Yüzme Yarışması’nda 3 kez birinci oldu. “İnsanlar aslında kendi kendilerine engel koyuyor.” diyen 15 yaşındaki engelli sporcunun hedefi, dünya olimpiyatlarından madalyayla dönebilmek.
Türkiye’de devlet kurumları ve birçok sivil toplum kuruluşu yaklaşık 8,5 milyon özürlü vatandaşı topluma kazandırmaya çalışıyor. ‘Türkiye Bedensel Engelli Yüzme Yarışması’nda 3 kez Türkiye birincisi olan Gündem Emine İntepe (15) de onlardan biri. 32 aylık dünyaya gelen ve beyin felci (serabral palsi) geçiren İntepe için doktorlar 4 senelik ömür biçer ve ailesine de, “Bu bir çöp, atın gitsin. Uğraşmaya değmez, nasıl olsa ölecek.” der. İntepe ailesi ise her şeye rağmen umudunu hiç kaybetmez. Anne Gönül İntepe, kızının doğduğunda yüzde 98 engelli olduğunu, sürekli yapılan fizik tedavi ile bunun yüzde 50’ye düştüğünü anlatıyor. Kâğıthane İstanbul Ticaret Odası Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’nde okuyan Gündem Emine, lise 2. sınıfta ve derslerinde de oldukça başarılı. Haftanın 7 günü antrenmanlara giden Emine, öğlen arasında bile yüzmeyi ihmal etmiyor. Olimpiyatlara gideceği için çok mutlu olduğunu ve çok sıkı çalıştığını söyleyen Gündem, “Benim gibi engeli olan kişiler yılmasınlar. Çünkü engelli olmak, bir şey yapamamak değildir. İnsan aslında kendine engel koyuyor. Eğer gayret gösterirlerse istedikleri her şeye ulaşabilirler. Umutlarını kaybetmesinler.” diyor.
‘Uğraşmaya değmez, nasıl olsa ölecek’
Gönül Hanım, yaşadıkları sıkıntılı süreci şöyle anlatıyor: “Eyüp Devlet Has-tanesi’nde doktor ‘Uğraşmaya değmez, nasıl olsa ölecek’ diyerek kızımı tedavi etmedi. Çapa’da 2 buçuk yaşına kadar tedavi edildi.” ‘Zekâ geriliği ve konuşamama’ teşhisi konulan küçük kız için aile fizik tedavi ile yetinmez ve kendilerince bir yöntem geliştirir. Rengârenk karton şekillerle Gündem’e renkleri ve şekilleri öğretmeye çalışırlar. Anne iş yaparken küçük kızın eğitimine baba devam eder. Doktorların ‘yürüyemez ve konuşamaz’ dediği küçük kız, 2,5 yaşında tutunarak yürümeye başlar. Doktor, sürekli, “Bu çocuğun zekâsı geri, sakın umut bağlamayın, zaten 4 yaşında ölecek.” der. Ailenin isteğiyle yapılan zekâ testinde 2,5 yaşındaki Gündem’in zekâsı 4 yaşında bir çocuğun zekâ düzeyinde çıkar. “Doktor bile inanamadı. Tabii sonrasında tedavi etmeyi kabul ettiler ve cihazlar devreye girdi.” diyen anne İntepe, Gündem’in tedavisinin devam ettiğini söylüyor. Gündem 7 yaşında yüzmeye başlar ve madalyalar kazanır. Yüzme ile el ayak becerisi gelişir ve nefes alma kapasitesi de düzene girer.
İnanmanın çok önemli olduğunu kaydeden anne Gönül İntepe, ilk başta kendisinin bile umutsuzluğa düşürüldüğünü dile getiriyor. Gönül Hanım, toplumdaki duyarsızlığa rağmen kızının azmederek 2010 yılında ‘Bedensel Engelli Yüzme Yarışması’nda Türkiye birincisi olduğunu kaydediyor. Gündem, 2016 ve 2020 Dünya Olimpiyatları’na hazırlık evresinde. Uluslararası yüzme yarışmalarına katılmak için bu sene İtalya ve Almanya’ya gidecek. Gündem Emine İntepe’nin hedefi, Dünya Olimpiyatları’ndan ülkesine madalya ile dönebilmek.