• BIST 9524.59
  • Altın 2487.645
  • Dolar 32.5437
  • Euro 34.59
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 16 °C

Yusufeli Barajı'nda gövde betonuna başlandı

Yusufeli Barajı'nda gövde betonuna başlandı
DSİ Genel Müdürü Murat Acu yaptığı açıklamada gövde kazı çalışmaları tamamlanan Yusufeli Barajı'nda 10 Temmuz saat 23.00 itibari ile barajın gövde beton dolgu imalatına başlandığını belirtti.

DSİ Artvin’de yaptığı yatırımlarla Çoruh Nehri'ne altın gerdanlıklar takmaya, karayolları ve köy yollarını yeniden inşa etmeye, tarihi eserleri korunmaya, enerji ve telefon hatlarını yenilemeye, derelerdeki taşkın riskini azaltmaya, gölet ve sulama işleri yapmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye devam ediyor.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu yaptığı açıklamada; gövde kazı çalışmaları tamamlanan Yusufeli Barajı'nda 10 Temmuz saat 23.00 itibari ile barajın gövde beton dolgu imalatına başlandığını belirterek, 'Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Doğu Karadeniz bölgesinde Artvin’in 70 kilometre güney batısında Yusufeli İlçesine 8 kilometre mesafede Çoruh Nehri üzerinde yer alıyor. Barajın temelden yüksekliği 275 metre olup, çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek, dünyanın 3. yüksek barajı. Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl'dır. Enerji yapıları ulaşım tünelleri, Kırma eleme tesisi ile Kablolu vinç hattı kurulumu, Su alma yapısı giriş Santral binası ve Transformatör salonu tavan kemer betonları ile Santral binası, Şalt sahası, Su alma yapısı ve kapak şaftı, Enerji tüneli ve şaftı, Kuyruksuyu tünelleri kazı ve destekleme çalışmaları tamamlanmıştır. Santral Binası ve Sol Sahil Başlangıç Bloğu kısımlarında beton imalatları devam etmektedir.’ diye konuştu.

Yusufeli Barajı ve HES Projesi'nde baraj gövdesi kazı ve destekleme çalışmalarına 20 Haziran 2014 tarihinde başlandığının altını çizen Genel Müdür Acu, '21 Haziran 2018 tarihinde temel kotuna ulaşılmıştır. Baraj gövdesi kazı ve destekleme çalışmaları yapılırken 75-80 derecelik dik topoğrafyada 485 metreyi bulan kazı çalışmaları tamamlanmıştır. 440 temel kotunda temel teslimi yapılmıştır. Bugün itibarı ile artık Yusufeli Barajının gövdesinin yapım aşamasına gelinmiştir. 4 milyon m³ gövde betonunun başlangıcındayız. 440 metre kotundan 715 metre kotuna yükselecek olan baraj gövdesi 275 m yüksekliği ile Ülkemizin en yüksek barajı olacaktır.' dedi.

Yusufeli Barajı 275 m gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesinden 25 metre kısa olduğunu belirten Genel Müdür Acu, 'Yusufeli Barajının gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir. Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabilir. Yusufeli Barajı'nın gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile her biri 120 m² 5 katlı 10.000 konut yapılabilir. Yusufeli Barajının tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 600 milyon TL katkı sağlayacaktır. ’dedi. Proje ile yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılanacaktır. Yaptığımız iş programında günde 7 bin m3 beton dökmeyi hedefliyoruz ki bu kapasite ülkemizde bir ilk olacaktır. Gövde betonu için tüm tesisleri hazır hale getirdik. Bu tesisler kırma ve eleme tesisleri, agrega siloları, beton santralleri, iletim batları, ön ve ard soğutma sistemleri olup yaklaşık 2.5 yıl boyunca kesintisiz bir beton dökümü için hazırlanmıştır.' şeklinde konuştu.

yusufeli-barajinda-govde-betonuna-baslandi_1.jpgyusufeli-barajinda-govde-betonuna-baslandi_2.jpgyusufeli-barajinda-govde-betonuna-baslandi_3.jpgyusufeli-barajinda-govde-betonuna-baslandi_4.jpgyusufeli-barajinda-govde-betonuna-baslandi_5.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim