• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 22 °C

Yunanistan’la kriz çözülüyor, yat mevzuatı güncellendi!

Yunanistan’la kriz çözülüyor, yat mevzuatı güncellendi!
Yunanistan’la yat krizi çözülüyor. Ege’deki Yunan adalarına giden Türk yatlarına el konulması üzerine yat mevzuatı güncellendi.

Türk yatlarının alıkonma riski nedeniyle Yunanistan limanlarına gidememesine neden olan krizde çözüm yolu bulundu. Adalara giden yatlar için detaylı düzenleme yürürlüğe girince Yunan makamlarının Türk yatlarını alıkoyma gerekçeleri ortadan kalkacak.

Türk teknelerinin alıkonması, geçen sene iki ülke arasında krize neden olmuştu. Alıkonma olayları nedeniyle Türk gemilerinin beyaz liste yerine gri listeden işlem görmesini istemeyen Türkiye, Yunanistan karasularına gidecek Türk bayraklı ticari yat ve yolcu gemilerine liman çıkış yasağı koymuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın Yunanistan’la temasları sonrasında bu ülkeye feribot seferlerinin tekrar önü açılırken, ticari yatların Yunan adalarına çıkışına ilişkin yasak devam etmişti. Bu süreçte Türk yatlarının Yunan limanlarına sorunsuz yanaşabilmesi için iki ülke arasında teknik çalışma başlatılmıştı.

Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı teknik mevzuat çalışması sonuçlandı. Yapılan çalışma sonucu gemi cins tanımlarına ‘yatlar’ başlığı altında, ‘ilkel yapılı ahşap gemi’ (Wooden Ship of Primitive Bulid) tanımı eklenerek Denize Elverişlilik Belgeleri’nde bu yönde gerekli değişiklik yapıldı. Bu kapsamda ilkel yapılı ahşap gemilerin gemi cinsinin yer aldığı ilgili tüm belgelerin değiştirileceği, bu yatlara daha önce düzenlenen belgelerin de iptal edileceği belirtildi.

Bakanlıktan gemicilik şirketlerine yapılan uyarıda, ilkel yapılı ahşap gemilerin gemi cinsinin yer aldığı tüm belgelerin (denize elverişlilik belgesi, tonilato belgesi, bağlama kütüğü ruhsatnamesi) değiştirileceği, belge değişimlerinin ivedilikle tamamlanması istedi.

Tam donanımlı olacak

Bakanlık, “İlkel Yapılı Ahşap Gemi”leri de (yatları) tanımlayarak, bunları yolcu sayısı 36’yı geçmeyen ahşap ağırlıklı tekneler olarak belirledi. Bakanlık, uluslararası sefer yapmayan bu gemileri; kamarası, tuvaleti, lavabosu, mutfağı olan; gezi, spor ve eğlence amacıyla yararlanılan tenkeler olarak tanımladı.

Bakanlık genelgesine göre bu gemiler, 20 deniz milinden fazla açılamayacak, yangın ve diğer tehlikelere karşı emniyetlendirilmiş olacak. Can kurtarma ekipmanı bulunduracak olan yatlar, radyo haberleşme, seyir ekipmanları, seyir fenerleri gibi araçlara da eksiksiz sahip olacak. Yatlardaki can simidi, can yeleği, yangın alarm sistemi, ilk yardım seti, duman kandili, denizde canlı kalma el kitabı gibi ekipmanlarda geminin adı, tanınma işareti bulunacak. Yolcu sayısı ve mürettebat da doldurulacak formlarla bildirilecek.

Geçen yaz kriz olmuştu

Türk bayraklı ticari yatların, Yunanistan tarafından Paris Liman Devleti Kontrolü Memorandumu kapsamında denetimine tabi tutulması sonucu 2016’da iki, 2017’de de dört ticari yat tutuldu.

Bu yatların malzeme ve yapım tekniği bakımından, uluslararası sözleşmelerin bazı zorunlu gereklerini de karşılayamadıklarına işaret eden bakanlık, deniz turizmcilerine ve armatörlere de iletilen genelgesinde, yayımlanan kurallara titizlikle uyulmasını istedi. Yapılan mevzuat değişikliğinin ardından özellikle günübirlik yat turlarının daha rahat yapılması bekleniyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim