• BIST 8789.53
  • Altın 2238.357
  • Dolar 32.3357
  • Euro 35.1109
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Yolcu gemilerinin yaydığı 'hava kirliliği' için alarm verildi

Yolcu gemilerinin yaydığı 'hava kirliliği' için alarm verildi
Avrupa Ulaştırma ve Çevre Federasyonu'ndan 2020 yılına kadar yolcu gemilerinin araçlardan 40 kat daha fazla SOx yaymasının beklendiği bildirildi.

Avrupa Ulaştırma ve Çevre Federasyonu'nu (Ulaştırma ve Çevre) Yunanistan’ın Santorini ve Mykonos gibi önemli turizm limanlarının yolcu gemilerinin yaydığı hava hava kirliliğinden önemli ölçüde zarar gördüğünü bildirdi.

Yapılan araştırmaya göre, 2020 yılına kadar yolcu gemilerinin araçlardan 40 kat daha fazla SOx yaymasının beklendiği bildirildi.

ARAÇLARDAN 120 KAT FAZLA

Gemilerin daha temiz taşımacılık yapmaları için Avrupa Ulaştırma ve Çevre Federasyonu tarafından yapılan son araştırma, Yunanistan'daki yolcu gemilerinden kaynaklanan kükürt oksit (SOx) emisyonlarının ülkede dolaşan tüm küçük araçlar (otomobiller vb.) tarafından üretilenlerden 120 kat daha fazla olduğu belirlendi.

115 YOLCU GEMİSİ VE ARAÇLARDAN 64 TON EMİSYON

Araştırma, 2017 yılında Yunanistan denizlerine yelken açan 115 yolcu gemisinden SOx emisyonlarının 7.600 tona, otomobillerden ve diğer küçük araçlardan gelenler ile yaklaşık 64 tona ulaştığını belirledi.

Belirlenen rapor Avrupa'nın kirlilikten en çok etkilenen limanlarında biri olan Hırvatistan, Norveç ve İzlanda'dan sonra gelen en kötü limanlar olduğunu ortaya çıkardı.

350 MİLYON OTOMOBİLDEN DAHA FAZLA KÜKÜRT OKSİT

2017'de, sektörün en büyük kruvaziyer şirketlerinden birinin gemileri, Avrupa kıyılarında atmosfere 10 kat daha fazla kıtada dolaşan 260 milyon otomobilden daha fazla kükürt oksit attı. Sülfür oksitlerinin (çeşitli sülfür ve oksijen bileşikleri) sadece insanların sağlığına zarar vermediğini, aynı zamanda deniz ve kara ortamına da zarar verdiği bildirildi.

Motor egzozunda bulunan azot oksitler de (NOx) halk sağlığına ve çevreye de zarar veriyor. Çalışmada, yolcu gemilerinin bir yıl içinde Avrupa'nın binek araç filosunun yaydığı azot oksitlerin yaklaşık yüzde 15'inin eşdeğeri saldığı ortaya çıktı. Yunanistan'da 115 yolcu gemisinin, 2017 yılında ülkenin otomobil filosunun yüzde 64'ü kadar NOx saldığı anlaşıldı.

2020’DE YOLCU GEMİLERİNDEN ARAÇLARIN 40 KATI KİRLENME

Çalışma kruvaziyer gemilerinden, kükürt gidermeden ve diğer sistemlerden kaynaklanan emisyonlara ilişkin düzenlemelerin uygulanmasını öneriyor. Bu gemilerin genellikle sahile yakın bir yerde denize açıldığını ve buradaki atmosferi etkileyecek şekilde uzun süre limanlarda kaldığını gösteriyor.

Ayrıca, lüks bir hizmet sunan gemi şirketlerinin, diğer deniz taşımacılığı alanlarında daha sıkı düzenlemelere tabi olan ilk kişiler olmalarını öneriyor.

Ulaştırma ve Çevre uzmanları ayrıca, 2020 Ocak ayından itibaren deniz yakıtı sülfürik içeriği için yeni düzenlemeler yapılsa bile yolcu gemilerinin otomobillere kıyasla hala önemli bir SOx kirliliği kaynağı olacağını öngörüyorlar.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim