• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Yunanistan suçüstü yakalandı

Yunanistan suçüstü yakalandı
Yunanistan’a kaçak yollardan giren mültecileri toplayan Yunan Sahil güvenlik botları, kaçakları kıyılarımıza bıraktı. Türk Sahil Güvenlik ekipleri,olayı görüntüledi.
Yunanistan’a kaçak yollardan giren mültecileri toplayıp Türkiye kıyılarına bırakan Yunan Sahil Güvenlik botları iki kez üst üste yakalandı. Türk Sahil Güvenlik ekipleri, Yunan botlarının Kuşadası ve Ayvalık kıyılarına mültecileri bırakmasını dakika dakika görüntüledi. Belgeler Yunan makamlarına iletildi.

Yunanistan'a  kaçak yollardan giren mültecileri toplayıp Türkiye kıyılarına bırakan Yunan Sahil Güvenlik Botları iki kez suçüstü yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Yunan botlarının Kuşadası kıyılarına mültecileri bırakmasını yakalamakla kalmadı, dakika dakika görüntüledi. Türkiye, Midilli ve Sisam’dan gelen ve 13 Temmuz 2004’te Kuşadası kıyılarında, 27 Mayıs 2006’da Ayvalık sahillerinde suçüstü yakalanan Yunan botlarının operasyonunu Dışişleri Bakanlığı kanalıyla protesto girişimlerinde bulundu. Uluslararası hukuka aykırı davranışın kanıtı niteliğindeki fotoğraf ve video görüntüler de Yunanistan makamlarına iletildi. Hürriyet, Yunanistan’a da iletilen Yunan Sahil Güvenlik Botları’nın denize bıraktıkları göçmenlerle ilgili video kayıtlara ulaştı.
Türk Sahil Güvenlik helikopterinin 13 Temmuz 2004’te çektiği 18 dakikalık görüntülerin ilk bölümünde Sisam Adası’ndan Kuşadası kıyılarına yanaşan bir Yunan sahil güvenlik botunun göçmenleri Türk karasularına bırakması yer alıyor. Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait Aimenko 070 yazısı bulunan bir Yunan botu içinde 35 kadar mülteci olan yedeğindeki bir tekneyi Türkiye’ye doğru gönderiyor. Türk Sahil Güvenlik helikopteri dakikalarca üzerinde çekim yapıyor. Bu sırada helikopterin pilot subayı Kuşadası’ndaki Sahil Güvenlik birimi ile telsizle konuşarak müdahale etmediklerini sadece çekim yaptıkları başka bir emir olup olmayacağını soruyor. Merkezden, bota dönük herhangi bir müdahale yapılmaması ve sadece çekim yapılması isteniyor. Bir süre Yunan botunun üzerinde uçan helikopter daha sonra içi mülteci dolu teknenin üzerine doğru alçalıyor. Yaklaşık 13 dakika 45 saniyelik çekim devam ederken merkezden gelen talimatla Yunan sahil güvenlik botu ile irtibat kurulmaya çalışılıyor. Ancak Yunan sahil güvenlik botu çağrıları yanıtsız bırakarak hızla Sisam Adası’na doğru yol alıyor.

AYVALIK AÇIKLARINDA

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Yunan botlarına dönük 2’nci suçüstü operasyonu ise Midilli Adası’nın karşısında bulunan Ayvalık açıklarında Behramkale Müsellim Geçidi mevkiinde yaşanıyor. 27 Mayıs 2006 Cumartesi günü sabah saat 06.20’de Midilli’den süratle Türk karasularına giren bir Yunan sahil güvenlik botu önce karadan görüntüleniyor. Sahil Güvenlik gemisi Ayvalık’ın 700 metre açıklarında motorlarını stop ettikten sonra bir lastik botu denize atıyor. Yunan gemisinin Türkiye karasularına bıraktığı bot içindeki altı Afgan mülteciye kürek dahi vermediği açıkça görülüyor. Ufacık bot içindeki 6 Afgan mülteci ellerini kullanarak kıyıya gitmeye çalışıyor. Bu sırada Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bir helikopter Yunan Sahil Güvenlik Botu’na suçüstü yapıyor. Yunan sahil güvenlik botu tekrar süratle Midilli Adası’na doğru yol alıyor. Bu sırada deniz ortasındaki ufacık botta bulunan 6 Afgan mülteci helikoptere el sallayarak yardım talebinde bulunuyor. 

5 BİN 800 KİŞİ BIRAKILDI
Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Yunanistan özellikle 2003 yılından sonra Türkiye sınırına mültecileri bırakmaya başladı. 2003 yılı başından 2006 yılı Ağustos ayına kadar geçen dönemde Yunanistan makamlarının 5 bin 800 mülteciyi Türkiye sınırına uluslararası kurallara uymadan bıraktığı saptandı.
MÜLTECİ KARTLARI ÇIKTI
Edirne'de Meriç Nehri’nde Yunan sınırından Türkiye’ye atılan çok sayıda mülteciden de Yunan makamları tarafından iltica talepleri olduğuna ilişkin belge düzenlendiği ortaya çıktı. İltica talebi değerlendirilen mültecilerin bile gece gizlice sınırdan Türkiye’ye atıldığı belgelendi. Söz konusu belgelerden bazılarının İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından Yunanistan Kamu Güvenliği Bakanı’na iletildiği öğrenildi. Aynı belgelerin Dışişleri Bakanlığı kanalı ile de Yunanistan’a iletildiği kaydedildi.

TÜRK KARASULARINDASINIZ
Yunanistan'ın Sisam açıklarında içi mülteci dolu tekneyi Türk karasularına bırakan Yunan Sahil Güvenlik botuna yapılan suçüstü sırasında Türk helikopterini kullanan pilot subay, sık sık telsizle Yunanlı subaylarla irtibat kurmaya çalışıyor. Pilot, İngilizce olarak "Biz Türk Sahil Güvenlik helikopteriyiz. Şu anda Türk karasularındasınız" anonsunu yapıyor. Yunan botunun ’Aimenko 070’ yazısı rahatlıkla okunuyor. Ancak yapılan tüm anonslara rağmen Yunan Sahil Güvenlik botundan herhangi bir yanıt gelmiyor. Ardından tekne içinde mülteciler görüntüleniyor.
Kaynak HürriyetDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim