• BIST 9902.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Yurtdışından hava ve deniz yoluyla gelecek vatandaşlar için yeni uygulama esasları belirlendi

Yurtdışından hava ve deniz yoluyla gelecek vatandaşlar için yeni uygulama esasları belirlendi
Yurt dışından planlı uçuşlarla ve deniz yolu ile toplu olarak gelecek kişiler için uygulama esasları, Sağlık Bakanlığınca belirlendi.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, "Yurt Dışından Planlı Uçuşlar İle Toplu Olarak Gelen Kişilere Yönelik Uygulamalar" başlıklı resmi yazı, İçişleri ile Dışişleri Bakanlıklarına, Türkiye Hudut Ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğüne ve tüm valiliklere gönderildi.

Resmi yazıda yurt dışından planlı uçuşlarla ve deniz yoluyla gelen Türk vatandaşlarının 14 günlük izolasyonlarının artık KYK yurtlarında yapılmayacağı, kişilerin hava alanlarında ve limanlarda yapılan muayeneleri sonrasında evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacağı ve halen yurtlarda kalmakta olan kişilerin 14 gün karantina süreçlerini tamamlamasına bakılmaksızın PCR testi sonrası yurtlardan çıkışlarının 23 Mayıs 2020 tarihine kadar tamamlanmasına karar verildi.

Bu kapsamda;

* Yurt dışından planlı uçuşlar ve deniz yolu ile yeni gelen/gelecek kişiler için; hava alanı ve limanlarda belirlenen alanlarda muayeneleri yapılacak ve semptomları değerlendirilecek. Muayene yapılan kişilerin iletişim ve adres bilgileri HSYS sınır girişi bölümünde kayıt altına alınacak.

* Havaalanı ve limanlarda yapılan muayeneler sırasında semptom yönünden şüpheli görülen kişilerin hava alanları ve limanlarda izolasyon alanına alınacak ve 112 aracılığı ile İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen hastaneye yönlendirilecek.

* Yapılan değerlendirmede herhangi bir semptom belirlenemeyen kişilere onam formlarının imzalatılacak. Kendi imkanları ile evlerine ulaşacak, kendi evlerinde 14 günlük izolasyonlarının sağlanacak ve bu süre içinde aile hekimleri tarafından izlemlerini yapılacak.

2- Yurt dışından planlı uçuşlar ve deniz yoluyla daha önce gelen ve halen yurtlarda kalmakta olan kişiler için;

* Yurtta herhangi bir pozitif vaka olmasına ve 14 günlük karantina sürelerinin tamamlamasına bakılmaksızın, yurtta kalan kişilerin tamamına yapılacak olan PCR taraması sonrası, yapılan analiz sonuçları pozitif olan kişilerin hastanelere alınıp tanı ve tedavi işlemleri başlatılacak. Negatif olan kişilerin ise temaslı olarak kabul edilip ikinci bir 14 günlük izolasyon ve izlem için onam formları imzalatılarak evlerine gönderilecek.

Talimatlara aykırı hareket edenlere para cezası

Talimatlara aykırı hareket edenlere 3 bin 150 lira idari para cezası uygulanacak. Kesin,olası veya temaslı olunması nedeniyle sadece kişinin kendi sağlığını değil başkalarının sağlığını da doğrudan tehdit etmesi karşısında idari yaptırım olacak ve suç duyurusunda bulunulacak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim