• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Yusuf Öztürk: Konteyner taşımacılığı yüzde 5 arttı

Yusuf Öztürk: Konteyner taşımacılığı yüzde 5 arttı
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısı 30 Ocak'ta düzenlendi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, 2017’de global konteyner taşımacılığının yüzde 5 arttığını belirtti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısı 30 Ocak'ta düzenlendi. Toplantıya; İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh, İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Liman Başkanı Ahmet Apak ve sektör temsilcileri katıldı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Afrin bölgesinde PYD/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na karar veren ve operasyonu yürüten herkese sonuna kadar destek verdiklerini söyledi.

Yusuf Öztürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör koridoru girişimini bertaraf etmek ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak için başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'nın 11. Günü olduğunu söyledi. Öztürk, askerlerin terör unsurlarının saldırılarına zor şartlara rağmen canlarını ortaya koyduklarını belirterek; "Bu harekâtın en az kayıpla ve başarıyla sona ermesi en büyük dileğimiz." dedi.

Körfez Tarama Projesi hayata geçirilmeli

Küresel iklimdeki değişmelerin mevsimlerde ciddi değişiklikler oluşturduğunu ifade eden Öztürk, "Bu ay aşırı yağışlardan dolayı deniz seviyesindeki anormal yükselişin getirdiği sel baskınlarından İzmir de nasibini aldı. Kordon tamamen su altında kaldı. İşyerleri zarar gördü. En büyük tesellimiz can kaybının olmamasıydı. Büyükşehir Belediyesi'nin çabaları sonucunda yaralar kısa süre sarıldı. Ancak bu felaket vesileyle bir kez daha Körfez Tarama Projesi'nin ne kadar zorunlu ve acil olduğunu bir kez daha anladık. Yüzyıllardır alüvyonlarla ve insan eliyle dolan İzmir Körfezi bir an önce sirkülasyon ve yaklaşma kanalları oluşturularak taranmalı ki bu tür felaketleri yeniden yaşamayalım." şeklinde konuştu.

Almanya'da düzenlenen dünyanın en önemli denizcilik fuarlarından Boot Düsseldorf Fuarı'na 3 ayrı stant ile katıldıklarını dile getiren Öztürk, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevlendirmesiyle, fuarda Türkiye standının koordinasyon görevini biz ve Antalya Şube üstlendi. Su sporları, marina ve dalış turizmi hollerinde stantlar açtık. "Come Surf Turkey" sloganıyla ve 6 dilde yaptığımız tanıtımla rüzgâr sörfü, kite surf, dalış turizmi başta olmak üzere ülkemiz ve bölgemiz deniz turizmi ile su sporları en iyi şekilde tanıttık. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cengiz Aydın, standımızı ziyaret etti. Milli sörfçü Çağla Kubat ve eşi ABD olimpik milli rüzgâr sörfü sporcusu Jimmy Diaz ile milli kite sörf sporcusu Bilge Öztürk de çeşitli aktiviteler ile Türkiye tanıtımına destek verdi" dedi.

"Tanıtım çalışmalarına ara vermeyeceğiz"

Öztürk, "Fuardaki çabalarımızın meyvelerini 2018 sezonundan itibaren toplayacağımıza inanıyorum. Deniz turizmi için tanıtım çalışmalara ara vermeyeceğiz. Yeni rotamız 5-8 Mart’ta dünyanın en büyük kruvaziyer buluşması Miami Kruvaziyer Fuarı olacak. Burada yapacağımız görüşmelerle, 2020'den itibaren Türkiye'nin kruvaziyer gemileri için yeniden uğrak noktası olması için çaba göstereceğiz." diye konuştu.

"Türk limanları teknolojik olarak üstün"

Ülkenin ihracatının iyileştiğini söyleyen Öztürk şunları söyledi; "2017 ihracat rakamı 157 milyar doları geçerken, 2018 hedefi 170 milyar dolar olarak belirlendi. Toplam dış ticareti ve aktarma yüklerini de hesaba kattığımızda ülkemizin Türk bayraklı gemi filosunu ve lojistik altyapısını güçlendirmesi gerekiyor. Türk limanları teknolojik olarak çok üstün. Ancak retim bölgelerini limanlara bağlayacak demir ve karayolu yatırımlarının tamamlanması gerekiyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2018 bütçesinde demiryolu yatırımlarına 10 milyar 776 milyon lira ayırdı. Samsun ve Mersin limanlarını birbirine bağlayarak Anadolu’yu kuzeyden güneye boydan boya örecek demiryolu çalışmaları devam ediyor. İzmir limanlarını birbirine ve üretim bölgelerine bağlayacak Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün bir an önce hizmete girmesinin, Aliağa’da lojistik bir köy oluşturulmasının Ege’yi rekabetçi hale getireceğine inanıyoruz." 

Lojistik 4.0'ın denizcilik sektörüne hızla yansıdığını aktaran Öztürk, "Bir yandan otonom gemilerden ve insansız limanlardan bahsederken, diğer yandan dijital paralar çağına geçiyoruz." dedi.

Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyuna açıkladığı 2030 yılı ulaşım planı ile körfeze 6 yeni iskele ve 11 yeni hat yapılacağını hatırlatarak, "Böylece iskele sayısı 17’ye, hat sayısı ise 21’e yükselecek. Bize göre bu planın içine marinalar da eklenmeli ki İzmir deniz kenti ünvanını çok daha kuvvetlendirsin." ifadelerini kullandı.

"Global konteyner taşımacılığı yüzde 5 arttı"

Öztürk, Küresel ticaretteki istikrarsızlığa rağmen geçen yıl deniz taşımacılığının büyüme kaydettiğini belirterek, "2017’de global konteyner taşımacılığı yüzde 5 artışla 191 milyon TEU’ya ulaşırken, konteyner gemi hacmi 23 milyon TEU’ya yaklaştı. Yıllık yüzde 25 civarında artan konteyner navlunları sonucu yeni gemi siparişleri yüzde 133 oranında arttı. Söküme giden konteyner gemi büyüklüğü ise yüzde 39 azaldı. Dökme kuru yük navlunları ve gemi kiralama ücreti için en önemli gösterge olan Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI) yıl içinde 1750 puanı gördükten sonra bugünlerde 1.200 puan civarında seyrediyor. Drewyr’ın Dünya Konteyner Endeksi’ne göre ise 25 Ocak haftasında 40’lık koyteynerin navlunu 1465 dolar oldu. 2008 küresel ekonomik krizinden bu yana fırtınalarla boğuşan deniz taşımacılığı, mutedil dalgalarla daha stabil bir rotada seyrediyor." dedi. 

DTO Meclis üyesi Haluk Tuncer ise kültür balıkçılığı yetiştiriciliğinde ekonomik kriz yaşayan Yunanistan'da üretimin düştüğünü aktardı. Türkiye'nin şu anda açık ara dünyanın en büyük çipura ve levrek üreticisi durumunda olduğunu belirten Tuncer, "Geçen sene 150-160 bin tonluk bir üretimimiz oldu. Yunanistan 95 bin tonda kaldı. Bu rakamlar daha önce tam tersineydi. Son 4-5 yıl içinde lider Türkiye oldu." ifadelerini kullandı.

Haber: Büşra IŞIK / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim