• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

'Yüzülebilir körfez' hayal olmaktan çıktı

'Yüzülebilir körfez' hayal olmaktan çıktı
Körfezde iki gemiyle sürdürülen tarama çalışmalarını izleyen Başkan Kocaoğlu, 14 metre derinlikte ve saatte 4 bin ton kapasiteyle çalışabilen gemi sayesinde açacakları kanalla su kalitesini artıracaklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iki gemiyle sürdürdüğü örnek tarama çalışmalarını izleyen Başkan Kocaoğlu, 14 metre derinlikte ve saatte 4 bin ton kapasiteyle çalışabilen gemi sayesinde açacakları kanalla su kalitesini artıracaklarını ve "yüzülebilir bir körfez" hedefine ulaşacaklarını söyledi. Büyükşehir, körfez suyunda sirkülasyon sağlayacak kanal çalışmaları için ÇED onayını bekliyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Yüzülebilir Körfez" hedefinin en önemli aktörlerinden biri olan "Meltem İzmir" isimli kesici-emici tarama gemisi ve ona lojistik destek sağlayan "İmbat İzmir" isimli römorkörün çalışmalarını yerinde izledi. Zodiac botla Körfez'in kuzeyindeki Ragıp Paşa Dalyanı'nın bulunduğu bölgeye geçen Başkan Kocaoğlu, sığlaşmayı ortadan kaldırmak amacıyla yürütülen tarama çalışmalarını takip etti. Başkan'ın sabah erken saatlerdeki inceleme turuna İZSU bürokratları da katıldı.

Hedef denize girmek

Saatte 4 bin ton kapasiteyle çalışabilen ve 14 metre derinliği tarayabilen geminin içine geçerek tarama malzemesinin dubaya aktarılışını izleyen Başkan Kocaoğlu, "Gemimiz denizin dibinden aldığı malzemeyi bir boru vasıtasıyla hızlı bir şekilde dubaya dolduruyor. Bu sürat olmadan Körfez'i temizlememiz mümkün değildi. Büyük Körfez Projesi kapsamında açacağımız sirkülasyon kanalı için ÇED onayını bekliyoruz. Tcdd tarafından açılacak liman yaklaşım kanalı ve İZSU tarafından açılacak sirkülasyon kanalına ait ÇED onayı geldiğinde, Körfez'deki çalışmalarımız hız kazanacak" diye konuştu.

"Yüzülebilir Körfez" hedefinde alınan gemi ve römorkör ile önemli bir aşamaya geldiklerini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Bu hızla yürütülen çalışmaları görenler, Körfez çamurunun bertaraf edilebileceğine ikna olacaklardır. Aldığımız kesici-emici tip gemi ve onu taşıyan römorkörümüz, Körfez'i nasıl temizleyeceğimizi göstermesi bakımından çok önemli. Ragıp Paşa Dalyanı'nda yapılan bu tarama çalışmaları ÇED izninin alınmasından sonra hız kazanacak. Sirkülasyon kanalından çok daha fazla tarama malzemesi alınarak çalışmalar sürdürülecek. Böylelikle 'Yüzülebilir Körfez' hedefimize ulaşacağız" dedi.

Su kalitesi artacak

İZSU Yönetim Kurul Üyesi Doç. Dr. Gökdeniz Neşer ise geminin halen "üçte bir" devir ile çalıştığını ve DLH'dan temin edilen 500 metreküplük dubayı 1.5 saatte doldurduğunu belirterek, "Denizin tabanına inen kesici emici başlıkla, suyla karışık malzeme emilerek dubaya basılıyor. Mevcut dubayla yaptığımız tarama faaliyetlerinden olumlu sonuçlar aldık. İzmirliler, ÇED sürecinin tamamlanmasıyla büyük hız kazanacak bu çalışmalar sonrasında, çok yakın zamanda körfez suyu kalitesinde olumlu değişiklikleri hissedecek" şeklinde konuştu.

temizlik_korfez.jpg

temizlik_korfez1.jpg

temizlik_korfez2.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim